SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  POLO

CORESPONDENȚĂ GSP DIN PARIS „Altfel, n-o să progresăm niciodată!” » Discurs-manifest al selecționerului de la polo, după ce România s-a întors fără victorie de la Jocurile Olimpice: „Nu vreau să intru în discuția cu bazinele, dar...”

Bogdan Rath și elevii săi, în timpul unui time-out din meciul cu Muntenegru  / FOTO: Raed Krishan (GSP) +11   FOTO
Bogdan Rath și elevii săi, în timpul unui time-out din meciul cu Muntenegru / FOTO: Raed Krishan (GSP)

Articol de , - Publicat miercuri, 07 august 2024 12:16 / Actualizat miercuri, 07 august 2024 13:14

Selecționerul naționalei masculine de polo, Bogdan Rath, face o analiză lucidă la finalul aventurii României la Jocurile Olimpice, soldată cu înfrângeri pe linie în fața marilor puteri cu care am împărțit grupa. Tehnicianul sintetizează cu bune și rele parcursul „tricolorilor”, subliniind principalele aspecte pe care poloul românesc ar trebui să le îmbunătățească pentru a se apropia de forțele care ne-au fost inaccesibile la Paris.

Poloul românesc a fost singurul sport de echipă prezent în delegația tricoloră la Jocurile Olimpice, astfel că atenția și presiunea, două arme întotdeauna cu mai multe tăișuri, au însoțit la tot pasul selecționata revenită după 12 ani pe scena olimpică.

Considerat întemeietorul actualei naționale, pe care o pregătește din februarie 2022, Bogdan Rath, 52 de ani, consideră că n-are ce le reproșeze poloiștilor săi, pe care miza competiției și adversarii de calibru superior i-au făcut deseori să se simtă copleșiți.

„Vom folosi toate datele pentru a face o echipă mai competitivă decât cea care a fost aici”

„E clar că noi am ajuns aici cu o echipă foarte tânără și neexperimentată. Eu nu cred că cineva se aștepta să luăm medalia de aur cu această echipă.

Jucătorii trebuie să crească, trebuie să crească și cei de la juniori, tineret. Am mai spus-o, jucătorii provin dintr-o activitate națională. E un parcurs lung, carnea umană crește greu, nu poți să naturalizezi jucători cum faci la o echipă de club.

Băieții au încercat 100%, n-am ce să le zic. Că băieții greșesc? Analizăm și vedem ce putem să facem în viitor. Eu zic că ei au un viitor foarte bun.

Foto: Raed Krishan
Foto: Raed Krishan
Foto: Raed Krishan
Foto: Raed Krishan
Foto: Raed Krishan
+6 FOTO

Toate aceste lucruri vor fi analizate, va fi analizat foarte mult și comportamentul jucătorilor de aici, despre care nu pot să spun foarte multe acum. Vom folosi aceste date pentru a face o echipă mult mai competitivă decât cea care a fost aici.

E normal să fie așa, a fost o echipă în care doar unul știa ce înseamnă Olimpiada. Noi putem doar să-i avertizăm, dar, până nu trăiesc așa ceva, nu vor ști niciodată cum să se comporte la un astfel de eveniment”, a punctat Bogdan Rath, în interviul oferit în La Défense Arena.

E normal ca noi să dorim să punem un obiectiv. Altfel, dacă am veni să spunem: «Nu, vrem doar să stăm aici și să mâncăm la popotă»... Nu ne interesează acest lucru! Era normal să punem un obiectiv pentru prezența aici, care era un obiectiv tehnic, nu un obiectiv unde cineva să vină și să le pună pistolul la cap. Nu e ca și cum anul trecut am fost campioni mondiali, iar acum am venit să ne batem la locul 8.

