Articol de Luminiţa Paul - Publicat marti, 11 februarie 2014 00:00 / Actualizat luni, 10 februarie 2014 23:03
Francezul Martin Fourcade s-a impus în proba de urmărire 12,5 km, după ce sîmbătă venise abia al 6-lea la sprint.
Înfrîngerea doare, iar dacă acela care te bate are 40 de ani, doare şi mai tare, chiar dacă e vorba de o legendă precum Ole Einar Bjorndalen. Liderul Cupei Mondiale, tînărul francez în vîrstă de 25 de ani Martin Fourcade, a înghiţit repede pilula amară şi a trecut la următorul obiectiv.
Sîmbătă încheiase al 6-lea proba de sprint 10 km, în urma veteranului norvegian, ieri a triumfat aproape fără rival în cea de urmărire 12,5 km.
Plecat cu 12 secunde după Bjorndalen, Fourcade a schiat alert şi concentrat, iar în poligon, din cele patru opriri, a ratat un singur foc, la cea de-a treia.
Pe măsură ce kilometrii i se agăţau de schiuri fără să le îngreuneze, a simţit parcă victoria. După ultima tragere, una imaculată, şi-a permis un mic gest de orgoliu eliberat, a sărbătorit scurt cu pumnul strîns înspre susţinătorii săi.
Singur pe linia dreaptă
A năvălit apoi pe traseu pentru a înghiţi cei 2,5 kilometri rămaşi pînă la finiş. Iar cînd s-a văzut singur pe linia dreaptă, în atmosfera uşor crepusculară, cu luminile difuze ale reflectoarelor scăldîndu-i costumul alb, a sărbătorit din nou.
Următorul concurent, cehul Ondrej Moravec, era la 14 secunde în urma lui, iar al treilea, compatriotul Jean Guillaume Beatrix, la 24. Bjorndalen, bătrînul norvegian, avea să încheie al 4-lea, la aproape 26 de secunde de timpul lui Fourcade, deşi plecase primul.
Şi francezul a mai sărbătorit o dată, după ce a trecut linia de sosire. O triplă a bucuriei pentru primul aur olimpic din cariera sa. La Vancouver, acum 4 ani, cucerise argintul în proba de start în bloc. Are deja cinci titluri mondiale în palmares, alte 6 medalii de argint şi una de bronz.
Iar dacă va continua să concureze precum Bjorndalen, pînă spre 40 de ani, s-ar putea să-l ajungă din urmă la numărul medaliilor olimpice cucerite. Norvegianul are 12, francezul deocamdată două. Şi e cu 15 ani mai tînăr.
"Tirul se învaţă"
Fourcade a recunoscut într-un articol din Le Monde că la început nu era deloc un bun trăgător. "De aceea nu am avut succes la început", a explicat el. "A trebuit să muncesc mult, dar nu ca să devin un mare schior, ci unul dintre cei mai buni tirişti pe schiuri din lume. La tir trebuie să exersezi pînă la epuizare, nu e ceva genetic. În schimb, sînt un mare competitor, asta este în ADN-ul meu", a încheiat el.
12 medalii mondiale are Martin Fourcade în palmares, dintre care 5 de aur, 6 de argint şi una de bronz, cucerite la ediţiile CM din 2011, 2012 şi 2013
ALTE ŞTIRI DE LA JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ:
Voluntari pe scaune
Organizatorii Jocurilor de la Soci au apelat la voluntari pentru a umple locurile goale din tribune la unele discipline. Purtătorul de cuvînt Aleksandra Kosterina a explicat că unii dintre ei s-au înrolat într-un program motivaţional prin care li se oferă bilete pentru a asista la competiţii după orele de lucru.
La patinaj artistic, spre exemplu, tribunele au fost pline, dar la biatlon sau la patinaj viteză jumătate din scaune au rămas neocupate. Acest sistem, de a se folosi voluntari şi militari ca spectatori de ocazie, a fost utilizat inclusiv la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012.
Doliu interzis
Comitetul Internaţional Olimpic i-a certat, prin purtătorul de cuvînt Mark Adams, pe sportivii norvegieni care au purtat zilele trecute însemne de doliu. Organismul guvernant al sportului olimpic a adresat o scrisoare Comitetului Norvegian după ce schioarele de la fond purtaseră sîmbătă banderole negre pe braţ în amintirea fratelui uneia dintre ele, decedat cu cîteva zile înainte de începerea Jocurilor. Adams a spus că sportivii ar trebui să găsească "un loc mai bun" pentru a-şi exprima durerea.
Sare peste proba scurtă
Sven Kramer, campionul olimpic de la 5.000 m patinaj viteză, a anunţat că e foarte probabil să renunţe la proba de 1.500 m pentru a se concentra pe cea de 10.000 de metri. Adică acolo unde în urmă cu patru ani a ratat într-un mod ilar, după ce a intrat pe culoarul greşit. Olandezul a spus că proba mai scurtă ar putea să-l "distragă" de la pregătirea pentru cei 10 kilometri programaţi pe 18 februarie.