Articol de Marian Ursescu - Publicat joi, 11 octombrie 2018 13:31
Steaua întâlnește vineri în turul doi al Cupei EHF pe Maccabi Rishon Lezion, vicecampioana Israelului, echipa la care evoluează și un român: Iulian Strat. Meciul are loc în Isreal, iar în tur, steliștii au câștigat cu 25-23. Meciul începe la ora 16:05.
Iulian Strat, fostul portar al lui Fibrex Săvinești și Dinamo, joacă de 14 ani în Israel. Continuă să o facă la 43 de ani. Goalkeeper-ul ne dezvăluie cum a ajuns un stat care nu reprezenta nimic în handbal să bată acum o țară, de patru ori campioană mondială
"De trei ani de zile tot zic că mă las, că nu voi mai continua, dar cei din club vin mereu cu rugămintea să mai joc puțin, că o voi face doar în câteva partide", spune Iulian, cel care a apărat poarta campioanei României, Fibrex Săvinești, în perioada sa de glorie. A participat cu echipa nemțeană în grupele Ligii Campionilor, în două rânduri. Înainte de a pleca în Israel, în 2004, a jucat un an și la Dinamo.
"Merg pe al 15-lea an la aceeași echipă, Maccabi Rishon Lezion. Am avut oferte multe de a pleca, chiar de a mă întoarce în țară, dar nu am făcut-o. Mă simt bine aici, sunt respectat, cred în continuitate. Acum, aici mă simt acasă", dezvăluie Iulian.
Steaua - Dinamo din Israel
A câștigat de 8 ori campionatul Israelului și de 5 ori Cupa. A fost desemnat în mai multe rânduri cel mai bun portar al campionatului. "La Rishon Lezion joacă două echipe foarte bune, cele mai bune din Israel. Noi, Maccabi, dar mai e și Hapoel, care acum e campioana. Mereu a fost o rivalitate mare în oraș. Un fel de Steaua-Dinamo, la noi", mărturisește Iulian.
În micuțul oraș aflat la 20 de kilometri de capitala Tel Aviv, românul și-a adus și familia. Are doi băieți, născuți acolo, care au ales însă să fie cetățeni români. "În momentul de față avem o cetățenie temporară, în fiecare an ne reînnoim viza. E ceva formal, dar până la urmă sper să reușim să luăm și cetățenie definitivă", spune Iulian.
A învățat și ebraica, vorbește foarte bine, dar e mai greu cu scrisul. "Alfabetul e total diferit, se scrie de la dreapta la stânga. Îl mai ajută băiatul cel mare, Ștefan, care are 10 ani. Cel mic, Rareș (7 ani), învață și el, odată cu tatăl!
Cum ajuns Isreal să bată România?
Când a ajuns în Israel, acum 15 ani, Iulian își aduce aminte că nivlul era mult mai slab decât în România. În ultimii ani însă s-a investit enorm și acest lucru se vede. "Noi, românii, am adus antrenori străini, dar am luat-o de sus în jos. Am adus antrenori la echipele naționale de seniori și abia apoi ne-am dus și la juniori. Israelul a luat-o de joc și investesc în copii și juniori. De asta au ajuns să ne bată pe la juniori și tineret", spune Iulian.
"În Isreal, la juniori, au făcut un proiect care se numește «Proiectul Germania». Cei mai buni 16-17 juniori pleacă vara în Germania și stau acolo câteva luni. Învață de la cei mai buni. Și așa au progresat enorm", dezvăluie el.
Antrenează și el la club grupe de copii, dar e și antrenor cu portarii de la juniori la seniori. "Cred că România are un potențial uriaș. Nu mai vorbesc de fete, care au rezultate. Băieții trebuie însă să le urmeze exemplul. Cred că mai multe centre de pregătire, cum sunt cele de la Sighișoara, Rm. Vâlcea, Brașov, ar fi bine venite. Pentru că handbalul, eu chiar cred că e sport național acasă", declară Strat.
Iulian mai dezvăluie ceva. "La noi, de la juniori, până la seniori, se pune presiune, se terorizează jucătorul. Trebuie să câștigi, trebuie să câștigi, e dezastru dacă pierzi. Ori handbal nu joci de frică. În Isreal am învățat că poți să pierzi, că nu poți fi numai locul 1. E sport", a încheiat Iulian Strat.
"În România jucătorii sunt păcăliți!"
Iulian Strat spune că a plecat în Isreal pentru faptul că, mereu jucătorii ajungeau să nu-și primească banii, să fie întârzieri mari salariale. "Mă întristez când citesc prin presă că echipele dispar. Așa cum s-a întâmplat cu Oltchim, Baia Mare, Odorhei, Constanța, Iași.
Ca și în Israel, echipele trebuie susținute de comunitățile locale și lângă aduci sponsori, mai mici sau mai mari. Eu sunt adeptul modelelor de la CSM București, Veszprem, Brest, Kielce, echipe susținute de Primării", spune Iulian. În Israel, niciodată nu s-a pus problema să nu-și primească banii din contract. "În România jucătorii sunt păcăliți, dar aici niciodată. Au mai fost mici întârzieri, dar banii au intrat în cont", a explicat goalkeeper-ul.
Speră să elimine Steaua
Portarul lui Maccabi Rishon Lezion speră ca echipa sa să elimine Steaua în turul 2 al Cupei EHF și să se califice mai departe. "Steaua mi s-a părut o echipă puțin obosită. Probabil că meciurile din campionatul României, unele foarte grele, din SEHA League, dar și din Cupa EHF, s-au adunat. Nici nu au un lot prea numeros. Sper să profităm de acest lucru. Avem două goluri de recuperat și cred că e posibil", a spus Strat.