SPORTURI  »  HANDBAL  »  CM DE HANDBAL

OPINIE. Marian Ursescu și explicațiile unei eliminări dureroase » De ce-am pierdut meciul cu Cehia

foto: Marius Ionescu
foto: Marius Ionescu

Articol de - Publicat marti, 12 decembrie 2017 09:33

În primul rând pentru că în Germania, România nu a deplasat cel mai bun lot pe care-l putea avea. Când tu îți permiți să renunți la Paula Ungureanu, la Oana Manea, la Iulia Curea pentru că sunt prea "bătrâne", îți meriți soarta! Norvegia nu-și permite să renunțe la Katrine Lunde sau Heidi Loke. 

Am făcut această discuție și înainte de Campionatul Mondial din Germania. Și nu o redeschidem pentru că am ieșit prea repede din competiție sau pentru a demonstrăm astfel că avem dreptate.

România a deplasat în Germania un lot nu se știe de cine făcut! De selecționerul Ambros Martin, de secundul Horațiu Pașca, de antrenorul federal Nicoleta Alexandrescu? De toți? Sunt voci din lumea handbalului care spun însă că ibericul, care nu cunoaște jucătoarele române, a cerut o serie de handbaliste care să nu lipsească din lista de 28. Dintre acestea urma să aleagă 17 care vor face deplasarea la Mondiale.

Erau jucătoarele pe care Martin mizase și la Euro 2016, dar și în calificările pentru CM 2017 și preliminariile CE 2018. Restul jucătoarelor au fost completate de oamenii din staff după bunul plac.

Comisia tehnică chemată să voteze un lot care era făcut!

Cu ocazia "Trofeului Carpați" de la Craiova, cu câteva zile înainte de turneul amical, federația a convocat Comisia Tehnică, cea care urma să discute asupra lotului care va face deplasarea în Germania. "Ne-am dus acolo și când am început să dezbatem, de ce ar fi bine să meargă X în locul lui Y, ni s-a spus că biletele de avion sunt luate. Și noi de ce ne-am mai strâns acolo?", a comentat un antrenor din Liga Națională, cu bune rezultate de-a lungul timpului.

"Înainte, la Comisia Tehnică, fiecare antrenor venea cu niște propuneri, erau dezbateri aprinse. Sigur că antrenorul principal hotăra, că doar el răspundea pentru rezultate, dar ieșeau lucruri benefice din aceste discuții. Ori, acum, am fost puși în fața faptului împlinit!", a comentat un alt technician.

Rezerve la club au prins lotul national

Așa s-a ajuns ca în lotul de 17 deplasat la Mondiale să facă deplasarea câteva jucătoare care nu prea evoluează nici la echipele lor de club. E cazul pivoților de la Brașov, Cinthya Tomescu și Timea Tătar. La Corona, titularul postului e Georgiana Ciuciulete! În 6 meciuri la Mondiale, Tomescu și Tătar nu au adunat nici măcar câte o oră de joc, în condițiile în care a fost meciul cu Paraguay, iar Crina Pintea a fost menajată cu Franța! În aceste condiții, în momentul în care Pinea a prins o zi mai slabă, contra Cehiei, Ambros Martin nu a găsit înlocuitor pe bancă. A trebuit să stea în teren cu Crina, pentru că Tomescu și Tătar nu-i inspiră încredere!

La fel și extrema dreapta Ana Maria Berbece care, la 18 ani, nu e în momentul de față o potențială jucătoare de echipă națională. Talentată și muncitoare, ar putea fi o soluție, dar nu acum!

Decizia cu doi portari s-a dovedit falimentară

Jaume Fort, ibericul care se ocupă de portari, a decis să meargă la actuala ediție a CM cu doi portari: Dumanska și Dedu. Prima are 21 de ani, cea de-a doua 23. Lipsite de experiența marilor competiții, a meciurilor tari, pe muchie de cuțit, cele două au clacat exact în momentul cheie, jocul cu Cehia. Și atunci, se pune întrebarea, de ce nu a fost luat în lot un goalkeeper cu mai multă experiență, mai în vârstă, care să aducă un plus de siguranță în momentele cheie?

Trebuie spus din capul locului că nu erau prea multe soluții de jucătoare nici acasă, dar tocmai de aceea cele care erau nu ar fi trebuit să lipsească de la turneul final.

Extreme fără rezerve

Iulia Curea era cea mai în formă extremă stânga din campionat. Ea a ținut-o pe banca de rezerve pe Majda Mehmedovici la CSM București. Nimeni nu a întrebat-o pe Iulia dacă ar mai vrea sau nu să vină la echipa națională. La 33 de ani a fost considerată "bătrână" și data la o parte. Norvegia în schimb, nu-și permită să le piardă pe Katrine Lunde (37 de ani), cel mai bun portar până acum în Germania, sau pe Heidi Loke (35 de ani), care tocmai a născut al doilea copil, acum mai puțin de o jumătate de an!

Iulia putea fi o soluție excelentă pe stânga, la fel cum de pe dreapta nu ar fi trebuit să lipsească Laura Chiper. Sau măcar Ana Maria Simion, care vine după un sezon excelent la Roman.

Nici nu apucase să se retragă și i s-a mulțumit pe site!

După Euro 2016, două jucătoare de bază ale "naționalei" României, Paula Ungureanu și Oana Manea au anunțat că se retrag de la echipa reprezentativă. Au făcut-o discret, fără tam-tam. Problema e că niciun oficial al federației, nici un antrenor din stafful tehnic, nu a încercat să stea de vorbă cu cele două, să vadă ce le-a determinat să facă acest pas. Am renunțat la ele de parcă am mai avea portari și pivoți de valoarea lor, încă vreo 3-4 în campionatul României.

"Paula Ungureanu nici nu a anunțat bine că se retrage, că la câteva ore distanță, pe site-ul federației, a apărut un mesaj de felicitare în care i se mulțumea pentru întreaga activitate. Ca și cum ar fi fost ca un ghimpe în coasta cuiva", a comentat un apropiat al portarului de la CSM București. Marketingul a funcționat de această dată.

La fel și cu Oana Manea care, la 32 de ani, putea prinde lejer Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. "Celor două jucătoare nu li s-a arătat respectul cuvenit. În aceste condiții au preferat să se retragă", a comentat un om de handbal.

Cât au jucat componentele "naționalei" la CM 2017

Jucătoare / Timp pe teren /Goluri marcate

Aneta Udriștoiu 4:46.54 16
Cristina Neagu 4:33.59 42
Crina Pintea 4:27.06 19
Valentina Elisei Ardean 4:16.34 11
Eliza Buceschi 3:38.45 15
Cristina Zamfir Florianu 3:30.47 14
Iulia Dumanska 3:06.03 -
Melinda Geiger 2:43.28 12
Denisa Dedu 2:24.48 -
Ana Maria Dragut 1:56.20 9
Ana Maria Popa 1:30.40 4
Ana Maria Berbece 1:12.31 2
Cristina Laslo 1:03.04 3
Cinthya Tomescu 59.57 -
Timea Tătar 47.25 3
Mădălina Zamfirescu 36.25 -
Gabriella Szucs 20:34 -*
Szucs a jucat doar două meciuri, iar Mădălina Zamfirescu 4

10 este locul pe care România îl va ocupa la CM 2017 în urma rezultatelor obținute

Rezultate optimi de finală

Ungaria-Franța 26-29
Serbia-Muntenegru 29-31
Suedia-Slovenia 33-21
Germania-Danemarca 17-21
România-Cehia 27-28
Rusia-Coreea de Sud 36-35 după prelungiri
Japonia-Olanda 24-26 după prelungiri
Spania-Norvegia 23-31

Program "sferturi"

Marți (aseară): Suedia-Danemarca, Franța-Muntenegru
Miercuri: Olanda-Cehia, Norvegia-Rusia

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
Diverse
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Stranieri
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (21)
1391972634181505
Adrian Popescu  •  12 Decembrie 2017, 17:30

Intre a fi familiar cu Tadici sau a lua interviu lui Ambros unii dintre noi alegem clasicul bai al romanului in locul condescendentei profesionale a strainului...dar asa este cand te uita Dumnezeu pe un domeniu si mai primesti si vanta in pupa cand Mos Teaca devine antrenor la tineret. Iar despre alegerea domnului Mos Martin intre tabara Buceschi si Pasca vs Tadici GSP ar trebui sa se implice...doar ziaristul trebuie sa fie impartial

130360974128520
Oprea Frangulea  •  12 Decembrie 2017, 16:30

Un antrenor de nationala daca nu este de fata meci de meci , cat de bun ar fi el nu reuseste sa faca un lot valoros. Se merge in continuare pe mana lui eu cred si as vrea sa ma insel dar national va avea in continuare proble de selectie. Sper sa ma insel.

1320590467969555
Alex Slaniceanu  •  12 Decembrie 2017, 15:17

In general toti stim sa facem echipe si e clar pentru toti ca orice echipa e mai buna decat cea care pierde, nu? Cauzele pentru care Romania a pierdut cu Cehia nu sunt chiar cele enuntate in articol. Sa fim seriosi! Ne place noua sa descoperim acul in carul cu fan, sa dramatizam sau sa complicam inutil lucrurile. Adica, detectivii care azi descopera de ce am pierdut cu Cehia nu stiau ce echipa avem? Ca joaca X sau Y si nu joaca W sau Q? De ce nu sar toti inca de la primul meci sau mai devreme, inainte ca echipa sa sustina primul meci? Aaaa, da, stiu! Se pastreaza linistea la lot! Nimeni nu vrea sa faca valuri! Dar noi stim ca ceva nu e in regula, nu? De ce nu s-au analizat cum trebuia chiar victoriile obtinute greu, pe final, dupa un joc riscant? De ce nimeni n-a dorit sa batem Franta? Pentru ca stiam ca nu putem si am preferat sa ne dam la o parte ca sa avem scuza ca n-am jucat cu prima echipa? Oricum nu ne-a afectat in clasament infrangerea dar sa cedezi meciul inca din minutul 1 mi se pare deja penibil si o mentalitate de sclav obisnuit mereu sa ciugule ce lasa altii. Cu asemenea filosofie nu bati niciodata cu adevarat! Si nici nu castigi trofee! Alta chestie, cine a decis ca echipa noastra sa se odihneasca inaintea meciului cu Cehia? Si de ce? La un turneu final joci, nu te odihnesti! Nu te duci acolo sa te relaxezi. Fiecare meci trebuia jucat ca si cum ar fi fost ultimul. Asta e parerea mea. Daca bateam Franta rupeam si Cehia.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează