SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  PORTDRAPEL

Premianta Cătălina » Ponor a fost desemnată de COSR să fie portdrapelul României la JO 2016

Cătălina Ponor a primit coronița cu lauri la Jocurile Olimpice de la Atena // FOTO Cristi Preda
Cătălina Ponor a primit coronița cu lauri la Jocurile Olimpice de la Atena // FOTO Cristi Preda

Articol de - Publicat joi, 07 iulie 2016 00:00

Triplă campioană la JO, Cătălina Ponor a fost desemnată de COSR să fie portdrapelul României la Olimpiada din Brazilia.

Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic și Sportiv Român a desemnat ieri sportivul care va fi portdrapelul României la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Membrii CE al COSR au avut de ales între cinci nominalizați: gimnaștii Cătălina Ponor și Marian Drăgulescu, jucătoarea de tenis Simona Halep, handbalista Cristina Neagu și tiristul Alin Moldoveanu.

Ponor, care pe 20 august va împlini 29 de ani și se pregătește pentru participarea la a treia ediție a Jocurilor Olimpice, după Atena 2004 și Londra 2012, a primit cele mai multe voturi.

Larisa, doar rezervă

România are un singur loc la JO 2016 în concursul feminin de gimnastică artistică, după ce echipa a ratat calificarea la competiția de la Rio.

De semnalat însă faptul că, la ora votului, Federația Română de Gimnastică nu anunțase gimnasta care urmează să concureze la Rio, având de ales între Cătălina Ponor și Larisa Iordache.

"Federația pe care o conduc nu stabilise sportiva, dar eu am mers la Comitetul Executiv cu două cereri de portdrapel, Marian Drăgulescu și Cătălina Ponor. M-am simțit onorat în momentul în care Ponor a primit cele mai multe voturi și nu mai puteam schimba nimic. Din păcate pentru Larisa, ea va fi doar rezervă la Rio. Am convenit cu COSR, Iordache va face și ea deplasarea, va rămâne în pregătire, dar nu va fi practic acreditată", a declarat Adrian Stoica, președintele FR de Gimnastică.

Programul impunea odihnă

Cătălina Ponor este prima gimnastă care va îndeplini misiunea de portdrapel, deși de-a lungul timpului gimnastica a avut cele mai bune rezultate la Jocurile Olimpice pentru România. Explicația e însă simplă. Până acum se evita să fie desemnată o gimnastă pentru că acestea intră în concurs a doua zi după festivitatea de deschidere.

"M-am gândit la treaba asta. Noi am evitat de-a lungul timpului chiar să mergem cu sportivii la festivitățile de deschidere pentru că este destul de obositor. Se stă mult în picioare, se ajunge în Satul Olimpic după miezul nopții. Dacă ar fi fost ales Marian Drăgulescu era o problemă și mai mare pentru că el intra în concurs chiar în prima zi după festivitate", a subliniat Adrian Stoica.

Ponor: "E ca un vis!"

Cătălinei Ponor i-au dat lacrimile când a aflat că a fost desemnată portdrapel la Rio.

"Nu m-am gândit vreodată, este o veste extraordinară! De-a lungul carierei mele am încercat să port cu mândrie tricolorul, să am rezultate cât mai bune. La fel o să fie și acum", a declarat Cătălina pentru DolceSport.

"Am muncit mult și acum sunt extrem de fericită. A fost o perioadă extrem de grea pentru mine, extrem de stresantă, în care am trecut peste o operație, am încercat să revin în formă, să demonstrez că pot în continuare. Sper ca și la Rio să nu fiu doar portdrapel și să reușesc să câștig încă o medalie", a adăugat Cătălina.

CV Cătălina Ponor

  • prima gimnastă română care participă la 3 ediții ale JO
  • triplă campioană olimpică la Atena 2004, la sol, bârnă și cu echipa, argint la sol la JO 2012 și bronz cu echipa, tot în 2012
  • 3 medalii de argint și două de bronz la Campionatele Mondiale
  • 7 titluri europene, 2 medalii de argint și 3 de bronz la Campionatele Europene

"E o recunoaștere a gimnasticii românești, aflată nu în cel mai bun moment al ei, dar după criteriile olimpice, Ponor a fost prima candidată"
Ioan Dobrescu, secretar general al COSR

7voturi a adunat Cătălina Ponor la Comitetul Executiv, devansîndu-i pe Drăgulescu (4), Neagu (3), Halep și Moldoveanu (câte 1)

Sportivii români care au fost portdrapel la Jocurile Olimpice

JO 1936 Berlin Șerban Mănciulescu tir
JO 1952 Helsinki Dumitru Paraschivescu atletism
JO 1956 Melbourne Iosif Sârbu tir
JO 1960 Roma Alexandru Bizim atletism
JO 1964 Tokyo Aurel Vernescu kaiac-canoe
JO 1968 Ciudad de Mexico Aurel Vernescu kaiac-canoe
JO 1972 Munchen Aurel Vernescu kaiac-canoe
JO 1976 Montreal Nicolae Martinescu lupte
JO 1980 Moscova Vasile Andrei lupte
JO 1984 Los Angeles Corneliu Ion tir
JO 1988 Seul Vasile Andrei lupte
JO 1992 Barcelona Costel Grasu atletism
JO 1996 Atlanta Iulică Ruican canotaj
JO 2000 Sydney Elisabeta Lipă canotaj
JO 2004 Atena Elisabeta Lipă canotaj
JO 2008 Beijing Valeria Beșe handbal
JO 2012 Londra Horia Tecău tenis

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Superliga
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează