Articol de Remus Dinu - Publicat vineri, 02 august 2024 23:47 / Actualizat sambata, 03 august 2024 01:58
Cazul cu Charlotte Dujardin protagonistă, sportiva suspendată după imaginile revoltătoare cu ea lovindu-și violent calul în timpul unei ședințe de dresaj, are ecouri în lumea echitației. Zeci de mii de oameni au semnat o petiție pentru interzicerea evenimentelor ecvestre la Jocurile Olimpice, la puțin timp după ce doi cunoscuți călăreți au fost supuși unor măsuri disciplinare severe chiar la Paris, scrie Euronews.
Scandalul declanșat după apariția respectivelor scene cu Charlotte Dujardin a avut ramificații și la Jocurile Olimpice și a deschis noi dezbateri aprinse despre moralitatea evenimentelor ecvestre și tratamentul deseori brutal la care animalele sunt supuse.
La doar câteva zile după scandalul de magnitudine cu Charlotte Dujardin, autoritățile ecvestre i-au aplicat călărețului brazilian Carlos Parro un avertisment pe motiv că ar fi cauzat „disconfortul inutil” al calului său în timpul unei probe de la Jocurile Olimpice.
Asta după ce pe adresa Federației Internaționale de Echitație au sosit diverse dovezi și fotografii cu vestitul călăreț flexând în exces gâtul unui cal, o manevră interzisă în echitație, cunoscută sub numele de „Rollkur”, care poate să afecteze respirația animalului, mai notează sursa citată.
Aproape 30.000 de semnături într-o petiție online
Cum cazurile de acest tip au fost în atenția opiniei publice în ultimele zile, o petiție lansată pe site-ul Charge.org militează pentru eliminarea disciplinelor ecvestre de la Jocurile Olimpice.
Până acum, petiția a adunat deja aproape 30.000 de semnături, fiind susținută și de diverse ONG-uri care încearcă să combată exploatarea cailor în timpul curselor de echitație.
„Dacă ești implicat într-un sport ecvestru, fie că e vorba despre polo călare, dresaj, sărituri peste obstacole sau curse de cai, prioritatea trebuie să fie bunăstarea calului. Dacă nu aceasta este prioritatea și dacă nu este clar pentru public și pentru autorități că bunăstarea calului este pe primul loc, acest sport va fi în pericol”, a declarat Lisa Lazarus, CEO-ul Autorității pentru Integritatea și Siguranța Curselor de Cai, un for care supravizează acest sport peste Ocean.
De altfel, începând cu ediția din 2028 a Jocurilor Olimpice, care va avea loc la Los Angeles, cursele de cai vor fi eliminate din proba de pentatlon modern.
În urmă cu trei ani, un antrenor german a fost suspendat de la Jocurile Olimpice de la Tokyo fiindcă a lovit fără milă un cal necooperant.
Suspendată pe termen nelimitat, Charlotte Dujardin a pierdut Jocurile Olimpice de la Paris
Înainte de startul Jocurilor Olimpice, Charlotte Dujardin (39 de ani), triplă medaliată cu aur în proba olimpică de echitație, a fost suspendată pe termen nelimitat după apariția unui videoclip în care poate fi văzută lovind un cal de 24 de ori într-un minut!
Federația Internațională de Echitație (FIE) a suspendat-o pe termen nelimitat, după ce sportiva a fost filmată în timp ce lovea un cal cu biciul.
Într-un videoclip de acum 4 ani, remis Federația Internațională de Echitație (FIE) și publicat în emisiunea TV „Good Morning Britain”, sportiva poate fi văzută cum lovește un cal cu biciul de 24 de ori într-un minut.
S-a întâmplat în timpul unei ședințe de dresaj, iar înregistrarea video a fost făcută de o tânără în vârstă de 19 ani, care asista la antrenament.
Tânăra care a filmat-o pe Charlotte Dujardin a fost avertizată să n-o reclame
Ea ar fi fost avertizată să n-o facă publică, dat fiind renumele lui Dujardin, dar în cele din urmă „s-a hotărât să acționeze, pe măsură ce Jocurile Olimpice se apropiau” - a ținut să precizeze Stephan Wensing, avocatul olandez al reclamantei, cel care a și trimis videoclipul Federației Internaționale de Echitație.
Wensing a povestit scena astfel: „Charlotte Dujardin se afla în mijlocul arenei. Și i-a spus elevei sale: «Calul tău trebuie să-și ridice mai mult picioarele când galopează». Ea a luat biciul lung și a lovit calul de peste 24 de ori într-un minut. Era ca un elefant la circ.
La acel moment, clienta mea a crezut că e ceva normal. Era vorba despre o campioană olimpică. Cine era ea să se îndoiască de asta? Apoi a fost avertizată să nu comenteze în Marea Britanie”.
Ceea ce s-a întâmplat nu mă reprezintă și nu reflectă modul în care îmi antrenez caii sau cum le predau elevilor mei, dar nu există nicio scuză. Îmi este profund rușine și ar fi trebuit să dau un exemplu mai bun în acel moment. Îmi cer scuze sincer pentru comportamentul meu!
- Comunicatul lui Charlotte Dujardin