SPORTURI  »  HANDBAL  »  SCANDALUL PARIURILOR

Trişorul Karabatici » Scandal MONSTRU în handbalul francez :S

Nikola Karabatic +3   FOTO
Nikola Karabatic

Articol de - Publicat marti, 02 octombrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 01 octombrie 2012 21:06

Opt jucători de la campioana Franţei, Montpellier, sînt acuzaţi că au trîntit meciul cu Cesson-Sevigne din ultima etapă a sezonului trecut. Între ei, cel mai bun handbalist al lumii, Nikola Karabatici


Nikola Karabatici e cel mai bun jucător din lume. A cîştigat, la cei 28 de ani ai săi, tot ce se putea cîştiga. E dublu campion olimpic (2008 şi 2012), dublu campion mondial (2009 şi 2011), a triumfat de două ori cu "naţionala" Franţei la Europene (2006 şi 2010), iar în 2007 a fost declarat cel mai bun jucător de handbal din lume.

A triumfat în 2003 şi 2007 în Liga Campionilor, prima oară cu Montpellier, al doua oară cu THW Kiel. E unul dintre handbaliştii cel mai bine plătiţi, avînd un contract de 800.000 de euro pe an. În plus, cîştigă încă de două ori pe atît din contractele de publicitate, cea mai cunoscută firmă cu care colaborează fiind Adidas.

Cu toate acestea, Karabatici e implicat în cel mai mare scandal care a cuprins vreodată handbalul. El şi alţi şapte coechipieri, între care şi fratele său, Luka, sînt acuzaţi că au viciat rezultatul unui meci din prima ligă franceză pentru pariuri.

Cum se apără fraţii Karabatici
La meciul din 12 mai, dintre Cesson-Sevigne şi Montpellier, rezultatul nu mai avea importanţă pentru oaspeţi, care îşi asiguraseră deja titlul. În schimb, gazdele aveau nevoie de victorie pentru a fi sigure de rămînerea în prima ligă. Campionii au apărut la Rennes cu şapte jucători lipsă, dintre care cinci de importanţă capitală, toţi daţi ca fiind accidentaţi: fraţii Nikola şi Luka Karabatici, slovenul Vid Kavticnik, sîrbul Mladen Bojinovici şi Samuel Honrubia. "Ei au pariat, este o infracţiune sportivă, nu una penală! Trebuie demonstrat de procuror că a fost un meci trucat, fapt pe care clienţii mei îl dezmint categoric", a declarat avocatul fraţiilor Karabatici, Eric-Dupont.

Handbaliştii implicaţi în scandalul pariurilor
Nikola Karabatic (28 de ani) component al "naţionalei" Franţei, dublu campion olimpic
Luka Karabatici (24 de ani) fratele lui Nikola Karabatici
Samuel Honrubia (26 de ani) campion olimpic la Londra 2012
Dragan Gajici (28 de ani) component al "naţionalei" Sloveniei
Primoz Prost (29 de ani) portarul reprezentativei Sloveniei
Mladen Bojinovici (35 de ani) fost component al echipei Serbiei, cîştigător al Ligii Campionilor cu Barcelona şi Montpellier
Wissem Hmam (31 de ani) cel mai valoros handbalist tunisian din toate timpurile
Mickael Robin (27 de ani) portar

"Am pariat la cererea lui Luka şi cu banii lui!"
Aceasta a fost declaraţia prietenei lui Luka Karabatici, fratele mai mic al starului, Nicola, modelul Jennifer Priez. Prietena handbalistului Luka Karabatici, prezentatoarea TV Jennifer Priez, a recunoscut duminică seara, în detenţie, că a pariat pe înfrîngerea campioanei Franţei, Montpellier, în meciul cu Cesson-Sévigné, din 12 mai 2012, dar doar la solicitarea prietenului ei şi cu banii acestuia.

"Jeny Priez a colaborat imediat cu ofiţerii poliţiei judiciare spunîndu-le de bună voie, încă din primele minute ale audierii, faptele: ea a pariat pentru Luka Karabatici, la cererea acestuia şi cu banii lui. Este o declaraţie făcută în deplin acord cu partenerul său", a declarat Antoine Camus, avocatul lui Priez. Jennifer Priez a fost supusă şi unor "presiuni" din partea unui ofiţer, care a şi ameninţat-o.

17 persoane sînt implicate oficial în ancheta privind meciul din campionatul Franţei
800.000 de euro pe an cîştigă Nikola Karabatici la Montpellier
200.000 de euro a fost cîştigul total din pariuri la meciul Cesson-Montpellier. Suma pariată a fost de 80.000 de euro

Cronologia evenimentelor
» 12 mai
Montpellier, deja campioană a Franţei cu 9 zile înaintea terminării sezonului, face deplasarea la Cesson-Sevigne, echipa de pe locul 8 şi încă nesigură de păstrarea locului în prima divizie. Fără 7 jucători, printre care şi fraţii Karabatici, accidentaţi, Montpellier pierde, 28-31. Loteria franceză, La Francaise des Jeux (FDJ), înregistrează în cîteva ore pariuri de 80.000 de euro pe rezultatul la pauză, pariuri anormale deoarece erau prea apropiate de ora meciului şi prea mari ca sumă. FDJ a alertat Serviciul Central de Curse şi Jocuri (SCCJ) din cadrul Ministerului de Interne.

» 1 august
Un judecător din Montpellier deschide o anchetă în privinţa pariurilor suspecte. Ea viza fapte de corupţie activă şi pasivă, dar şi înşelăciune şi tentativă de înşelăciune în dauna FDJ.

» 25 septembrie
Începe o anchetă judiciară în privinţa meciului de pe 12 mai. Surse judiciare susţin că jucătorii lui Montpellier ar fi trebuit audiaţi mai devreme de anchetatori.