- Bogdan Rath, despre obiectivul trasat la startul JO, clasarea pe locurile 5-8

„Sperăm să fim susținuți de toată lumea! Altfel, n-o să progresăm niciodată”

Întrebat despre lecțiile cu care rămâne după Jocurile Olimpice și lucrurile descoperite la Paris, Bogdan Rath și-a îndreptat privirea și spre viitor. Selecționerul așteaptă sprijin la nivel național, fără de care, spune el, progresul va fi imposibil.

„E o meserie în care înveți și descoperi lucruri în fiecare zi, sunt componente de tehnică, componente de comportament. E o muncă ce nu se oprește niciodată. Această muncă nu se oprește, sunt jucători interesanți și la categoriile mai mici.

Noi, când ajungem la această activitate, vorbim de cicluri olimpice. Sperăm să fim susținuți de toată lumea. Ajungând aici și luptându-se - fiindcă n-am ce să le reproșez, s-au bătut cu toate posibilitățile lor - eu cred că merită suportul tuturor, văzând și media de vârstă, pentru a-i face să ajungă din nou aici.

Trebuie să lucrăm foarte mult, să ținem cont cu cine ne-am bătut aici, nu doar la nivel tehnic, că e foarte ușor să te uiți la televizor și să vezi diferențele dintre noi și celelalte echipe.

Trebuie să ne uităm la ce structuri au, la ce bani investesc în campionatele lor, în tot ce înseamnă contextul care formează o echipă națională. Altfel, n-o să progresăm niciodată!”, a afirmt Rath, în discursul său.

„Altfel, n-o să progresăm niciodată!” » Discurs-manifest al selecționerului de la polo, după ce România s-a întors fără victorie de la Jocurile Olimpice: „Nu vreau să intru în discuția cu bazinele, dar...”
Bogdan Rath e selecționerul naționalei de polo din 2022 / Sursă foto: Imago Images

„Ar fi necesar să fie bazine în plus, să se umble foarte mult la campionatul nostru”

Bogdan Rath a abordat și subiectul investițiilor din campionatul intern:

Eu nu vreau să intru în discuția cu bazinele, dar ar fi necesare dacă ar fi în plus. Asta e clar.

Ar fi necesar să se umble foarte mult la campionatul nostru. Ar fi necesar să avem suport și la echipa națională, cel puțin cum am avut până acum, dacă nu și mai mult. Se poate mereu mai bine.

Sunt foarte multe aspecte pe care trebuie să le discutăm și n-o să ne oprim din a căuta mijloace în plus. Vedem și noi... Stăm printre acești coloși, iar eu sunt de părere că trebuie să copiem întotdeauna ce e mai bun”, a încheiat Rath.

Andrei Prioteasa, după experiența de la Paris și viața în Satul Olimpic: „Dacă nu știi cum să gestionezi, mintea îți pote juca feste”

Andrei Prioteasa, unul dintre poloiștii de bază ai naționalei, s-a pronunțat la rândul său pe marginea parcursului de la Jocurile Olimpice, vorbind și despre zilele cu provocări trăite în Satul Olimpic.

„A fost o experiență foarte frumoasă, poate că unii sportivi se întâlnesc cu ea doar o dată în viață. Noi sperăm în continuare să putem lupta pentru o nouă calificare în viitor. Nu a fost chiar cel mai bun turneu al nostru din punct de vedere tactic, dar, într-un fel, era de așteptat să fie așa la un turneu de asemenea anvergură.

Este foarte greu față de un European sau un Mondial, aici am simțit că toate echipele au fost mult mai puternice fizic, toate își doresc să ajungă să câștige o medalie la Jocurile Olimpice. Competiția a fost foarte dură și obositoare, am încercat să dăm totul în fiecare meci.

Experiența din Satul Olimpic? Una foarte frumoasă, pe care, dacă nu știi s-o gestionezi, mintea îți poate juca feste. Poți să rămâi șocat sau distrat de anumite chestii din Satul Olimpic.

Și aici, în La Défense Arena, a fost pentru prima dată în viața unui sportiv din această echipă când a jucat într-o arenă atât de mare, cu atât de mult public”, a afirmat Andrei Prioteasa.

„Altfel, n-o să progresăm niciodată!” » Discurs-manifest al selecționerului de la polo, după ce România s-a întors fără victorie de la Jocurile Olimpice: „Nu vreau să intru în discuția cu bazinele, dar...”
Naționala de polo masculin, în Satul Olimpic / Sursă foto: Facebook

Cu toții ne așteptam să avem niște meciuri mai strânse, dar aici ne-am văzut adevărata valoare. Vom îmbunătăți tot ce putem pentru următoarea Olimpiadă și următoarele Europene și Mondiale. Mergem înainte! Ultimul meci mi s-a părut cel mai frumos, știam că va fi mai strâns cu Muntenegru. Au fost și mulți români care au venit să ne susțină, a fost meciul meu preferat.

- Vlad Georgescu, poloist

Rezultatele naționalei masculine de polo la Jocurile Olimpice

  • 28 iulie » România-Grecia 7-14
  • 30 iulie » SUA-România 14-8
  • 1 august » România-Croația 8-11
  • 3 august » Italia-România 18-7
  • 5 august » România-Muntenegru 7-10
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Trei jucători, OUT de la FCSB! Vor fi dați afară în pauza de iarnă
Superliga
Trei jucători, OUT de la FCSB! Vor fi dați afară în pauza de iarnă
„Ești minunată” » Antonia face un sacrificiu uriaș pentru a fi cu Daniel Bîrligea: „Mereu a ta”
Stiri extrasport
„Ești minunată” » Antonia face un sacrificiu uriaș pentru a fi cu Daniel Bîrligea: „Mereu a ta”
Surpriză uriașă! Internaționalul român ar urma să fie dat afară de Dan Petrescu de la CFR Cluj
Superliga
Surpriză uriașă! Internaționalul român ar urma să fie dat afară de Dan Petrescu de la CFR Cluj

Părintele Filip, de la biserica românească din Genova, l-a avertizat pe Dan Șucu: „Genovezii sunt suspicioși la început. El trebuie să se țină de cuvânt”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (3)
grassu_46
grassu_46  •  08 August 2024, 07:43

atata timp cat sunt tineri de perspectiva in lot e bine ca ei pot progresa,acum sinceri sa fim nimeni nu se astepta la vreo medalie la polo

grassu_46
grassu_46  •  08 August 2024, 07:43

atata timp cat sunt tineri de perspectiva in lot e bine ca ei pot progresa,acum sinceri sa fim nimeni nu se astepta la vreo medalie la polo

doublem
doublem  •  07 August 2024, 14:37

În afară de lipsa bazinelor și a bazei de selecție aproape inexistente aveți și problema comună a oricărui sport pe echipe a României: nu știți să jucați în atac. Nu se văd combinații, creativitate iar membrii echpei care își asumă aruncarea e prea mic. Atât timp cât joci cu mâini moarte nu ai șanse și sigur adversarii văd mai mult decât mine și se apără acolo unde există pericol. Ar mai fi și problema rezistenței fizice, inferioară altor echipe. Nu știu cum o rezolvați pe asta, sunteți selecționer și antrenor la un singur club, ar trebui să tragă și ceilalți mai mult de ei să creeze o competiție reală la națională. Sportul făcut la eprubetă cu un număr limitat de jucători nu te duce prea departe, sportivii se văd sigur pe post și nu muncesc mai departe. Iar faptul că am avut o mulțime de eliminări în turneu e o consecință a bazării prea mult pe faza defensivă. Riscăm și faultăm ca să reducem din proporția scorului că poate ratează și ei în superioritate și ținem oarecum scorul strâns. Nu merge pe termen lung. Atât timp cât te lauzi pe jocul defensiv superior de fapt recunoști că nu știi să joci acel sport ci te pricepi cât de cât să încurci jocul adversarului. Aviz tuturor sporturilor de echipă: învățați să atacați! În al treșpelea ceas

Vezi toate comentariile (3)
Comentează