Articol de Marian Ursescu - Publicat vineri, 07 aprilie 2017 00:00
Suedezul Per Johansson va debuta pe banca tehnică a CSM-ului la meciul cu Ferencvaros. Până acum, când bucureștencele au schimbat antrenorul, au avut câștig de cauză.
Campioana Europei se află în fața celui mai important examen din acest sezon, în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. CSM București trebuie să treacă de vicecampioana Ungariei, FTC Budapesta pentru a bifa al doilea Final Four consecutiv din istoria clubului.
"Cea mai mare provocare!"
Pentru că echipa nu mergea, jocul formației era unul anevoios și încâlcit, conducerea CSM-ului a hotărât schimbarea lui Aurelian Roșca. A fost adus suedezul Per Johansson, cel care a fost recomandat de fostele sale eleve de la naționala scandinavă, Isabelle Gullden și Linnea Torstenson.
Cu el la timonă, Suedia a câștigat argintul european în 2010. Din 2012 însă, Per Johansson nu a mai avut angajament și a fost doar consultant tehnic la o televiziune suedeză.
"Îmi era dor să antrenez. Venirea la CSM este cea mai mare provocare pentru mine. A fost un scurt timp să pregătim jocul cu Ferencvaros, dar sunt mulțumit de felul cum fetele au răspuns. CSM e o echipă cu jucătoare valoroase, experimentate, capabile să ajungă din nou în Final Four. Își doresc asta", a declarat Johansson.
Două meciuri sau zece?
Surprinzător sau nu, suedezul a acceptat să antreneze CSM pentru o perioadă foarte scurtă. Dacă va califica echipa în Final Four, el își va termina practic treaba odată cu Final Four-ul de la Budapesta, din 6/7 mai. Va mai avea două meciuri de campionat și maximum patru în Cupa României. Dacă însă nu va trece de FTC, Per Johansson ar putea fi trimis acasă după doar două jocuri!
"A fost o ofertă pe care nu am putut-o refuza. Este o mare oportunitate de a mă afla aici și o provocare imensă. Nu în fiecare zi primești o ofertă de la campioana Europei", a fost explicația acceptării unui contract pe un termen așa scurt al lui Per.
"Am văzut multe lucruri pozitive în ultimele zile, atît din punct de vedere al spiritului de echipă, dar și tactic. Știam că aceste jocuri sunt foarte importante și, se pare, că a fost măsura care ne-a trezit la timp. Acest lucru s-a întâmplat și sezonul trecut, tocmai de aceea am găsit o grămadă de asemănări între atunci și acum", a explicat situația căpitanul CSM-ului, Oana Manea.
Imediat după ce CSM a schimbat antrenorul, echipa a jucat mai bine și rezultatele au fost unele pozitive. "Asta sperăm să se întâmple și acum. Per Johansson e un profesionist și pentru asta l-am adus", a declarat Alin Petrache, președintele CSM.
Joc de risc maxim
CSM București-FTC Budapesta se va juca în Sala Polivalentă, dar biletele au fost vândute de mult timp.
Team Managerul CSM, Nicolae Luca a anunțat că 4102 bilete au fost cumpărate de suporteri prin rețeau eventi, maghiarii au primit un întreg sector, 240 de bilete, galeria a avut și ea păstrate 110 tichete, iar clubul a păstrat 88 de invitații.
"Aveam nevoie de o sală de 10-12.000 de locuri pentru a satisface toate cererile". Jocul este încadrat de forțele de ordine la nivelul de risc maxim având în vedere că suporterii maghiari sunt recunoscuți ca fiind unii foarte turbulenți, care crează probleme.
I-au luat pe danezi la bătaie
Suporterii maghiari au ieșit în evidență prin comportamentul lor neadecvat la multe partide. Fanii Oltchimului își amintesc că în 2007, în anul în care echipa lor a eliminat Ferencvaros în semifinalele Cupei Cupelor, au fost întâmpinați la Budapesta cu pietre și bâte, geamurile celor două autocare fiind sparte.
Și la finala Cupei Cupelor din 2012, cin FTC a jucat la Viborg, fanii danezilor au fost luați la bătaie în propria sală. Numărul mic de stewarzi prezenți la meci nu i-au putut împiedica pe fani să intre în sală la festivitatea de premiere. au iesit incidente grave, soldate cu câteva arestări, la final.
"Știu că este o sarcină dificilă pentru noi, dar noi suntem deținătorii titlului, așa că trebuie să facem totul să-l apărăm acest titlu. Este o motivație suplimentară și faptul că jucăm primul meci acasă, în fața suporterilor noștir, ne dă un și mai mare impuls"
Isabelle Gullden, centru CSM"Am găsit fete motivate care să repete succesul de anul trecut. Sunt foarte mulțumit de felul cum jucătoarele s-au pregătit, am găsit niște profesioniste"
Per Johansson, antrenor CSM