Articol de Maria Andrieş, Cătălin Tolontan - Publicat joi, 15 august 2019 19:35
Libertatea a discutat cu Lari Pătran, omul care s-a trezit noaptea acasă cu polițiștii trimiși de procuror și pe camerele căruia a fost văzută mașina răpitorului.
- ”Cum să ai poza unui Renault Megane și să spui că nu-l găsești într-o lună și jumătate într-un oraș precum Caracalul? Pentru că dacă s-ar fi rezolvat cazul Luizei nu ar mai fie existat tragedia Alexandrei”, explică un polițist pentru Libertatea.
Actorii principali ai zilei și nopții în care a fost căutat răpitorul Alexandrei au vorbit.
Șeful poliției Caracal, Nicolae Mirea, a zis că ”noi ca polițiști am acționat perfect, nu se putea altfel”.
Comandantul întregii operațiuni de căutare, adjunctul IPJ Olt Nicolae Alexe, a declarat superiorilor, lucru trecut mai apoi în raportul MAI, că el ”a insistat să se efectueze intrarea în locație”.
Ambii șefi de poliție au dat vina pe procurorul de caz Cristian Popescu, așa cum dăduseră vina pentru perchezițiile greșite pe STS, lucru care mai apoi s-a dovedit fals.
Cel care nu vorbește este procurorul Popescu.
Popescu, sunat acasă ca să ia cazul
”Popescu a aflat joi după-amiază, că i se dă cazul. La ora 18 l-au sunat ca să ia mandatele de percheziție. Procurorul era în curtea casei lui din Caracal, și-a tras un tricou și blugii pe el și s-a dus”, povestește un om care cunoaște dosarul.
În acel moment, procurorul nu știa nici măcar care au fost datele furnizate de Alexandra la 112.
Când le-a aflat, se arată și în raportul MAI, magistratul a încercat să repereze mașina suspectului.
Ceea ce urmează de aici nu a fost relatat niciodată și o povestesc chiar martorii oculari, cei ale căror nume nu apar în documentele devenite publice.
”Noroc că încă mergeau camerele”
Familia Pătran, tatăl Florin și fiul Lari, au un atelier fotografic în centrul orașului. ”Eram la lucru seara, când, pe la 21:30, m-a sunat un polițist”, povestește Lari Pătran. Mi-a zis că procurorul Popescu vrea să vadă înregistrările de pe camerele de luat vederi de la locuința mea”, spune el.
”Popescu a auzit cuvântul ”dig” în convorbirea fetei, s-a uitat de unde plecase din casă, de unde e posibil s-o fi luat mașina și a dedus un posibil traseu”.
Camerele de supraveghere de pe strada Târgu Vechi nr. 4 au surprins mașina lui Gheorghe Dincă
Pătran a închis telefonul, a plecat spre casă, care e pe strada Târgul Vechi și acolo s-a întâlnit cu poliția. ”Aveam niște camere de luat vederi vizavi de locuință, unde cândva deținusem un magazin. Noroc că încă mergeau camerele”, explică Lari Pătran.
”Polițiștii erau în alertă, procurorul dorea repede imaginile. S-au uitat după o mașină argintie, care ar fi trecut prin fața casei de dimineață, între orele 8-11”.
L-au reperat. Pe casetă, apărea ora 9:51, dar era un decalaj de timp al ceasului camerelor, mașina trecuse, de fapt, la 9:43 prin fața casei lui Pătran.
Până în acel moment, polițiștii căutau un BMW argintiu, pentru că un băiat de 11 ani din Dobrosloveni, comuna Alexandrei, le spusese că se urcase într-un BMW. Puștiul confundase mărcile.
Abia la ora 23:21, DIICOT Craiova a pus la dispoziția anchetatorilor din Caracal poza mașinii Renault Megane pe care o aveau în dosarul Luizei.
După miezul nopții au depistat numărul mașinii și pe Gheorghe Dincă
Polițiștii au plecat aproape de ora 23 de acasă de la Pătran.
Captura video era neclară pentru că mașina Renault Megane avea viteză, și abia după miezul nopții au reușit să identifice numărul și, imediat, proprietarul: Gheorghe Dincă. Ora identificării mașinii e în jur de 00:30.
Începuse ziua de 26 iulie, la aproape trei luni de la dispariția Luizei și la o lună și 20 de zile după ce DIICOT Craiova preluase cazul primei fete dispărute.
Fotografia mașinii Renault Megane și numărul cartelei prepaid al unuia dintre telefoanele lui Dincă stătuseră în dosarul Luizei.
Popescu a fost penalizat, a fost suspendat de CSM. A greșit clar că n-a intrat în curte, să plătească! Dar să vedem dacă principalul vinovat al acestui caz e un procuror cu un Logan în rate și nu alții care s-au umplut de bani de la interlopi Sursă judiciară pentru Libertatea
”O întrebare esențială a cazului este de ce DIICOT s-a grăbit să ia dosarul Alexandrei? Cine se bagă să ia un cartof fierbinte? Nu cumva ca să se ascundă erorile din cazul Luizei?”, spune unul dintre ofițerii de poliție care a lucrat de-a lungul timpului cu Popescu.
”Eu sunt subiectiv, că-l știu pe Popescu, însă pentru orice specialist în investigații lucrurile sunt destul de clare: cum să ai poza unui Renault Megane break, cu geamuri fumurii în spate, și să spui că nu-l găsești într-o lună și jumătate într-un oraș precum Caracalul? Pentru că dacă s-ar fi rezolvat cazul Luizei nu ar mai fie existat tragedia Alexandrei”, încheie polițistul.
Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”
Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora