Articol de Marian Ursescu - Publicat marti, 12 decembrie 2017 09:33
În primul rând pentru că în Germania, România nu a deplasat cel mai bun lot pe care-l putea avea. Când tu îți permiți să renunți la Paula Ungureanu, la Oana Manea, la Iulia Curea pentru că sunt prea "bătrâne", îți meriți soarta! Norvegia nu-și permite să renunțe la Katrine Lunde sau Heidi Loke.
Am făcut această discuție și înainte de Campionatul Mondial din Germania. Și nu o redeschidem pentru că am ieșit prea repede din competiție sau pentru a demonstrăm astfel că avem dreptate.
România a deplasat în Germania un lot nu se știe de cine făcut! De selecționerul Ambros Martin, de secundul Horațiu Pașca, de antrenorul federal Nicoleta Alexandrescu? De toți? Sunt voci din lumea handbalului care spun însă că ibericul, care nu cunoaște jucătoarele române, a cerut o serie de handbaliste care să nu lipsească din lista de 28. Dintre acestea urma să aleagă 17 care vor face deplasarea la Mondiale.
Erau jucătoarele pe care Martin mizase și la Euro 2016, dar și în calificările pentru CM 2017 și preliminariile CE 2018. Restul jucătoarelor au fost completate de oamenii din staff după bunul plac.
Comisia tehnică chemată să voteze un lot care era făcut!
Cu ocazia "Trofeului Carpați" de la Craiova, cu câteva zile înainte de turneul amical, federația a convocat Comisia Tehnică, cea care urma să discute asupra lotului care va face deplasarea în Germania. "Ne-am dus acolo și când am început să dezbatem, de ce ar fi bine să meargă X în locul lui Y, ni s-a spus că biletele de avion sunt luate. Și noi de ce ne-am mai strâns acolo?", a comentat un antrenor din Liga Națională, cu bune rezultate de-a lungul timpului.
"Înainte, la Comisia Tehnică, fiecare antrenor venea cu niște propuneri, erau dezbateri aprinse. Sigur că antrenorul principal hotăra, că doar el răspundea pentru rezultate, dar ieșeau lucruri benefice din aceste discuții. Ori, acum, am fost puși în fața faptului împlinit!", a comentat un alt technician.
Rezerve la club au prins lotul national
Așa s-a ajuns ca în lotul de 17 deplasat la Mondiale să facă deplasarea câteva jucătoare care nu prea evoluează nici la echipele lor de club. E cazul pivoților de la Brașov, Cinthya Tomescu și Timea Tătar. La Corona, titularul postului e Georgiana Ciuciulete! În 6 meciuri la Mondiale, Tomescu și Tătar nu au adunat nici măcar câte o oră de joc, în condițiile în care a fost meciul cu Paraguay, iar Crina Pintea a fost menajată cu Franța! În aceste condiții, în momentul în care Pinea a prins o zi mai slabă, contra Cehiei, Ambros Martin nu a găsit înlocuitor pe bancă. A trebuit să stea în teren cu Crina, pentru că Tomescu și Tătar nu-i inspiră încredere!
La fel și extrema dreapta Ana Maria Berbece care, la 18 ani, nu e în momentul de față o potențială jucătoare de echipă națională. Talentată și muncitoare, ar putea fi o soluție, dar nu acum!
Decizia cu doi portari s-a dovedit falimentară
Jaume Fort, ibericul care se ocupă de portari, a decis să meargă la actuala ediție a CM cu doi portari: Dumanska și Dedu. Prima are 21 de ani, cea de-a doua 23. Lipsite de experiența marilor competiții, a meciurilor tari, pe muchie de cuțit, cele două au clacat exact în momentul cheie, jocul cu Cehia. Și atunci, se pune întrebarea, de ce nu a fost luat în lot un goalkeeper cu mai multă experiență, mai în vârstă, care să aducă un plus de siguranță în momentele cheie?
Trebuie spus din capul locului că nu erau prea multe soluții de jucătoare nici acasă, dar tocmai de aceea cele care erau nu ar fi trebuit să lipsească de la turneul final.
Extreme fără rezerve
Iulia Curea era cea mai în formă extremă stânga din campionat. Ea a ținut-o pe banca de rezerve pe Majda Mehmedovici la CSM București. Nimeni nu a întrebat-o pe Iulia dacă ar mai vrea sau nu să vină la echipa națională. La 33 de ani a fost considerată "bătrână" și data la o parte. Norvegia în schimb, nu-și permită să le piardă pe Katrine Lunde (37 de ani), cel mai bun portar până acum în Germania, sau pe Heidi Loke (35 de ani), care tocmai a născut al doilea copil, acum mai puțin de o jumătate de an!
Iulia putea fi o soluție excelentă pe stânga, la fel cum de pe dreapta nu ar fi trebuit să lipsească Laura Chiper. Sau măcar Ana Maria Simion, care vine după un sezon excelent la Roman.
Nici nu apucase să se retragă și i s-a mulțumit pe site!
După Euro 2016, două jucătoare de bază ale "naționalei" României, Paula Ungureanu și Oana Manea au anunțat că se retrag de la echipa reprezentativă. Au făcut-o discret, fără tam-tam. Problema e că niciun oficial al federației, nici un antrenor din stafful tehnic, nu a încercat să stea de vorbă cu cele două, să vadă ce le-a determinat să facă acest pas. Am renunțat la ele de parcă am mai avea portari și pivoți de valoarea lor, încă vreo 3-4 în campionatul României.
"Paula Ungureanu nici nu a anunțat bine că se retrage, că la câteva ore distanță, pe site-ul federației, a apărut un mesaj de felicitare în care i se mulțumea pentru întreaga activitate. Ca și cum ar fi fost ca un ghimpe în coasta cuiva", a comentat un apropiat al portarului de la CSM București. Marketingul a funcționat de această dată.
La fel și cu Oana Manea care, la 32 de ani, putea prinde lejer Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. "Celor două jucătoare nu li s-a arătat respectul cuvenit. În aceste condiții au preferat să se retragă", a comentat un om de handbal.
Cât au jucat componentele "naționalei" la CM 2017
Jucătoare / Timp pe teren /Goluri marcate
Aneta Udriștoiu 4:46.54 16
Cristina Neagu 4:33.59 42
Crina Pintea 4:27.06 19
Valentina Elisei Ardean 4:16.34 11
Eliza Buceschi 3:38.45 15
Cristina Zamfir Florianu 3:30.47 14
Iulia Dumanska 3:06.03 -
Melinda Geiger 2:43.28 12
Denisa Dedu 2:24.48 -
Ana Maria Dragut 1:56.20 9
Ana Maria Popa 1:30.40 4
Ana Maria Berbece 1:12.31 2
Cristina Laslo 1:03.04 3
Cinthya Tomescu 59.57 -
Timea Tătar 47.25 3
Mădălina Zamfirescu 36.25 -
Gabriella Szucs 20:34 -*
Szucs a jucat doar două meciuri, iar Mădălina Zamfirescu 4
10 este locul pe care România îl va ocupa la CM 2017 în urma rezultatelor obținute
Rezultate optimi de finală
Ungaria-Franța 26-29
Serbia-Muntenegru 29-31
Suedia-Slovenia 33-21
Germania-Danemarca 17-21
România-Cehia 27-28
Rusia-Coreea de Sud 36-35 după prelungiri
Japonia-Olanda 24-26 după prelungiri
Spania-Norvegia 23-31
Program "sferturi"
Marți (aseară): Suedia-Danemarca, Franța-Muntenegru
Miercuri: Olanda-Cehia, Norvegia-Rusia