Articol de Luminița Paul - Publicat duminica, 01 octombrie 2023 16:25 / Actualizat duminica, 01 octombrie 2023 17:21
CSM București a câștigat cu 41-26 meciul cu Savehof din etapa #4 a grupelor Ligii Campionilor. „Tigroaicele” au dominat încă din start duelul cu ultima clasată din grupă. Deși campioana României a înscris de 41 de ori, Cristina Neagu nu a marcat.
CSM București avea ocazia de a se redresa atât ca joc, cât și moral după startul împiedicat din ediția actuală a Ligii Campionilor contra suedezelor de la IK Savehof. O adversară diferită, probabil cea mai debilă din Grupa A, care venea după trei înfrângeri la rând.
O adversară cu un lot tânăr, în creștere, cu 5 jucătoare sub 20 de ani în lot, care își joacă însă frumos și curajos șansa în competiția supremă europeană.
CSM București a făcut spectacol cu ultima din grupă
Cu câteva absențe în lot, Omoregie și Mihai aflate în recuperare după accidentări mai vechi, Zaadi recent adăugată în urma diagnosticării unei fasciite plantare, CSM a început în forță înfruntarea din Partille Arena. Arntzen a înscris primul gol repede, în secunda 55, după un prim atac ratat de gazde, apoi desprinderea a venit firesc.
Antrenorul Adrian Vasile a început cu Vilde Ingstadt pe pivot, iar norvegianca a livrat iute două reușite, Arntzen a continuat să fie periculoasă, Kobylinska a înscris și ea din inter dreapta, ca și Ostergaard din aceeași extremă. Scorul a crescut ca o spumă uitată pe foc, ajungându-se la o diferență de 9 goluri în minutul 20, 14-5 pentru CSM, cu lista marcatoarelor completându-se cu Pintea, Dindiligan și Flippes.
A intrat pe teren și Carmen Martin, cea mai vârstnică jucătoare de la Savehof, 37 de ani, cea care a cucerit Liga Campionilor cu CSM în 2016, ea fiind plusul de experiență din juna echipă suedeză. Gazdele au aplicat un marcaj special la Cristina Neagu, care aruncase doar de două ori la poartă, fără succes, până la încercarea frumoasă de aeriană din minutul 50.
Nici atunci nu a reușit, portarul Johanna Bundsen opunându-se inspirat. Pasele la Pintea sunt însă parcată legate cu ață, se duc perfect, așa că prima repriză a evoluat în ritm controlat de campioana României. Eliberată, Ostergaard a înscris și cu o boltă aspectuoasă din pasa lui Arntzen.
Savehof a reușit două goluri la rând abia când mai erau mai puțin de 5 minute din partea întâi, însă la CSM pe teren linia era mult schimbată față de cea de la start.
Evelina Eriksson a apărat apoi prima aruncare de la 7 metri dictată, la borna 27 a cronometrului, iar câteva secunde mai târziu a înscris și Angela Stoica, interul stânga în vârstă de numai 20 de ani, dublându-și contul câteva secvențe mai târziu. O primă repriză de 22-11, în care CSM și-a arătat superioritatea, calitatea, experiența în fața unei echipe cu talent și inocență în aceeași măsură.
Adi Vasile a schimbat extremele la pauză
Repriza secundă a început cu celelalte extreme, Gutierrez în stânga, Nikolic în dreapta, pe teren, Rotaru conducător de joc, Neagu și Kobilynska interi, Ingstad pivot. Iar Cristina Neagu, chiar dacă a rămas cu 0 în dreptul golurilor, a continuat să găsească pase valoroase. În consecință, diferența s-a dilatat în continuare, 26-12 deja în minutul 34.
Gutierrez a făcut câteva greșeli, dar Nikolic a compensat în extrema cealaltă. În minutul 40 a apărut în poarta campioanei României și Marie Davidsen, cea care nu evoluase încă în această ediție a Ligii. Și a făcut-o cu două intervenții consecutive reușite.