» 26 septembrie
Remy Levy, preşedintele clubului Montpellier, a recunoscut că a fost audiat de către poliţişti în acest caz. Alături de el, antrenorul Patrice Canayer. Levy a anunţat că echipa s-a constituit drept parte civilă şi a declarat că jucătorii vor fi sancţionaţi dacă se va dovedi că au pariat, lucru care le este interzis.

» 27 septembrie
Montpellier face meci egal, 27-27, la Flensburg, în prima etapă din Liga Campionilor. Site-ul de pariuri online Betclic a anunţat că Nikola Karabatici nu va mai apărea în reclamele sale, subliniind însă că nu este vorba de ruperea fermă a contractului.

» 28 septembrie
Preşedintele clubului a spus din nou că va aplica sancţiuni drastice, care ar putea ajunge pînă la concediere.

» 30 septembrie
Nikola Karabatici, Luka Karabatici şi alte 15 persoane au fost reţinute cu mandat la Paris şi Montpellier. Cei şase jucători de la Montpellier, un kinetoterapeut şi doi foşti handbalişti ai clubului, transferaţi în vară la PSG (Samuel Honrubia şi Mladen Bojinovici), au fost audiaţi de Poliţie în vestiarele sălii Pierre de Coubertin la finalul meciului pierdut de Montpellier, 24-38. Apoi ei au fost reţinuţi pentru a fi anchetaţi. Ceilalţi reţinuţi sînt oameni din anturajul jucătorilor, printre care prietenele fraţilor Karabatici, precum şi persoane care distribuie produsele FDJ.

» 1 octombrie
Jucătorii au recunoscut că au pariat pe meciul Cesson-Montpellier, dar au spus că nu au participat la vicierea rezultatului întîlnirii. Avocaţii celor incriminaţi spun că mandatele de reţinere ar putea fi prelungite pînă diseară.

Ce pedepse riscă cei implicaţi
În cazul în care se va dovedi că meciul a fost "trîntit", delictul penal de fraudă şi corupţie sportivă poate fi pedepsit cu cinci ani de închisoare şi 75.000 de euro amendă. Dacă încălcarea va fi una doar de ordin sportiv, handbaliştii neavînd voie să parieze, ei riscă 15.000 de euro amendă fiecare şi cîte 6 etape de suspendare, dar sancţiunile date de club ar putea merge pînă la excluderea din lot. În plus, dacă blatul va fi dovedit, Montpellier va pierde titlul din 2012, iar Cesson-Sevigne va fi retrogradată.

Cinci pe teren la înfrîngerea cu Constanţa
Din cei opt handbalişti de la Montpellier implicaţi în scandalul pariurilor, nu mai puţin de cinci au fost pe teren pe 8 octombrie 2010, în disputa de la Buzău, din Liga Campionilor, cu HCM Constanţa. Campioana României a învins atunci cu 37-33, după ce în minutul 20, Montpellier conducea cu 16-10! Luka şi Nikola Karabatici, Hmam, Honrubia şi Bojinovici au jucat în meciul amintit.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scapată” pe internet
Stiri extrasport
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scapată” pe internet
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Superliga
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Gheorghe Hagi a vândut iar! „Regele Exporturilor” este noul investitor de la Farul și oferă o sumă importantă: „Nu-mi place fotbalul, dar cred în Hagi!” + Cum arată acum acționariatul
Superliga
Gheorghe Hagi a vândut iar! „Regele Exporturilor” este noul investitor de la Farul și oferă o sumă importantă: „Nu-mi place fotbalul, dar cred în Hagi!” + Cum arată acum acționariatul

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (5)
florinmihai
florinmihai  •  02 Octombrie 2012, 16:35

Krabatic are un salariu de 30000 euro pe lun, deci 360.000 euro pe an si, da are contracte de sponsorizare cam de 800.000 euro. Mai cititi presa franceza si daca cititi, traduceti corect. Ex. LE MIDI LIBRE, ziar din regiunea Langouedoq-Roussilon, cu resedinta la Montpellier scrie Les salaires des joueurs pas à la hauteur de la médiatisation du hand français ?Pas étonnant, dès lors, que les salaires des joueurs ne soient pas à la hauteur de la médiatisation du hand français, notamment depuis 2008 et le titre olympique à Pékin, renforcé par celui de Londres cet été. Nikola Karabatic dont le salaire mensuel serait environ de 30 000 € (sans compter les contrats publicitaires, droits à l'image

dilibau
dilibau  •  02 Octombrie 2012, 12:56

1. regulamentele sportive franceze interzic pariurile sportivilor in activitate pe *orice* echipa, pentru a evita situatii de incompatibilitate si posibilitatea coruperii. Deci din start au comis-o rau de tot. 2. regulamentul intern al MAHB interzice handbalistilor pariurile (pariorii au fost prietenele+cunostinte), fapt confirmat chiar de presedintele gruparii, care s-a constituit ca parte civila in ancheta aflata in desfasurare, alaturi de celalalt club implicat, Cesson-Sevigné din Rennes. 3, Claude Onesta tocmai a declarat ca pt moment Nikola si Honrubia vor fi exclusi din echipa Frantei si ca pedeapsa trebuie sa fie exemplara, chiar daca tot pt moment trebuie sa primeze nevinovatia

geocluj
geocluj  •  02 Octombrie 2012, 11:45
Postat de flo_ax pe 02 Octombrie 2012, 10:08

Eu nu vad nimic in neregula ca sportivii sa parieze pe victoria propriei lor echipe

pai tocmai ca au pariat pe infrangerea echipei. si nu-i poti lasa sa parieze numai cu conditia sa parieze pe victoria echipei si atat.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează