SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  YACHTING

CORESPONDENȚĂ DIN PARIS Final pentru Ebru Bolat la Jocurile Olimpice, cu o clasare peste așteptări » Concluziile româncei: „Rămân cu un gust amar!”

Ebru Bolat s-a clasat pe locul 23 la clasa Dinghy / Sursă foto: Facebook +9   FOTO
Ebru Bolat s-a clasat pe locul 23 la clasa Dinghy / Sursă foto: Facebook

Articol de - Publicat marti, 06 august 2024 12:40 / Actualizat marti, 06 august 2024 13:23

Ebru Bolat, 24 de ani, sportiva care a reprezentat România la yachting la Jocurile Olimpice, la clasa Dinghy, a încheiat proba feminină pe locul 23 la general, dintr-un total de 43 de participante. Exigentă cu ea însăși, navigatoarea și-a pus pe tapet concluziile la finalul celor nouă curse în care a luat startul începând cu 1 august.

Cu un total de 158 de puncte acumulate în cele nouă curse desfășurate la Marsilia - lipsa vântului a anulat-o pe cea de-a zecea - Ebru Bolat a încheiat concursul pe locul 23 la general. Cea mai bună clasare a ei a venit în cea de-a patra cursă, pe care a încheiat-o pe un remarcabil loc 5.

Tânăra din Constanța a bifat o premieră, fiind prima navigatoare din România care a participat la o ediție a Jocurilor Olimpice.

Ebru a mărturisit că nu e pe deplin mulțumită de locul ocupat la finalul întrecerii, dincolo de progresul pe care simte că l-a făcut odată cu prezența sa pe apele din Marsilia. Dar încheie într-o notă optimistă: „Cartea lui Ebru abia acum se scrie!”.

Ebru Bolat, după aventura de la Jocurile Olimpice: „Mi-am putut arăta viteza și potențialul, dar rămân cu un gust amar”

„S-au încheiat Jocurile Olimpice Paris 2024 pentru mine. Am terminat pe locul 23/43 la general. M-am gândit la fiecare punct pierdut (...), puncte ce puteau fi evitate... Sunt lucrurile mărunte care îmi amintesc cât de mult contează fiecare punct.

Am avut momente bune în această competiție, unde mi-am putut arăta viteza și potențialul, deși rămân cu un gust amar... Voiam să arăt și mai mult. Obiectivul meu era să fiu în prima jumătate, și am fost foarte aproape - dar greșelile mele s-au adunat încet -, așa că la prima mea Olimpiadă am terminat pe locul 23 din 43.

Totuși, sunt mândră de mine și de progresul făcut în ultimul an, simt că m-am îmbunătațit enorm și că ăsta e doar începutul! Cartea lui Ebru abia acum se scrie!”, a mărturisit sportiva din Constanța.

Felicitări, Ebru Bolat! Este un rezultat onorabil, care ne face să fim mândri de tine! Urmează alte capitole pe care trebui să le scriem împreună!

Acest sfârșit al parcursului României în cadrul probei ILCA6 la Jocurile Olimpice înseamnă începutul unui nou ciclu olimpic. Sperăm ca, de acum, yachtingul să simtă mai bine susținerea din partea factorilor de decizie.

- Federația Română de Yachting

Elisabeta Lipă: „Ai reamintit yachting-ului că țara noastră este o forță și pe mare!”

Și Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport, a ținut s-o felicite pe Ebru pentru parcursul pozitiv de la Jocurile Olimpice:

„Mulțumim, Ebru! Ai purtat cu demnitate steagul tricolor și ai reamintit yachting-ului că țara noastră este o forță și pe mare! Felicităm și antrenorul tău, dar și pe părinții tai că te-au susținut în sport! Mult succes mai departe!”, a transmis fosta mare canotoare.

Ebru Bolat a fost însoțită la Jocurile Olimpice de către antrenorul Goncalo Xavier Pereira de Carvalho, fizioterapeutul Răzvan Dumitrică, dar și de oficialul Ender Bolat, tatăl sportivei și un promotor al acestui sport în România.

În total, competiția s-a desfășurat într-un format de nouă runde, plus o cursă pentru medalie. Cea de-a zecea a fost anulată din cauza absenței vântului. La Jocurile Olimpice, competiția de yachting (sau navigație) include mai multe clase de bărci, iar clasa Dinghy este una dintre cele mai populare.

