SPORTURI  »  HANDBAL  »  EURO 2024

ANALIZĂ „Nu arată a echipă, trebuie să strângă rândurile!” » Ce cred doi foști mari internaționali români despre șansele naționalei la EURO 2024

Echipa României la un time-out cu antrenorul Xavi Pascual în centru FOTO Imago
Echipa României la un time-out cu antrenorul Xavi Pascual în centru FOTO Imago

Articol de - Publicat miercuri, 17 mai 2023 20:16 / Actualizat miercuri, 17 mai 2023 21:58

Medaliați cu bronz la Campionatul Mondial din Cehoslovacia 1990, Adrian Ghimeș și Rudi Prisăcaru văd diferit participarea României la EURO 2024. Primul are mai multă încredere, observând că există individualități valoroase, al doilea spune că turneul final din Germania e doar un început

Calificată după 28 de ani la un Campionat European, naționala României a trezit speranțele printre foștii internaționali Adrian Ghimeș și Rudi Prisăcaru. 

Dacă stelistul Ghimeș crede că România poate produce surprize în ianuarie la întrecerea continentală din Germania, dinamovistul Prisăcaru consideră că odată cu acest turneu naționala trebuie să pună bazele unui joc bun, care să aducă pentru început continuitate prin calificările viitoare la turneele finale.

Rudi Prisăcaru: „Handbalistul român este foarte talentat"

Colegi la națională, dar din generații diferite, Adrian Ghimeș, 60 de ani, și Rudi Prisăcaru, 53 de ani, au câștigat pentru România medalia de bronz la Campionatul Mondial din 1990, după victoria cu 27-21 în fața Iugoslaviei în finala mică. 

Într-o echipă cu Alexandru Buligan, Liviu Ianoș, Vasile Cocuz, Maricel Voinea, Costică Neagu, Cristian Zaharia, Marian Dumitru, Robert Licu, Dumitru Berbece, Cornel Durău, Paul Cicu și Ion Mocanu, cei doi au obținut ultimul mare rezultat al naționalei masculine.

Ghimeș și Prisăcaru s-au bucurat pentru calificarea României la un Campionat European după 28 de ani și speră ca acesta să fie un nou început pentru performanțele „tricolorilor". „România încearcă să evolueze, să ia ce i se potrivește din handbalul modern și să adapteze la stilul jucătorului român", explică Rudi Prisăcaru, care a jucat în carieră la Dinamo București, RC Strasbourg și Toulouse, fiind acum director sportiv la ultimul club, în dialogul pentru Gazeta Sporturilor.

213 meciuria jucat Rudi Prisăcaru pentru România

„Handbalistul român se caracterizează prin calitatea individuală, este foarte talentat, dar contează în ce sistem de joc îl pui. România are o întârziere față de ce se joacă acum, dar se poate reveni la performanțe stabile", adaugă el.

„Nu arată a echipă, trebuie să strângă rândurile!” » Ce cred doi foști mari internaționali români despre șansele naționalei la EURO 2024
Jucătorii români sărbătorind calificarea la EURO Foto sportpictures

Adrian Ghimeș: „Jucătorii trebuie să înțeleagă că reprezintă o națiune!"

Finalist cu Steaua în 1989 în Cupa Campionilor Europeni, Adrian Ghimeș are încredere în strategia spaniolului Xavi Pascual și spune că este nevoie de răbdare pentru a se rezolva problemele cu relațiile de joc. 

Stabilit în Germania, unde a antrenat la mai multe niveluri după ce și-a încheiat cariera de jucător, Ghimeș spune că „tricolorii" au valoare, dar uneori sunt prea individualiști. El a jucat la Steaua între 1982 și 1990, apoi în Portugalia, la Ginasio do Sul, și în Germania, la HSG Emden.

„Nu prea arată ca o echipă, le trebuie timp mai mult, să crească exact ca o echipă națională. Se văd individualități, dar prea multe necorelări. Valori sunt, trebuie să strângă rândurile. 

Antrenorul își dă silința să facă o echipă, însă totul ține de caracterul jucătorului. Dacă jucătorii înțeleg că reprezintă o națiune, atunci va fi bine. Dar dacă fiecare se gândește doar la el și la partea financiară, atunci nu va fi OK", a declarat Adrian Ghimeș pentru Gazetă.

EURO 2024, un nou început pentru „tricolori”!

Fostul coordonator dinamovist Rudi Prisăcaru este conștient că grupa României de la Euro 2024 cu Spania, Croația și Austria pare imposibil de abordat, dar spune că nu trebuie să ne gândim la locul din clasament. 

„La EURO va fi foarte greu, însă cu aceste meciuri trebuie să evoluăm și să punem bazele unui joc bun, unei performanțe bune. Naționala nu trebuie să se cantoneze numai la rezultat și la locul din clasament. Chiar dacă dorința este de a învinge, în orice context, acesta este mentalul. 

„Nu arată a echipă, trebuie să strângă rândurile!” » Ce cred doi foști mari internaționali români despre șansele naționalei la EURO 2024
Portarul Ionuț Iancu și colegii săi vor avea o misiune importantă în Germania Foto sportpictures

Indiferent dacă se va pierde, trebuie puse bazele pentru următoarele etape competiționale, următoarele calificări la turneele finale", a mai spus Rudi Prisăcaru.

14 goluria marcat Adrian Ghimeș la CM 1990

Pentru Adrian Ghimeș calificarea la Europeanul din Germania era așteptată, deși înfrângerea cu Insulele Feroe l-a surprins total. Ghimeș este optimist și speră ca România să producă multe surprize în luna ianuarie. „Trebuie să facem un meci bun cu Spania și cred că putem lua puncte cu Croația și Austria, chiar să câștigăm. Putem să arătăm că România este în creștere", conchide fostul internațional.

La ediția din 2024 a Campionatului European, România a fost repartizată în Grupa B, care se va juca la Mannheim, alături de Spania, dublă campioană continentală în 2018 și 2020, de Croația, multiplă medaliată europeană, și de Austria, care ne-a învins de două ori în grupa de calificare. 

Formația antrenată de Xavi Pascual va debuta la EURO 2024 pe 12 ianuarie în compania Austriei, urmând să joace cu Spania pe 14 ianuarie și cu Croația pe 16 ianuarie. Primele două clasate merg mai departe. 

Grupele de la EURO 2024

  • Grupa A: Franţa, Germania, Macedonia de Nord, Elveţia
  • Grupa B: Spania, Austria, Croaţia, ROMÂNIA
  • Grupa C: Islanda, Ungaria, Serbia, Muntenegru
  • Grupa D: Norvegia, Slovenia, Polonia, Feroe
  • Grupa E: Suedia, Olanda, Bosnia-Herţegovina, Georgia
  • Grupa F: Danemarca, Portugalia, Cehia, Grecia

Citește și: 

Președintele FR Judo după dezastrul de la Doha:  „Nu există explicații când pierzi în primul tur!”
JUDO
Președintele FR Judo după dezastrul de la Doha: „Nu există explicații când pierzi în primul tur!”
CSM Oradea o conduce pe „U” Cluj cu 2-0 în lupta pentru titlu
Liga Națională
CSM Oradea o conduce pe „U” Cluj cu 2-0 în lupta pentru titlu
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează