SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  FRANȚA

PORTRET Cine este Leon Marchand, francezul care face lucruri imposibile la Paris: a luat două medalii de aur în aceeași zi, primul după 124 de ani!

Leon Marchand în acțiune FOTO Imago Images
Leon Marchand în acțiune FOTO Imago Images

Articol de - Publicat joi, 01 august 2024 12:53 / Actualizat joi, 01 august 2024 15:03

Înotătorul francez Leon Marchand a făcut la aceste Jocuri Olimpice lucruri nemaivăzute de peste 100 de ani. Iată profilul mașinăriei în vârstă de 22 de ani, care a strâns până acum 3 medalii de aur!

Era anul 1900. Jocurile Olimpice se desfășurau tot la Paris. Frederick Lane (Australia) câștigat două medalii de aur în aceeași zi, în apele Senei: una la 200 metri liber, cealaltă la 200 metri obstacole, o întrecere în care trebuia să ocolești bărci și stâlpi și care nu s-a mai regăsit niciodată în programul olimpic.

Léon Marchand, primul înotător care ia două medalii de aur în aceeași zi, din 1900 încoace

OK, și care e legătura cu francezul Leon Marchand? Păi, una cât se poate de simplă, care ține de statistică. Din anul 1900, niciun înotător în probele masculine nu a mai cucerit două titluri olimpice în aceeași zi.

Până într-o miercuri, 124 de ani mai târziu, la Marchand. Sportivul în vârstă de 22 de ani are deja trei medalii de aur la Paris (400 m mixt, 200 m fluture și 200 m bras). Ultimele două s-au agățat de gâtul noului erou din Hexagon în aceeași zi istorică - 31 iulie 2024, tot la Paris.

În plus, niciun alt înotător, femeie sau bărbat, nu a cucerit medaliile de aur ale probelor mai sus menționate la aceeași ediție a Jocurilor Olimpice.

110 minute au trecut între cele două finale, o oră și 50 de minute pe care Marchand a trecut-o cu bine fără crampe musculare și fără să-și piardă concentrarea și a reușit imposibilul în fața copleșitorului public francez din stadionul Paris La Défense.

Washington Post scrie că opera lui Marchand este genul de lucru pe care numai un puști de 22 de ani cu un talent înnăscut și cu voința de a-și urmări cu înverșunare dorința supremă ar încerca să-l îndeplinească.

O nebunie spectaculoasă, care s-a sfârșit în glorie

„Cine l-a văzut pe Marchand făcând istorie, cu victoriile de la 200 metri fluture și de la 200 m bras, va rămâne în minte cu strigătele asurzitoare și ritmice care cutremurau arena: «Allez! Allez! Allez!»”, scrie Washington Post.

La final, după dublul triumf, noul rege al înotului mondial, conștient de dimensiunile realizărilor sale, s-a descătușat: a bătut cu brațul apa din care tocmai ieșise învingător, a plonjat pe culoarul alăturat, s-a ridicat pe marginea piscinei, a privit în jur victorios și a ridicat ambii pumnii.

Leon Marchand: „O să-mi ia ceva timp să conștientizez ce am reușit”

Întrebat care a fost momentul în care a început să creadă cu adevărat că o astfel de performanță extraterestră este posibilă, Leon a răspuns: „Am știu că pot duce la bun sfârșit aceste curse, poate fără să le câștig”.

Leon Marchand a câștigat cursa de 200 m fluture cu 1:51.21 minute, apoi finala de 200 metri bras cu 2:05.85 minute. Ambele repere seci, măsurate în minute, secunde și zecimi reprezintă recorduri olimpice.

Din trei curse - trei medalii de aur! Iar Leon Marchand nu și-a încheiat spectacolul de la Paris - el va participa și la cursa de 200 metri mixt, programată mâine, dar ale cărei serii se dispută chiar astăzi.

Cu cât analizezi mai atent triumful lui Marchand, sportiv născut la Toulouse, cu atât detaliile devin și mai sclipitoare.

Cine este Leon Marchand, francezul care face lucruri imposibile la Paris: a luat două medalii de aur în aceeași zi, primul după 124 de ani!
Michael Phelps felicitându-l pe Leon Marchand, cel care i-a bătut recordul mondial la 400 m mixt Foto Imago

Leon Marchand este cel mai bun prieten al recordurilor. De orice fel

Nu numai că niciun înotător din istorie nu a cucerit aur la aceste două probe la aceeași ediție a Jocurilor Olimpice. Dar la nicio Olimpiadă de până acum nimeni nu a luat medalia supremă la fluture și bras la nicio combinație de distanțe.

Dintre puținii care au încercat să atingă acest obiectiv, cel mai aproape de visul ei a fost americanca Mary Sears - bronz la 100 metri fluture și locul 7 la 200 metri bras, la Melbourne, 1956.

În 48 de ani, niciun înotător nu a cucerit două medalii olimpice de aur în aceeași seară. Nici măcar Michael Phelps sau Ryan Lochte, eroii americani de la Olimpiadele trecute.

Povești din trecut, cu dopaj și țări care nu mai există

Ultima care a reușit asta a fost o femeie - est-germanca Kornelia Ender, care a câștigat cursele de 200 metri liber și 100 metru fluture pe 22 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal.

Totuși acea performanță este umbrită de faptul că, mai târziu, oficialii din RDG au recunoscut că și-au îndopat sistematic înotătorii cu steroizi pentru gloria țării.

Inclusiv pe Ender, care a susținut mereu că nu a știut niciodată ce medicamente a luat. În ciuda acestui fapt, recordul est-germanei a rămas în picioare.

Inițial, organizatorii JO de la Paris au pus probele de 200 m bras și 200 m fluture în aceeași seară, una după alta.

Avea tot sensul din lume - nimeni nu mai pomenise să existe un sportiv care să înoate în aceste două curse la același concurs internațional.

Dar când Marchand și antrenorul său, americanul Bob Bowman, au început să se concentreze exact asupra acestei „duble”, și-au dat seama că au o problemă de potrivire cu trecerea nemiloasă a timpului.

Federația franceză de natație a solicitat organismului internațional World Aquatics să permită o schimbare în programul de la Paris 2024. Astfel, cele două probe au fost plasate la începutul și la finalul sesiunii de miercuri seară.

Până acum câteva zile, nici măcar Bowman nu era sigur că vrea să-l lase pe elevul său să încerce această dublă extrem de dificilă.

S-a gândit să scoată de pe listă una dintre curse - cel mai probabil fluturele - ca să-i crească șansele lui Marchand la bras.

Marchand a crezut tot timpul că poate înota două finale în aceeași zi

„Dar Leon era încrezător”, a declarat Bowman, cel care l-a antrenat și pe Phelps, înotătorul cu 23 de medalii olimpice, record absolut. „Se cunoaște pe sine mai bine decât îl cunosc eu”.

Provocarea însă de-abia începea: ca să obțină această dublă istorică, Marchand trebuia să înoate cele două probe în trei sesiuni diferite într-o fereastră de timp de 32 de ore: marți dimineață preliminarii, marți seară semifinale și finale miercuri seară.

„În NCAA, am înotat duble mult mai mult dificile”, a declarat Marchand, care s-a antrenat la Arizona State University, unde a participat la curse de bras, fluture și liber, de multe ori în aceeași zi.

„Auzeam cum toată arena înnebunise”, povestește francezul despre atmosfera din tribune, la ultimii săi 50 de metri de la finala de 200 metri fluture, când l-a depășit pe ungurul Milak.

„Cred că de aceea am și câștigat - am folosit energia pe care mi-a dat-o publicul“, a declarat Leon Marchand.

110 minute - ca un thriller contracronometru

Din momentul în care Leon a ieșit din piscină la finalul cursei de 200 m fluture și momentul în care a luat startul pentru finala de 200 m bras au trecut 110 minute.

Timp în care noul erou al sportului din Franța a trebuit să se rehidrateze, să-și reducă nivelul acidului lactic din organism prin intermediul tehnicilor de respirație și să-și păstreze musculatura destinsă cu ajutorul exercițiilor ușoare de stretching.

Printre toate aceste, a fost prezent și la festivitatea de premiere, unde a mai primit o dată aplauzele și ovațiile spectatorilor din La Defense Arena, în acordurile înălțătoare ale Marseiezei.

În proba de 200 metri bras, Leon Marchand nu a fost nicio clipă pe locul al doilea în timpul celor patru lungimi de bazin, învingându-i pe australianul Zac Stubblety-Cook cu aproape o secundă și pe olandezul Caspar Corbeau cu aproape două.

