Articol de Roxana Fleşeru, Cristi Preda (foto) - Publicat duminica, 09 septembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 08 septembrie 2012 21:24
Înotătoarea de 16 ani s-a născut cu o boală congenitală care i-a afectat vederea. În urmă cu trei ani îi era frică de apă, dar acum iubeşte înotul la nebunie.
Naomi s-a născut aproape în întuneric. A crescut în el, iar la 13 ani a ajuns la bazin. Îi era frică de apă şi nu ştia să înoate. Alături de antrenoarea Emese Maniu şi-a învins teama şi a ajuns la Jocurile Paralimpice, unde a participat în trei probe. Nu a atins finala în nici una dintre ele, dar e încă la început. "E doar un copil, mai are de crescut", spune antrenoarea.
La 16 ani, Naomi a fost cea mai tînără sportivă din delegaţia României. Ieri de dimineaţă, într-un Aquatics Center trepidant, românca a înotat pe culoarul şapte în proba de 100 m bras. A încheiat ultima în aplauzele spectatorilor. Nu e de mirare. De-abia de un an s-a concentrat pe bras şi pe liber, mai pe repezeală, cum zice ea. E îndrăgostită de stilul flurure. "Îmi place mai mult", spune fata. După ce a terminat competiţia, după-amiază, Naomi filma în Sat pentru a le arăta celor de acasă cum este la Londra şi unde a stat.
Adolescenta mai are cinci fraţi acasă, dintre care trei au deficienţe de vedere ca ea. O problemă moştenită de la tatăl lor. Naomi s-a născut la Tîrgu Ocna, dar pentru că acolo nu existau şcoli pentru nevăzători, toată familia s-a mutat la Cluj. Samuel Ciorap, fratele lui Naomi, era şi el calificat la Jocurile Paralimpice, dar o problemă medicală l-a împiedicat să ajungă la Londra.
Experienţa faină
Naomi a avut mari emoţii în prima probă în care a participat. La 100 de metri liber a fost o problemă la start şi ea a fost singura care a sărit în apă. "Mi-a fost aşa ruşine, eu niciodată nu fur startul. M-am întors şi am văzut că nu mai plecase nimeni", spune ea. Faţa ei rotundă pare a unei păpuşi de porţelan. Chiar dacă a tremurat un pic la debut, Naomi spune despre experienţa de la Londra că a fost una faină, că doar aşa se zice în Ardeal.
Ea a participat la clasa S13, acolo unde sînt încadraţi întători care pot vedea între 4 şi 20 la sută. Naomi se situează undeva pe la mijloc. Dar asta n-a împiedicat-o să joace volei, baschet, să se dea cu rolele. Pînă a descoperit apa. De atunci e acaparată total de înot. Nu o interesează altceva. "Vreau să ajung cea mai bună".
Se antrenează şase ore pe zi
Emese Maniu spune despre eleva să că e o fată ambiţioasă, scumpă, dulce şi energică, iar Naomi spune despre sine că e o fată cuminte. "Dacă te-a cunoscut cîndva un nevăzător, nu te mai uită. Dacă s-a ataşat de tine, deja sînteţi prieteni pe viaţă", spune Emese Maniu. Puse una lîngă alta, parcă ar fi două surori.
- A crescut atît de mult că m-o întrecut, spune Emese. Naomi se ridică de pe canapeaua colorată parcă pentru a demonstra cît a crescut.
Cele două petrec cîte şase ore pe zi la antrenamente, timp de cîte opt reprize pe săptămînă. Pe lîngă pregătirea din apă, mai există şi cea de forţă. "E nevoie de multă răbdare. Cu nevăzătorii total e mai greu pentru că ei nu percep schema de mişcare, n-au văzut-o, nu au de unde s-o ştie ca s-o transpună în bazin", spune antrenoarea.
Naomi a fost prima înotătoare româncă participantă la Jocurile Paralimpice. "E încă mică şi sînt sigură că n-o să uite niciodată această experienţă, dar la Rio va fi altceva", a spus Sally Lamont, preşedintele Comitetului Paralimpic Român.
Între şcoală şi înot Naomi nu prea mai are timp de nimic. Visează să deseneze şi chiar uneori o face. S-a născut în întuneric, dar trăieşte în lumină.
Probele lui Naomi Ciorap
50 m liber: 32,53 secunde
100 m liber: 1:13,30
100 m bras: 1:34,92