SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ITALIA - ROMÂNIA

CORESPONDENȚĂ GSP DIN PARIS „Deșteaptă-te, române!” sau „Fratelli d'Italia”, ce imn s-a auzit mai tare la Paris? Atmosfera de la România - Italia și momentele surprinse de GSP la începutul meciului de la Jocurile Olimpice

Poloiștii italieni au fost la înălțime la imn / foto: Imago Images +10   FOTO
Poloiștii italieni au fost la înălțime la imn / foto: Imago Images

Articol de , - Publicat sambata, 03 august 2024 22:39 / Actualizat duminica, 04 august 2024 00:59

Italia și România au, probabil, două dintre cele mai frumoase imnuri de stat din toată Europa, la polo excelează însă doar peninsularii. Sâmbătă seara, reprezentativa de polo masculin a intrat în bazinul din Saint-Denis pentru cel de-al patrulea meci de la Jocurile Olimpice, precedat de momente de gală pentru ai noștri. La final, italienii s-au impus cu 18-7 și au produs cel mai dur eșec al naționalei noastre de până acum.

„Deșteaptă-te, române!” a răsunat pentru a doua oară astăzi la Paris, după performanța istorică de la prânz a bărcii de 8+1. De data aceasta, imnul le-a fost cântat poloiștilor reveniți la Jocurile Olimpice după o pauză de 12 ani, care urmau să înfrunte vicecampioana mondială Italia.

Tribunele complexului olimpic Aquatics Centre din Saint-Denis s-au umplut în proporție de 95%, chiar dacă atmosfera a fost incomparabil mai liniștită față de „carnavalul” creat aici cu o oră înainte, când țara gazdă Franța a dat piept cu Serbia.

Revenirea „tricolorilor” pe scena olimpică n-a generat cine știe ce interes printre românii din Paris, care le-au fost inferiori numeric italienilor în arenă.

Emoții duble pentru selecționerul României

În tribune au predominat steagurile Italiei, naționala „Il Settebello” a fost încurajată mai zgomotos, lucru sesizabil încă de la imn.

În boxe a răsunat pentru prima oară imnul vicecampioanei mondiale, „Fratelli d'Italia”, acompaniat ritmic de către italienii din tribune. Poloiștii italieni au intonat cu patos și s-au manifestat la fel ca naționala Squadra Azzurra, cu un prelung la final.

Momentul l-a sensibilizat și pe Bogdan Rath, selecționerul cu dublă cetățenie al României, care a înregistrat rezultate remarcabile cu reprezentativa Italiei la începutul anilor 2000. Rath a adoptat o poziție solemnă în timpul intonării imnului italian, pe care l-a aplaudat la final.

Specialistul de pe banca „tricolorilor” a devenit vicecampion mondial alături de italieni în 2003, după ce în 2001 cucerise argintul european. Rath e școlit în poloul din Italia, a evoluat ani în șir în puternicul campionat din „Cizmă”.

+5 FOTO

Mai mulți italieni în tribune

A urmat imnul nostru, un moment emoționant pentru poloiștii români, toți aflați la prima lor prezență olimpică. Dar răspunsul din tribune a fost mai silențios, doar câțiva zeci de suporteri români, împrăștiați prin toate colțurile arenei - ușor de identificat după tricourile galbene sau steagurile tricolore - făcându-și simțită prezența.

Aquatics Centre i-a găzduit pentru a patra oară pe „tricolori”

Naționala României a disputat ultimul ei meci din faza grupelor în ultramodernul bazin din Saint-Denis. Și asta fiindcă următoarea reprezentație a poloiștilor români va fi în La Défense Arena, împotriva Muntenegrului.

„Tricolorii” au cu ce amintiri să plece acasă, ei evoluând în primele patru meciuri într-un complex spectaculos, la cele mai înalte standarde, un ambient cu care jucătorii din campionatul intern nu sunt nici pe departe familiarizați.

Condițiile din Aquatics Centre sunt la ani-lumină de peisajul din poloul intern, astfel că eșecurile înregistrate la Jocurile Olimpice, în fața unor coloși, n-au de ce să ne surprindă.

Aquatics Centre din Saint-Denis este unul dintre locurile-cheie ale Jocurilor Olimpice de la Paris. Situat în apropiere de Stade de France, bazinul a fost construit special pentru a găzdui competițiile de natație, inclusiv înot, sărituri în apă și polo pe apă. Complexul dispune de o arhitectură impresionantă și a fost inaugurat chiar anul acesta, în aprilie.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Decizie definitivă pentru Elena Udrea! Curtea Supremă a dat verdictul în urma cererii de eliberare în dosarul „Gala Bute”
Special
Decizie definitivă pentru Elena Udrea! Curtea Supremă a dat verdictul în urma cererii de eliberare în dosarul „Gala Bute”
Inimaginabil ce a reușit Norvegia în ultimul meci al grupei la Euro 2024 de handbal feminin
Handbal
Inimaginabil ce a reușit Norvegia în ultimul meci al grupei la Euro 2024 de handbal feminin
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie radicală: „Acum pot să fac asta pentru prima dată în viața mea”
Box
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie radicală: „Acum pot să fac asta pentru prima dată în viața mea”

„E în primii 3 la fiecare antrenament, cum să nu-l țin?” » Mircea Lucescu, interviu de impact: „S-au mai supărat și nu mă interesează, am fost printre ultimii”

În ce an spune Mark Zuckerberg că vor dispărea telefoanele mobile și ce dispozitiv revoluționar le va lua locul


Comentarii (4)
penultimul
penultimul  •  04 August 2024, 06:20
Postat de POPESCU19615 pe 03 August 2024, 23:34

De unde imn frumos? Avem cel mai urat imn! Adevăratul imn este "Trei culori"! De unde pa a unde este Ciprian Porumbescu comunist?

Aici aveți dreptate , prost ales imnul României. Sau cules. Că trei culori fusese ales de comunisti sa schimbe imnul Republicii Populare ce suna cam sovietic. Trei culori se apropie de la Marseillaise. Nota optimista, cadenta militară. Numa că s-a apucat Pingelică de Scornicești sa modifice versurile originale. Autorul versurilor imnului actual, Andrei Mureșanu, a scos bani și compunând versiunea românească a imnului Austro-Ungar. Tine'l doamne și protège pe-Austria și pe Împărat, Și uniți prin a lui lege, sa ne reaga luminat Părinteștile-i coroane....etc etc C-asa-i romanul, joaca la 2 capete de pod. Muzica pe care se canta "Deșteaptă-te Române" e solemna și de o lentoare bună și la inmormantare . In aceeași categorie - God Save the King . Cât despre Fratelli d'Italia ar fi cam in aceeași categorie cu imnul Braziliei -imnuri sprințare. Ar intra aici si Hora Unirii. Cand le auzi îți imaginezi cum ar fi cantate la flașnetă. Așa, daca ar fi sa se schimbe imnul, primele acorduri din Rapsodia Romana ar fi faine. La școală cantam "Cate tari sunt pe pământ.. Plaiuri ca la noi nu sunt" Versiunea originală era insa: "Am un leu și vreau să-l beu Nici acela nu-i al meu. "

ViorelParvu
ViorelParvu  •  03 August 2024, 23:51

"Specialistul de pe banca „tricolorilor” a devenit vicecampion mondial alături de italieni în 2003, după ce în 2011 cucerise argintul european". Bă, care ai scris articolul, tu te vezi ce scrii??? !!!!!!@

Copenhaga1970
Copenhaga1970  •  03 August 2024, 23:40

Să-i vezi pe gesepiști atunci când dau de marșul regal al Spaniei!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close