Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat vineri, 24 noiembrie 2023 11:42 / Actualizat vineri, 24 noiembrie 2023 21:34
Ștefan Birtalan (75 de ani), dublu campion mondial și cel mai bun handbalist al lumii în 1974, 1976 şi 1977, trece prin momente extrem de grele. Vicecampionul olimpic de la Montreal, în 1976, are mari probleme de sănătate și de mai bine de patru luni este mai mult internat la Institutul Clinic Fundeni
Unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România, handbalistul Ștefan Birtalan trece prin momente complicate. În 2008 acesta a fost supus unui transplant de ficat pentru a putea supravieţui. Timp de 15 ani n-a avut niciun fel de problemă de la intervenția chirurgicală, dar de câteva luni situația s-a schimbat și starea de sănătate s-a agravat.
„Mi-a cedat ficatul! Nu mai funcționează cum trebuie și trăiesc un adevărat chin”, spune Birtalan, cu glasul marcat de suferință, atunci când a fost sunat de Gazeta Sporturilor.
Ștefan Birtalan: „Lupt și mă rog la Dumnezeu!”
„De patru luni de zile sunt internat la spitalul Fundeni... Câte trei săptămâni stau p-aici prin analize, medicamentație, apoi o săptămână mă lasă acasă”, continuă dezvăluirea fostului mare campion mondial.
„După 15 ani au reapărut problemele la ficat. Nu mai pot să ies afară, nu mai pot să merg, nu mai am deloc putere... Mi-e foarte greu, dar nu am ce să fac. Doar să lupt și să mă rog la Dumnezeu”, mai spune „Bibi” Birtalan.
Întrebat care sunt mesajele pe care acesta le-a primit de la medicii care au grijă de el, Ștefan Birtalan dezvăluie cu emoție în glas: „Ce o vrea Dumnezeu...”. Adică? „Trăiesc doar cât mai vrea Dumnezeu. Cât mă ține gena...”, continuă.
Despre un nou transplant nici nu se mai pune problema la 75 de ani. „Nici dacă aș avea un ficat pentru transplant, medicii nu s-a mai băga să mă opereze din nou. Riscurile sunt foarte, foarte mari... Așa că nu am ce să mai fac, decât să lupt și să mă rog”.
De unde au pornit problemele inițiale pentru Ștefan Birtalan?
„De la o infecţie. M-am trezit cu o hepatită C cronică, un virus pe care nu ştiu de unde l-am luat. În timp, am ajuns la faza de ciroză hepatică. Când am depistat hepatita C, m-am şi lăsat de antrenorat. La mine fusese diagnosticat că virusul C acţiona de peste 20 de ani, fără să ştiu. Nefiind niciun medicament în lume care să trateze hepatita C, am urmat o serie de tratamente alternative, naturiste”, povestea Birtalant, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.
Apoi a venit operația de transplant. „S-a întâmplat în 2008, când am fost operat de profesorul Irinel Popescu de la Fundeni. Un om deosebit, un chirurg de renume mondial. Am fost operat în stare de criză, eram la final... Am primit un ficat de la un donator în moarte cerebrală”, dezvăluia fostul handbalist la „Prietenii lui Ovidiu”.
„N-am simţit nimic nici în timpul operaţiei, nici după. Mi-au dat două pastile şi m-am trezit a doua zi, deşi operaţia a durat 10 ore. Am primit ficat de la un tânăr din ţară, care se afla în moarte cerebrală în urma unui accident de circulaţie. Mi s-a înlocuit tot ficatul. Iar după două săptămâni, mă plimbam deja pe la mine prin Obor şi lumea se minuna când mă vedea pe stradă sau pe la meciuri”, a mai declarat Birtalan pentru EVZ.
Poveste incredibilă de viață: „Mi-am întâlnit mama după 24 de ani, în Ungaria”
Birtalan are o adevărată poveste de viață. A rămas în grija tatălui de la vârsta de 2 ani, și-a cunoscut mama după 24 de ani cu ajutorul televiziunii din Ungaria.
„Eu sunt născut în Zalău și mă mândresc că sunt sălăjan adevărat. Mama era unguroaică, tata la fel, doar că era născut la Zalău. Părinții mei s-au cunoscut în timpul războiului, dar au divorțat când eu aveam 2 ani. Mama avea 20 de ani și a plecat înapoi în Ungaria. Eu am rămas cu tata, pentru că ea voia să rămână în Budapesta”, spunea Birtalan, invitat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”.
Cum mama a plecat în Ungaria, Birtalan nu a mai văzut-o timp de 24 de ani. Reîntâlnirea a fost una emoționantă, cu ajutorul unor jurnaliști din țara vecină.
„În momentul în care am ajuns campion mondial, echipa României s-a dus la un turneu la Budapesta. Și în cadrul unui interviu la televiziunea ungară ziaristul știa că mama e în Ungaria. Și le-am spus că nu o văzusem de 24 de ani! Eu am rămas cu tata, crescând cu mama vitregă, o femeie excepțională, care a avut grijă de mine”, își amintește.
Și continuă amintirile: „Eu aveam 26 de ani. Au găsit-o pe mama, au adus-o la hotel și a fost martoră la revedere toată echipa noastră. A fost un moment emoționant și pentru mine, și pentru ea. Era tânără, erau alte vremuri, alte conjuncturi. Am rămas foarte buni prieteni. După a venit în fiecare an în România, mergeam și eu la ea. A decedat între timp. Așa a fost viața”.
CV ȘTEFAN BIRTALAN
- S-a născut pe 25 septembrie 1948 la Jibou.
- A jucat 14 ani în naţionala de handbal a României, pentru care a înscris 993 de goluri.
- A câştigat titlul de campion mondial în 1970 şi în 1974, fiind medaliat olimpic de trei ori. Argint la Montreal '76 şi bronz în '72 la Munchen şi în '80 la Moscova.
- A fost golgeter al Mondialului din Germania 1974. Cu Steaua, unde a evoluat cea mai mare parte a carierei, a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1977.
- Deţine un record fabulos de 34 de goluri înscrise într-o partidă, atunci când era legitimat la formaţia italiană Polisportiva Folonica, echipă la care evoluase înainte şi Cristian Gaţu.