Articol de Marian Ursescu - Publicat vineri, 25 februarie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 25 februarie 2011 18:21
UPDATE 16:28 Cristian Gaţu: "Dacă dispare Oltchim, handbalul moare!"
Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu, nici nu concepe ca echipa de handbal Oltchim Rm. Vîlcea să dispară. "Nu vreau să mă gîndesc la o asemenea ipoteză. Ar fi tragic!", spune şeful handbalului românesc.
"Dacă şi Oltchim ar avea probleme, tot ce înseamnă sport de echipă în România ar avea de suferit. Oltchim e singura formaţie care a făcut înaltă performanţă şi pe plan internaţional. În plus, pentru echipa naţională ar fi dramatic. Oltchim reprezintă trei sferturi din echipa naţională", a adăugat Gaţu.
UPDATE 15:15 Jucătoarele Oltchimului nu au de ce să se teamă
Situaţia financiară a Oltchimului e stabilă în acest sezon, dar şi în următorul.
Ioan Gavrilescu, preşedintele Oltchimului, crede că şi în situaţia în care noul patron al Combinatului Chimic nu va investi în echipa de handbal, aceasta tot va rezista. "Vom fi capabili să găsim resurse şi în altă parte", a declarat Gavrilescu.În ceea ce priveşte lotul Oltchimului, toate jucătoarele au semnat contract cu gruparea vîlceană pentru cel puţin încă un sezon. Singurele handbaliste care nu şi-au reînnoit angajamentele sînt ucraineanca Anastasia Pidpalova şi turcoaica Yeliz Ozel. Conducerea clubului a anunţat însă că cele două sînt dorite în continuare la echipă şi se va negocia cu ele în viitorul apropiat.
În condiţiile în care Oltchim nu le va mai putea plăti, jucătoarele ar putea deveni jucătoare libere. "La valoarea lor, nu vor rămîne fără echipă! Toate marile echipe din Europa îşi doresc jucătoare precum Neagu, Stanca, Manea, Elisei", au spus oficialii vîlceni.
UPDATE 12:28 Două foste campioane ale Europei au dispărut
În ultimii ani, nume mari din handbalul european au dispărut de pe harta sportului din motive financiare. Cele mai cunoscute nume sînt cele ale două foste campioane ale Europei: Kometal Skopje şi Slagelse!
Kometal Skopje, fosta campioană a Macedoniei, a dispărut în 2009, lovită din plin de criza financiară. Kometal era un nume mare în Europa, în 2002 cîştigînd Liga Campionilor, iar în alte două rînduri a jucat finala celei mai importante competiţii europene: 2000 şi 2005.
Slagelse FH, echipa înfiinţată practic de Anja Andersen, actualul antrenor al Oltchimului, a avut o prezenţă meteoritică în handbalul danez. Slagelse a cîştigat de trei ori Liga Campionilor în 2004, 2005 şi 2007, dar în 2008 a retrogradat în a doua divizie daneză, după ce Anja Andersen s-a mutat cu toate jucătoarele la FCK Copenhaga.
TV Giessen Luttzelinden, fosta campioană a Germaniei din anii '90, e un alt nume mare care nu se mai regăseşte azi pe harta handbalului, la fel ca şi Walle Bremen.
UPDATE 11:33 "Handbalul de la Vîlcea e un brand naţional!"
Jurnalistul economic Moise Guran crede că echipa de handbal, vicecampioana Europei, va rezista şi dacă SC Oltchim se va privatiza, iar noul investitor va alege să nu sponsorizeze echipa. "Trei milioane, bugetul echipei, nu e o sumă foarte mare. Nu ar fi greu să se găsească alt finanţator. Autorităţile ar trebui să se implice pentru că handbalul de la Vîlcea e un brand naţional!", a declarat pentru Gazeta Sporturilor Moise Guran.
Cea mai valoroasă formaţie românească la sporturile de echipă va avea probleme dacă noii acţionari nu vor dori să susţină handbalul
Pînă la jumătatea anului 2012, SC Oltchim SA va fi privatizată, după cum a anunţat Ministerul Economiei. Mişcarea ar putea avea efect şi asupra echipei de handbal cu acelaşi nume, campioana României şi vicecampioana Europei. Cum bugetul formaţiei este asigurat în proporţie de 70-75 la sută de Combinatul Chimic Oltchim, echipa ar putea rămîne fără susţinere financiară.
"Trebuie mai întîi să vedem cine va cumpăra societatea şi cît de mult interes vor arăta noii acţionari pentru handbal. În cazul în care nu vor dori să se implice, va fi cu adevărat o problemă pentru echipă", a declarat Ioan Gavrilescu, preşedintele CS Oltchim.
Managerul SC Oltchim, Constantin Roibu, crede că noii acţionari ar putea păstra echipa, doar în condiţiile în care aceasta va avea cu adevărat rezultate. "Oltchim, dacă va ajunge din nou să joace finala Ligii Campionilor şi poate chiar să cîştige trofeul, ar reprezenta un motiv de mîndrie pentru noul patron. Dacă nu vor fi rezultate, sînt şanse mult mai mari să nu se implice financiar la echipă", a declarat Roibu
3,5 milioane de euro e bugetul echipei de handbal pe un sezon, 70 la sută din acesta fiind asigurat de Combinatul Chimic Oltchim
Palmaresul Oltchimului
- campioana României de 16 ori, de 13 ori cîştigătoarea Cupei României, record absolut în handbal
- a cîştigat Cupa Cupelor 2007, Supercupa Europei 1984 şi 2007, Cupe EHF 1984 şi 1989
- finalista Ligii Campionilor în 2010
- 10 din jucătoarele sale au evoluat pentru "naţionala" României la CE 2010, unde "tricolorele" au obţinut bronzul
- din 1983, cînd a promovat în prima ligă, e singura echipă din România care a participat an de an în cupele europene