Ingstadt a continuat să înscrie, făcându-și pe deplin norma, apoi a fost chemată să se odihnească, intrând Ailincăi, ultimul pivot de pe foaie. Imediat, a și marcat, tot din pasa lui Neagu.
Apoi însă CSM București a slăbit ritmul, a pierdut concentrarea, ceea ce evidenția Adi Vasile la timeout-ul cerut în minutul 48, prilej pentru gazde să înscrie ușor de 4 ori la rând.
Cristina Neagu, singura care nu a marcat
Timpul a curs însă în favoarea echipei bucureștene, după 4 încercări, a apărut și Gutierrez pe lista marcatoarelor. Paradoxal, singura rămasă fără gol a fost Cristina Neagu, la capătul unui meci-școală al celor de la CSM, însă multe goluri s-au născut din pasele ei.
Campioana României a urcat la reperul 40 de goluri, chiar 41, cele mai multe reușite de CSM în Ligă. O victorie așteptată, care s-a rotunjit cursiv, 41-26. După 20 de zile, "tigroaicele" o vor primi acasă pe Brest Bretagne, care a fost învinsă sâmbătă de Bietigheim în deplasare, 34-30.
Clasamentul grupei lui CSM București
- Bietigheim - 8 puncte
- Gyor - 6
- Odense - 6
- CSM București - 4
- Brest 2
- Buducnost - 2
- DVSC Schaeffler - 2
- Savehof - 0
FINAL. Savehof - CSM București 26-41
- Final
- Min. 59: Cristina Neagu a rămas fără gol marcat și în repriza a doua
- Min. 55: CSM București se îndreaptă spre o victorie categorică cu ultima clasată din grupă
- Min. 49: Marchează și Pintea, care ajunge la 4 reușite în meci
- Min. 43: Uluitor. CSM se desprinde la 16 goluri diferență
- Min. 41: CSM continuă să facă show. Arntzen și Ostergaard au câte 5 goluri, Ingstad 4.
- Min. 37: După ce CSM a condus și cu 15 goluri, Savehof a redus diferența la 12 reușite
- Min. 33: Început fulgerător al CSM-ului, cu 3 goluri în 3 minute
- Min. 31: A început repriza a doua
- Pauză
- Min. 30: Dindiligan marchează în poarta goală la ultima fază reprizei și CSM intră cu un avantaj de 11 goluri la pauză. Deși „tigroaicele” au marcat de 22 de ori, Cristina Neagu nu a punctat
- Min. 28: Stoica marchează primul gol în Liga Campionilor
- Min. 25: Diferența de 10 goluri se reface. Orstegaard o lobează pe portărița adversă
- Min. 24: CSM se desprinde la 10 goluri, 17-7, dar ia gol la faza imediat următoare. Adi Vasile a cerut primul lui time-out în meci
- Min. 21: Savehof marchează, Sembe intră bine în centru din extrema dreapta și marchează cu un șut la colțul lung
- Min. 19: Scorul ia proporții. CSM București s-a desprins la 9 goluri diferență, iar antrenorul lui Savehof a cerut primul time-out
- Min. 17: Crina Pintea marchează, iar CSM București se desprinde la 7 goluri pe tabelă
- Min. 14: „Tigroaicele primesc gol, dar marcheză la faza imediat următoare și păstrează avansul de 6 goluri, 10-4
- Min. 13: Ostergaard vine bine din extrema dreapta și finalizează elegant la colțul scurt
- Min. 10: Apărarea CSM-ului merge bine, „tigroaicele” reușesc să le blocheze pe sudeze, apoi lovesc pe contraatacuri rapide
- Min. 7: Suedezele deschid bine jocul în extremă și marchează al doilea gol
- Min. 3: Început bun pentru CSM, care punctează pe contraatac
- Min. 1: A început meciul