Ebru Bolat / Sursă foto: World Sailing
Ebru Bolat / Sursă foto: Facebook@ Agenția Națională pentru Sport
Ebru Bolat / Sursă foto: Instagram @Ebru Bolat
Ebru Bolat / Sursă foto: Instagram @Ebru Bolat
Ebru Bolat / Sursă foto: Instagram @Ebru Bolat
+4 FOTO

România în istoria yachtingului olimpic

În 1980, la JO de la Moscova au concurat Mihai Butucaru, locul 15 la Clasa Finn, Mircea Carp și Adrian Arendt, la Clasa Flying Dutchman, locul 13, iar la Clasa Tornado au terminat pe locul 11 Andrei Chiliman și Cătălin Luchian. La Atlanta 1996, la Clasa Finn, Dumitru Frățilă a terminat pe locul 28, iar Horia Ispaș, clasa Laser, locul 48.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Rednic a făcut scandal cu arbitrul la finalul meciului: „Ai dat prea ușor penalty, abia așteptai să cadă!”. A continuat tirada și la flash-interviu: „Au căzut în capcană și cei de la VAR, și el”
Superliga
Mircea Rednic a făcut scandal cu arbitrul la finalul meciului: „Ai dat prea ușor penalty, abia așteptai să cadă!”. A continuat tirada și la flash-interviu: „Au căzut în capcană și cei de la VAR, și el”
Mihai Stoica a ieșit la atac după ce a văzut lotul lui Lucescu: „Fotbalul nu e așa simplu cum pare”
Nationala
Mihai Stoica a ieșit la atac după ce a văzut lotul lui Lucescu: „Fotbalul nu e așa simplu cum pare”
Declaraţii halucinante ale portarului de la UTA: „Eu am 70 de intervenţii, dar colegii nici nu ajung la poartă!
Superliga
Declaraţii halucinante ale portarului de la UTA: „Eu am 70 de intervenţii, dar colegii nici nu ajung la poartă!"

Top alimente care ne pot îmbunătăți viața sexuală, de la Cristian Mărgărit, nutriționist cu o experiență de peste 20 de ani: „În loc să căutăm să creștem testosteronul, mai bine eliminăm lucrurile care îl scad”

Nici Hagi, nici Balaci, nici Dobrin! » Fotbalistul român pe care Trică îl declară GOAT: „Pentru mine, a fost cel mai mare, cel mai MARE!”


Comentarii (4)
doublem
doublem  •  07 August 2024, 09:42

Dragă Ebru Bolat, felicitări pentru că ai readus România în acest sport la JO! Ne cereai recent să iubim acest sport dar e greu de iubit când e greu de înțeles. Sunt multe întrebări pe care le-aș pune în privința navigației pentru că de mulți ani doar stau și citesc rezultate, nu prea e televizat și atunci când e ... se dau curse pe ocean cu ambarcațiuni uriașe de care nu îmi va păsa vreodată. Mă interesează clasele mici, olimpice și astea nu se dau. Am avut ocazia să privesc unele curse la Paris 2024 și am și eu un gust amar. În primul rând modul de a opri și anula o cursă de RC când s-a disputat mult din ea. Paranoia mea a dus la concluzia (nu o singură dată) că nu le convenea cine era la vârf. Apoi alinierea la start care mă mir că e posibilă și nimeni nu fură startul pe o linie imaginară (eventual nimeni...). Și iarăși cursele preliminarii care alcătuiesc un clasament care duce în finală primele 10 bărci. De acord cu sistemul mai puțin că în finală nu se ia de la zero. E un sistem care protejează echipele din vârf iar cele care sunt pe 6-10 nu prea au motive să mai lupte și joacă finala degeaba. Astfel cei imediat sub 1-3 în clasamentul după preliminarii au slabe speranțe. Un sistem mai bun mi s-a părut la windsurf unde după preliminarii s-au jucat curse direct eliminatorii și s-a decis "pe teren". La skiff de exemplu parcă m-am uitat degeaba la finală.

yachting
yachting  •  06 August 2024, 14:56

Stimati jurnalisti, 1.Clasa Dinghy nu exista, acest termen se traduce prin "barci mici". Clasa sau tipul de barca pe care concureaza Ebru se numeste ILCA6 sau in trecutul apropiat Laser Radial. 2 Ebru este singurul sportiv CALIFICAT la JO, la celelalte editii unde au participat sportivi romani -Moscova si Atlanta - acestia au primit invitatii si nu au participat la concursuri de calificare.

Cristian03578
Cristian03578  •  06 August 2024, 14:53

Bravo Ebru! Sunt sigur că la Los Angeles vei fi si mai bună

Vezi toate comentariile (4)
Comentează