SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  GIMNASTICĂ

EXCLUSIV Mai poate face sacrificii "generaţia Play-Station"? GSP a purtat un dialog interesant cu Simona Amânar: "Unii nu pot rezista fără calculator"

Gimnastica este unul dintre cele mai dure sporturi din lume, în pregătire, foto: GSP
Gimnastica este unul dintre cele mai dure sporturi din lume, în pregătire, foto: GSP

Articol de GSP - Publicat luni, 25 august 2014 00:00 / Actualizat luni, 25 august 2014 13:35

7 medalii la Jocurile Olimpice, dintre care 3 de aur, 10 la Campionatele Mondiale, 12 medalii la Europene. Alături de Nadia, e singurul sportiv din istoria României care a primit trofeul pentru cea mai bună sportivă la World Sports Awards, un fel de Oscar în sport

Gazeta Sporturilor publică în ediţia tipărită de astăzi un interviu amplu cu Simona Amânar, una dintre cele mai mari gimnaste din România şi din lume. Cele două pagini semnate de Roxana Fleşeru pot fi citite şi pe platforma Gazeta Digitală.

Un model de seriozitate şi muncă, Simona Amânar, ajunsă la 34 de ani, a fost întrebată de GSP despre generaţiile tinere din gimnastică, despre cît de dispuşi mai sînt copiii să facă sacrificii pentru a domina lumea într-un sport.

În calitate de vicepreşedintă a Federaţiei Române de Gimnastică, Simona a participat la multe acţiuni prin ţară. Ce a văzut acolo? Interes, dar şi multă distragere de la muncă.

"Au fost multe fetiţe. Problema este ce se va întîmpla cu ele cînd vor începe antrenamentele. Cei mici sînt obişnuiţi în ziua de azi cu calculatorul, cu PlayStation-ul. Gimnastica e un sport care cere mult efort, multă disciplină, multă ambiţie. La cinci-şase ani nu poţi să decizi ce vrei, dar important este ceea ce îşi doresc părinţii pentru copiii lor.

M-a întrebat un copil dacă aveam telefoane mobile sau Facebook şi i-am zis că nu. Asta a fost întrebarea interesantă. Şi mi-a zis că el nu poate sta fără PlayStation. Este greu să-i explici unui copil că atunci cînd vrei să faci performanţă eşti obosit şi mai bine citeşti o carte decît să te joci pe calculator".

Care e concluzia? Se mai poate face gimnastică ca altădată, cu stat în cantonament atîta timp? "Da, eu cred că da! La lot ajungi la 12-13 ani, dacă stai să te gîndeşti pînă la 19-20 de ani e un timp scurt. În ziua de azi însă foarte mulţi se îndreaptă spre dansuri, spre karate, alte sporturi, gimnastica e pe locul doi sau chiar trei".

Cum s-a născut săritura Amânar
Simona Amânar este printre puţinele gimnaste din România care au un element ce le poartă numele. Comăneci, Silivaş, Stroescu, Popa şi Amânar sînt româncele care şi-au pus amprenta în codul de punctaj. Acolo, apare săritura Amânar, dificilă şi executată de multe ori în concursurile de azi.

Cum s-a născut această săritură? În finala olimpică de la Sydney, Simona a riscat adăugînd un element-surpriză şi astfel a apărut săritura prin rondă flic cu întoarcere 900 de grade. O repetase de multe ori acasă, dar nu fusese niciodată prezentată într-un concurs oficial.

"După atîţia ani de gimnastică simt că mi-a fost recunoscută munca. Şi de fiecare dată cînd această săritură este executată lumea îşi aminteşte de mine", a spus Simona.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scapată” pe internet
Stiri extrasport
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scapată” pe internet
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Superliga
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Gheorghe Hagi a vândut iar! „Regele Exporturilor” este noul investitor de la Farul și oferă o sumă importantă: „Nu-mi place fotbalul, dar cred în Hagi!” + Cum arată acum acționariatul
Superliga
Gheorghe Hagi a vândut iar! „Regele Exporturilor” este noul investitor de la Farul și oferă o sumă importantă: „Nu-mi place fotbalul, dar cred în Hagi!” + Cum arată acum acționariatul

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (9)
liviuandrei1986
liviuandrei1986  •  26 August 2014, 07:30

sincer prefer sa ajunga copii nostri doctori nu sportivi....se pune prea mare pret pe sporturi care nu aduc tarii decat tabloide vandute!!

iulian099
iulian099  •  25 August 2014, 19:56
Postat de americanu197 pe 25 August 2014, 16:54

unde sa se mai faca sport?...trei sferturi din cluburile de alta data din orice sport au disparut...toate maidanele stradutele si tot asa sunt pline de masini malluri banci farmacii cazinouri si shaormarii...unde sa faci sport?

Aici iti dau dreptate. Cand eram mic si ma duceam la club sa joc fotbal si sa fac antrenamente erau putin, cam de 2 ori pe saptamana cate 2 ore. Nu imi ajungea nici pe o masea, nici macar pt ziua aia, ajungeam acasa si jucam inca 1-2 ore cu prietenii in fata blocului.

iulian099
iulian099  •  25 August 2014, 19:54

Hai sa o dam mai usor cu Playstation si Xbox, sa nu uitam in ce tara traim si cam cat costa un X-box 360. Va asigur eu ca parintii cu economiile pe un an, intre mers la mare sau cumparat copilului x-box aleg sa se duca la mare. Majoritatea au calculatoare si se joaca pe alea, cei cu playstation sau xbox sunt putini ...

Vezi toate comentariile (9)
Comentează
Close