Articol de Marian Ursescu - Publicat sambata, 21 martie 2015 00:00 / Actualizat vineri, 20 martie 2015 22:56
România a spulberat campioana mondială, Brazilia, aseară la Cluj, la meciul de debut pe banca tehnică a suedezului Tomas Ryde.
România a făcut aseară, la Cluj, la debutul ediţiei a 47-a a Trofeului Carpaţi, unul dintre cele mai bune jocuri ale sale din ultimii ani. Brazilia, campioana mondială, a fost însă o umbră a echipei care acum doi ani cîştiga în Serbia titlul mondial. Cu un joc mult prea individual, vedetele Do Nascimento, Rodrigues, Fachinelo, Pessoa au alergat parcă în gol pe lîngă o echipă injectată cu adrenalină.
Ca şi la Euro 2014, "naţionala" trăieşte pe spatele vechii generaţii. Neagu, Ungureanu, Nechita, Brădeanu, Elisei sînt în momentul de faţă indispensabile! Tomas Ryde a încercat multe formule de echipă, dar s-a bazat mereu în acelaşi timp, pe teren, pe trei dintre "veterane". Le-a dat însă "aripi" şi jucătoarelor tinere, care nu i-au înşelat aşteptările: Laura Popa, Eliza Buceschi sau Cristina Zamfir.
Apărarea a fost însă punctul forte, în faţa unei echipe care se bazează doar pe viteză şi joc rapid. Neagu a demonstrat de ce e motorul lui Buducnost, Nechita că nu merită să stea în umbra lui Do Nascimento la Baia Mare, Elisei că oricîte extreme ar fi, nu va putea curînd să fie dată la o parte, iar Brădeanu că joacă la 35 de ani mai bine decît o făcea la 19-20.
Paula Ungureanu a avut un procentaj al mingilor apărate de aproape 40 la sută, iar în momentul în care Tomas Ryde a schimbat-o în minutul 56, 7.227 de oameni s-au ridicat în picioare pentru a o aplauda. "Mi-a plăcut enorm atitudinea fetelor. România e una dintre cele mai bune echipe din lume, are o cultură pentru handbal. Sînt extrem de satisfăcut şi sînt convins că voi putea obţine rezultate bune cu aceste fete", a declarat Tomas Ryde.
"Contează enorm pentru noi un rezultat ca ăsta. Am arătat că putem juca handbal de calitate în faţa unei echipe foarte puternice. Importante sînt meciurile cu Suedia, dar eu sînt optimistă, cred că va fi bine" ( Adriana Nechita)
România 27
Nechita 7, Neagu 6, Chintoan 3, Brădeanu 2, Buceschi 2, L. Popa 2, Pintea 1, Dincă 1, Zamfir 1, Elisei 1, L. Marin 1. Antrenor: Tomas Ryde
Brazilia 19
Rodrigues 6, Fachinelo 4, Da Silva 4, Rocha 2, Souza 1, Quintino 1, Piedade 1. Antrenor: Morten Soubak
Programul de azi
ora 18:00 Finala mica: Brazilia-Germania
ora 20:15 Finala mare: România-Suedia (DigiSport 3)
ALTE ŞTIRI DE LA MECI:
Show încheiat cu 7 metri
Primul meci de la Trofeul Carpaţi a opus Suediei, medaliata cu bronz la Euro 2014, Germania, formaţia preluată de curînd de Jakob Vestergaard, fostul tehnician de la Oltchim şi CSM Bucureşti. A fost o partidă de un nivel excelent, care s-a decis abia după aruncările de la 7 metri. Suedia a fost cu un pas înainte la pauză, 13-12, după care nemţoaicele au preluat iniţiativa. Germania a condus cu 25-22 în minutul 57, dar nordicele au egalat şi chiar au preluat conducerea, 27-26. Nadja Nadgornaja a egalat însă cu două secunde înainte de final şi a trimis meciul la lovituri de la 7 metri. Acolo unde, după ce Worz a ratat a 14-a aruncare, s-a decis: Suedia va juca finala!
Record de spectatori
Meciul dintre România şi Brazilia, din Sala Polivalentă de la Cluj, a stabilit aseară un record de spectatori la o competiţie sportivă, ţinută într-o sală din România. Au fost 7.227 spectatori care au creat o atmosferă foarte frumoasă. Nu a fost însă ceva incendiar, aşa cum fetele aşteaptă la Cluj, pe 13 iunie, atunci cînd se va desfăşura manşa retur a disputei cu Serbia, din preliminariile Campionatului Mondial 2015. Primul meci va avea loc în Serbia, pe terenul vicecampioanei mondiale, pe 6 iunie.
Blocat în toaletă
Tomas Ryde, suedezul care a preluat naţionala României, nu are o amintire prea plăcută la prima întîlnire cu ţara noastră. Se întîmpla în 2007, în Liga Campionilor, la Rm. Vîlcea, într-un meci Oltchim-Viborg. "La pauză, m-am dus la toaletă, la sectorul VIP. Cînd să ies însă, s-a blocat uşa! Am avut ceva emoţii, gata-gata să înceapă meciul. Noroc că a venit cineva şi m-a scos de acolo", a povestit Ryde, care îl avea atunci ca secund pe Jakob Vestergaard, la Viborg. "Îmi aduc aminte. Nu ştiam de ce nu mai apare. Apoi ne-a povestit ce s-a întîmplat", şi-a adus aminte şi Vestergaard.