Ca să putem măsura imensitatea celor petrecute în bazin, poate cele mai ilustrative sunt vorbele lui Stubblety-Cook: „În bazin, nu a semănat deloc cu o probă de înot, ci mai degrabă cu un meci de rugby”.

Marchand și-a însușit deja la Paris 2024 titlul de cel mai talentat și mai curajos înotător al generației sale.

Mai mult decât atât, e posibil să nu fi existat niciodată un înotător cu abilitățile sale în apă, cu viteza sa.

CV Leon Marchand

  • născut 17 mai 2002, la Toulouse, Franța - 1, 87 m, 87 kilograme
  • deținător de record mondial și olimpic la 400 m mixt
  • deținătorul recordului olimpic la 200 m fluture și la 200 m bras
  • campion olimpic la 200 m bras, 200 m fluture și 200 m mixt la Paris 2024
  • a început sportul cu judo și rugby
  • a studiat la Facultatea de Cibernetică a Universității din Toulouse
  • din 2021, se antrenează în SUA, în Arizona, cu Bob Bowman, fostul antrenor al marelui Michael Phelps
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marius Șumudică a intrat în direct și a răbufnit după înfrângerea cu U Cluj: „Nu se poate așa ceva” » Furios și la conferință: „Domnul Șucu le bagă banii la ora 12, cu mine nu e loc de așa ceva”
Superliga
Marius Șumudică a intrat în direct și a răbufnit după înfrângerea cu U Cluj: „Nu se poate așa ceva” » Furios și la conferință: „Domnul Șucu le bagă banii la ora 12, cu mine nu e loc de așa ceva”
Ce s-a întâmplat pe gazon imediat după Rapid - U Cluj! Marius Șumudică, împietrit: reacția galeriei la finalul meciului
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon imediat după Rapid - U Cluj! Marius Șumudică, împietrit: reacția galeriei la finalul meciului
Cristi Săpunaru, după ce Rapid a pierdut cu U Cluj: „Am făcut-o de oaie”
Superliga
Cristi Săpunaru, după ce Rapid a pierdut cu U Cluj: „Am făcut-o de oaie”

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

A urcat pe scena de la Vocea României și nimeni nu și-a dat seama că e fiul legendei sportului românesc


Comentarii (15)
dududooo
dududooo  •  03 August 2024, 11:09
Postat de dragos_r pe 02 August 2024, 23:30

Bine ma, ma duc sa invat :))) poate data viitoare esti in stare sa vii cu un argument ceva. Deocamdata in afara de expresii de astea rasuflate nu am citit nimic interesat. Pentru atatia ani de scoala, cam putin :)) Dar banuiesc ca ai fost la fara frecventa.

Lasă că ești tu "dastept" și cu multe argumente pentru China. Nu mi ai dat unul doar mi-ai zis ca soția e de acolo. Ala nu e un argument.

dragos_r
dragos_r  •  02 August 2024, 23:30
Postat de dududooo pe 02 August 2024, 22:04

Lasă comentariile și învață. Învață, învață, învață! Ca te dai cunoscător, dar ești praf. Dacă te bate cineva pe umăr o sa sune la pompieri după. Poate înveți în China si nu ne mai plictisești cu comentarii pline de greșeli gramaticale. E jenant.

Bine ma, ma duc sa invat :))) poate data viitoare esti in stare sa vii cu un argument ceva. Deocamdata in afara de expresii de astea rasuflate nu am citit nimic interesat. Pentru atatia ani de scoala, cam putin :)) Dar banuiesc ca ai fost la fara frecventa.

dududooo
dududooo  •  02 August 2024, 22:04
Postat de dragos_r pe 02 August 2024, 20:43

Se vede din comentarii ca esti foarte scolit :))) Repet, pune mana pe carte, calatoreste daca ai posibilitatea, si nu mai inghite toata propaganda pe care ti-o baga astia pe gat. Habar n-ai despre ce vorbesti.

Lasă comentariile și învață. Învață, învață, învață! Ca te dai cunoscător, dar ești praf. Dacă te bate cineva pe umăr o sa sune la pompieri după. Poate înveți în China si nu ne mai plictisești cu comentarii pline de greșeli gramaticale. E jenant.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează