Articol de Marian Ursescu - Publicat sambata, 13 august 2016 08:34
Într-o seară în care la categoria sa, 85 de kg, s-a doborât recordul mondial și olimpic, românul Gabriel Sîncrăian a luptat cu propriile limite
Asiaticii sunt de nebătut la haltere! Peste tot, chinezi, iranieni, thailandezi, indonezieni, filipinezi, coreeni, japonezi, kazaci! Din cele 33 de medalii desemnate până acum la la 11 categorii, feminin și masculin, Asia a luat 26!
La categoria 85 de kilograme, masculin, vineri noaptea, la Rio, Gabriel Sîncrăian (27 de ani) a intrat și el în lupta cu asiaticii. Favoriți erau iranianul Kianoush Rostami, chinezul Tian Taou și kazahul Denis Ulanov, care aveau rezultate mult peste ale românului.
Sîncrăian a avut însă o seară magică, și-a depășit cu mult propriul record, a împins limitele umanului până la maximum, și a terminat seara fericit pe podiumul olimpic.
Medalia luată la greutate
Chinezul s-a jucat cu nervii delegației sale, reușind încercări la ambele stiluri din ultima încercare! Iranianul Kianoush Rostami a doborât recordul mondial și olimpic, iar românul a reușit un rezultat cu 20 de kilograme mai bun decât recordul personal!
La egalitate de kilograme cu kazahul Denis Ulanov, Sîncrăian a urcat pe podium pentru că a avut cu 620 de grame la puțin decât asiaticul!
"E momentul meu, simt o mare bucurie!"
Gabriel Sîncrăian mai câștigase în carieră trei medalii de bronz la Europenele din 2012
- Cum a fost concursul, Gabi?
- A fost presiune mai mare cred că la smuls, am avut emoții la prima încercare și la doua, dar așa e la concurs. Toate cele trei încercări au fost validate cu o greutate destul de bună. Mi-am depășit propriul record cu 4 kilograme, cel mai mare la acest stil din competiție. Până acum aveam 169, acum am reușit 173.
- La aruncat s-a decis totul, ai fost aproape de argint, dar și de locul 4!
- Da, a fost tensiune enormă. La aruncat m-am simțit foarte bine, nu am mai avut emoții, m-am încălzit cum trebuie de la început. A fost pauza între smuls și aruncat și am reușit 217 kg. Cred că mai mult decât mi-am propus și la antrenament. Mi-am bătut recordul cu 16 kilograme la aruncat și cu 20 de kilograme la total!
- Ce ai simțit când ai urcat pe podiumul de concurs ca să ridici 217 kg?
- Mi-am zis că acum e momentul meu. Trebuie să fac orice ca să ridic haltera. Nu m-am gândit la nimic altceva, decât cum să ridic bara deasupra capului.
- Cum a fost apoi pe podiumul de premiere?
- Sublim! E cel mai bun rezultat din carieră, aveam la gât medalia la care am visat din totdeauna. Când eram copil nu știam ce înseamnă Olimpiada, dar de vreo 10-12 ani, am început să conștientizez. Doream să merg la Olimpiadă și să iau o medalie.
- Ai 27 de ani, mergi mai departe?
- De acum trebuie să încep pregătirea pentru Tokio! Glumesc. Vreau să mă bucur de această medalie. Mai departe, cine știe, orice se poate întâmpla!
Clasament Smuls Aruncat Total
1. Kianoush Rostami (Iran) 179 217 396
2. Tian Tao (China) 178 217 395
3. Gabriel Sîncrăian 173 217 390
A fost suspendat pentru dopaj
Gabriel Sîncrăian nu are un trecut curat în privința dopingului În 2013 a fost suspendat pentru doi ani după ce a fost prins dopat cu stanozolol în afara competiției. A revenit însă și acum a urcat pe podiumul olimpic de la Rio.
Atunci, Federația Română de Haltere a trebuit să plătească din fonduri proprii 100.000 de euro, o sancțiune aplicată de federația internațională pentru că a avut prea mulți sportivi prinși dopați. De altfel, România a avut inițial 5 sportivi calificați pentru Rio, dar i s-a scăzut unul din cotă tot drept sancțiune pentru dopaj.
"Am contribuit și noi la zestrea României!"
Nicu Vlad, președintele FR Haltere, vicepreședintele federației internaționale, e foarte fericit că echipa sa a contribuit la zestrea delegației "tricolore". "Îl felicit pe Sîncrăian, federația, toată echipa. Am reușit să ne aducem aportul în clasamentul pe medalii. A fost o zi bună", a declarat Nicu Vlad. El a dezvăluit că a avut o strategie aparte ăn privința concursului.
"Am luat-o treptat, pentru că am vrut neapărat să punctăm la total. După ce Gabi a ridicat 173 de kilograme la smuls, a vrut să înceapă la aruncat mai sus. Dar i-am spus că trebuie mai întâi să aibă o încercare reușită. De aceea a ridicat prima dată 104", a spus Nicu Vlad.
Oficialul a povestit că, la antrenamente, medaliatul cu bronz a ridicat și mai mult de 217 kg. "Putea să ia și argintul dacă chinezul rata, dar e un rezultat mare având în vedere ce rezultate a avut România până acum", a încheiat Nicu Vlad.
Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro