SPORTURI  »  JO 2012  »  SCRIMĂ

EXCLUSIV Repetiţie cu public » Bianca Pascu, singura sabreră tricoloră care va merge la Londra, a trecut ieri printr-o simulare a concursului olimpic care o aşteaptă

Bianca Pascu s-a
antrenat din greu,
simulînd întrecerea
olimpică +6   FOTO
Bianca Pascu s-a antrenat din greu, simulînd întrecerea olimpică

Articol de , - Publicat joi, 19 iulie 2012 00:00 / Actualizat joi, 19 iulie 2012 15:06

E plăcut la orele după-amiezii în sala de scrimă Floreasca. Aerul condiţionat mai răcoreşte puţin trupurile închise în veste şi lameuri.

O mînă de oameni s-au adunat pentru a o ajuta pe sabrera Bianca Pascu să parcurgă condiţiile unui concurs olimpic, un concurs la care sportiva dinamovistă va lua parte pentru prima oară în această vară.

Bianca a început, firesc, cu încălzirea, etapă care a durat o oră, exact aşa cum se va întîmpla şi la Londra. Apoi, cu 10 minute de fiecare asalt, orice scrimer se va prezenta la planşa sa. În acel moment va fi primit şi sacul cu arme. La scrimă, ca şi la tir, sportivii predau armele la aeroport şi se mai întîlnesc cu ele la antrenamente şi concurs, pentru că sînt păstrate de organizatori.

La Jocurile Olimpice nu se trag grupe preliminare. Cu două zile înainte de concursul de pe 1 august va avea loc tragerea la sorţi, iar Bianca ar putea disputa primul tur fie împotriva tunisiencei Besbes, fie împotriva chinezoaicei Chen. Bianca a înlocuit ieri adversarele de la Olimpiadă cu juniorii de la Centrul Olimpic de sabie de la Iaşi.

A lăsat să treacă aproape o oră între asalturi, aşa cum va fi şi la Olimpiadă. În timpul simulării, Bianca a avut galerie de lux. Au încercat să refacă atmosfera, cu încurajări şi aplauze, Irina Covaliu, Andreea Pelei şi fetele mai tinere din lotul de sabie.

Antrenorul nu o însoţeşte
Antrenamentul e condus de Alex Chiculiţă, antrenorul care la Sydney l-a ajutat să ajungă campion olimpic pe Mihai Covaliu. "Acestea sînt ultimele emoţii. Eu sînt obişnuit cu ele, ea nu e. E prima ei Olimpiadă. De două zile o şi simt mai emoţionată, mai agitată", spune Chiculiţă. Bianca va pleca pe 25 iulie la Londra, Chiculiţă va rămîne la Bucureşti. "Asta este. Se va ţine şi ea de băieţii antrenaţi de Cova. Iar Cova va fi lîngă ea în ziua de concurs, deşi, cel mai probabil, ar fi avut alt program. Sînt supărat că nu o însoţesc, dar cel mai rău îmi pare pentru ea. Era important sa fiu acolo, să o ghidez. Am muncit atît timp împreună, iar acum am sentimentul că o părăsesc, fără voia mea. Sînt şase zile întregi în care va fi singură. Dar vom vorbi zilnic la telefon. Sper să nu se descurajeze, să nu creadă că nu avem încredere în ea", a spus Chiculiţă.

"Acest om a avut grijă ca de jumătate de an încoace mie să nu-mi lipsească nici măcar o scobitoare. A crezut în mine şi a avut grijă de mine. Biletul la Londra îi aparţine în totalitate", spunea Bianca Pascu despre antrenorul ei după concursul de calificare.

"Eu o să fiu surpriza lor"
Aşa declară Bianca despre adversarele de pe 1 august, pe care spune că le-a studiat foarte bine

- Bianca, mai ai probleme medicale?
- Nu, dar nici nu sînt sută la sută refăcută după operaţia de la genunchi, de anul trecut. Să zicem că sînt OK.

- Seara, cînd te duci la culcare, te gîndeşti la Olimpiadă?
- Sincer, încerc să nu mă gîndesc foarte mult. Dar deja se adună emoţiile. Îmi doresc foarte mult să fiu eu mulţumită de mine şi să îi mulţumesc şi pe cei care au lucrat cu mine. Dar am şi multe momente în care nu realizez că plec la Olimpiadă. Sînt cam aiurită.

- S-a adunat stresul.
- M-am stresat mai mult la concursul de calificare, din aprilie. Dar acum ştiu că finalul nu va fi aici. Eu voi fi surpriza lor, a adversarelor. Le cunosc mai bine decît mă cunosc ele pe mine. Cînd am probat costumul pe care îl voi purta la Jocurile Olimpice, am avut aşa, un deja-vu.

- Familia ta te susţine?
- Mama mea este mai emoţionată decît mine. Acum două săptămîni am văzut-o prima dată de la Paşti. Cînd am plecat, a început să plîngă.

Drumul către Olimpiadă
Bianca Pascu, care a împlinit 24 de ani pe 13 iunie, şi-a jucat şansele la concursul de calificare de pe 22 aprilie, de la Bratislava. Este antrenată de Alex Chiculiţă de 5 ani. La Campionatele Mondiale din 2011, de la Catania, adică acum 9 luni, Bianca a suferit pe planşă o accidentare destul de grav, ruptură de ligamente. Atunci a suferit şi o intervenţie chirurgicală la picior, cea de-a treia de cînd practică scrima. "De la operaţia aceea Bianca s-a schimbat mult în bine. Şi-a îmbunătăţit mentalitatea, a devenit mai ambiţioasă. A slăbit 6-7 kilograme. S-a chinuit mult, pentru că şi-a dorit să ajungă aici. Mai ales că a fost un concurs tare greu", povestea Alecu Chiculiţă după concursul de calificare de la Bratislava.

Handbalistă convertită
Bianca Pascu s-a născut la Braşov, acolo unde a şi început să practice scrima. Ea a jucat mai întîi handbal, iar apoi, la 13 ani, a schimbat mingea cu arma şi planşa. Are o medalie de argint la Jocurile Universitare de la Shenzen (China), unde a pierdut finala în faţa ucrainencei Olga Harlan, actuala campioană europeană. În acest moment ocupă locul 69 în ierarhia mondială.

10 scrimeri va avea România la JO de la Londra

Programul de concurs
sabie masculin - Rareş Dumitrescu, Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu, Alexandru Siriţeanu (r) 29 iulie (individual), 3 august (echipe)
spadă feminin - Ana Brînză, Anca Măroiu, Simona Gherman, Loredana Dinu (r) 30 iulie (individual), 4 august (echipe)
floretă masculin - Radu Dărăban 31 iulie
sabie feminin - Bianca Pascu 1 august

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
xstream
xstream  •  19 Iulie 2012, 16:31

mult succes, poate va cuceri o medalie

Vezi toate comentariile (1)
Comentează