Articol de Justin Gafiuc - Publicat sambata, 07 august 2021 08:18 / Actualizat sambata, 07 august 2021 11:37
Cătălin Chirilă n-a reușit să treacă de semifinala de la canoe single 1.000 m și a încheiat Olimpiada pe locul 3 în finala B. Adică poziția 11 la general. Sportivul în vârstă de 23 de ani, care a participat acum pentru prima dată în această probă, se declară mulțumit de rezultat și spune că „viitorul sună bine”.
- Echipa de jurnaliști GSP din Japonia, formată din Marian Ursescu, Justin Gafiuc și Raed Krishan (foto), transmite știri de ultimă oră.
Nicio minune n-a fost posibilă la canoe. Cătălin Chirilă a intrat în prima semifinală a zilei în proba de 1.000 m, dar n-a izbutit să se califice în cursa pentru medalii. A terminat abia al șaselea din 8 concurenți, ar fi trebuit să fie în locurile 1-4 pentru a avansa în finala A.
Românul n-a făcut o cursă rea, dar a cedat total pe ultimii 250 m. Până spre finiș era al patrulea, trăgea lozul câștigător la limită, dar alunecarea dinspre sfârșit l-a costat.
De altfel, Chirilă a pornit foarte tare, a scos un timp admirabil pe primii 250 m (58.60), dar apoi a încetinit tot mai mult pe fiecare sfert de traseu, încheind cu frână, 1.05.03. A fost depășit pe sprintul decisiv inclusiv de multiplul campion mondial și european, cehul Martin Fuksa.
A încheiat la aproape 5 secunde în spatele locului 4, ultimul pentru finală, adică visul calificării se spulberase cu zurgălăi deja înainte de linia de sosire.
Cătălin Chirilă: „Am fost dezavantajat ca stângaci"
Prin urmare, Chirilă a încheiat aventura olimpică în finala B, unde a venit al treilea. Adică locul 11 per total. Și aici a jucat în același film, dincolo de jumătatea cursei a înmuiat strocul, dar acum a reușit să se mențină spre frunte. Oricum, pentru român va fi fost un bonus participarea la single, căci istoricul său preferat e la dublu, în cuplu cu Victor Mihalachi, care a anunțat însă că se retrage după Tokyo.
„Pentru necunoscători, tendința ar fi să spună că am lăsat-o mai moale în ultimii metri ai semifinalei. La acest nivel însă, detaliile fac diferența. Iar răspunsul e că, fiind stângaci, am fost dezavantajat, deoarece vântul bătea din dreapta și trebuia să forțez mai mult decât ceilalți pentru a echilibra barca", spune Chirilă.
VIDEO. Cursa lui Cătălin Chirilă din finala B:
Chirilă, „al șaptelea, dacă era doar un sportiv de țară”
El se declară însă mulțumit de experiența de la single: „E prima competiție la care particip în această probă, m-am simțit chiar foarte bine, iar viitorul sună interesant. Am sentimentul că sunt chiar aproape de elită. Cu antrenamente specifice și cu mai multă forță acumulată, pot face lucruri foarte frumoase, poate chiar la Paris 2024.
Nu uitați că Olimpiada de la Tokyo a însemnat prima ocazie în care fiecare țară a avut posibilitatea să-și înscrie doi sportivi pe fiecare probă. Mă uitam pe rezultate și, dacă ar fi funcționat regula cu un singur om de fiecare delegație, atunci eram în primii șapte. Nu mi se pare deloc rău.
E o probă în care lucrurile se pot schimba semnificativ de la o cursă la alta. De exemplu, mă uitam că sportivi pe care i-am bătut în serii, au ajuns apoi în finală.
- Cătălin Chirilă
Podiumul de la canoe 1000 m single
- Isaquias Queiroz dos Santos (Brazilia) 4.04.408
- Hao Liu (China) 4.05.724
- Serghei Tarnovschi (Moldova) 4.06.069