SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  LUPTE

EXCLUSIV Din nou fără medalie olimpică, luptele românești suferă: „Suntem acolo, pe drumul cel bun, totuși undeva greșim. Vom face un plan pentru 2028”

Andreea Beatrice Ana, recalificări Jocurile Olimpice Paris 2024 Foto: Raed Krishan
Andreea Beatrice Ana, recalificări Jocurile Olimpice Paris 2024 Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat sambata, 17 august 2024 20:39 / Actualizat sambata, 17 august 2024 22:03

Luptele românești s-au întors de la Paris fără medalie, ratând un obiectiv pe care federația de specialitate l-a fixat de mult și pe care spera să-l poată îndeplini în 2024. Președintele federației, Răzvan Pîrcălabu, a spus pentru GSP că „trebuie sub orice formă să îmbunătățim absolut tot ceea ce ține de marea performanță în lupte ca să ne atingem scopul”.

Cel mai recent a urcat pe podiumul olimpic Albert Saritov în 2016, la Rio de Janeiro, în chiar ultima zi a marii competiții multisportive, la categoria 97 kg, stilul liber. Reușita lui venea după o pauză de 24 de ani, de la bronzul lui Ioan Grigoraș la Barcelona 1992, la 130 kg, stilul greco-roman.

Născut în Rusia, la Khasavyurt, sportivul de origine cecenă, acum în vârstă de 39 de ani și retras din activitate, a început să reprezinte România în 2015, adăugând distincției olimpice și un argint european în 2020. Anul acesta, în februarie, înainte de startul campionatelor continentale găzduite de București, președintele federației, Răzvan Pîrcălabu, a confirmat că România nu mai mizează pe sportivi naturalizați, aceea fiind o etapă închisă.

Cinci reprezentanți ai „tricolorului” au evoluat în Champ de Mars Arena, fără a avansa însă în fazele superioare ale tabloului în mod direct. Andreea Ana și Kriszta Incze au evoluat în recalificări, acolo unde s-a aflat și Cătălina Axente, căreia medicii nu i-au permis să intre pe saltea, în urma căzăturii dure, pe ceafă, pe care o suferise cu o zi în urmă.

Răzvan Pîrcălabu: „Faptul că încă nu am obținut nicio medalie ne dă de gândit pentru următorii patru ani”

„Chiar dacă am avut cinci sportivi calificați, trei la fete, doi la băieți, faptul că încă nu am obținut nicio medalie ne dă de gândit pentru următorii patru ani”, a spus pentru GSP Pîrcălabu. „Vom analiza, vedem unde am greșit, unde se greșește. Trebuie sub orice formă să îmbunătățim absolut tot ceea ce ține de marea performanță în lupte ca să ne atingem scopul, medalia olimpică”, a subliniat el.

Andreea Ana, care era una dintre dintre principalele favorite la medalie ale categoriei 53 kg, a concurat cu o ruptură de menisc, apărută la antrenamente cu o săptămână înainte de startul competiției de lupte. O circumstanță nefavorabilă delegației române, care însă nu îndulcește discursul șefului federației.

„Într-adevăr, Andreea era una din favoritele la medalie, pe bună dreptate, după performanțele din ultimii trei ani, dar ghinionul, neșansa pentru ea, pentru noi... Asta este, dar nu trebuie să căutăm motive pentru că am avut cinci calificați, dacă n-a fost Ana, trebuia să fie oricare dintre ceilalți”, a declarat el.

În ce privește un schimb, o generație care să vină și să poată să obțină acea medalie, spune că „în permanență pe noi ne preocupă acest lucru. Încercăm să asigurăm o continuitate pentru următoarele Jocuri Olimpice. Chiar avem în vedere Jocurile Olimpice din 2032, nu numai pe cele din 2028”.

Probabil că acei oameni care cârcotesc în permanență contestă aceste lucruri, dar noi ne vom face în continuare treaba și sper ca în viitorul apropiat luptele românești să capete o nouă față și să-i satisfacem prin victoriile și performanțele noastre – Răzvan Pîrcălabu

Din nou fără medalie olimpică, luptele românești suferă: „Suntem acolo, pe drumul cel bun, totuși undeva greșim. Vom face un plan pentru 2028”
Cătălina Axente - accidentare teribilă în concursul de lupte Jocurile Olimpice Paris 2024 Foto: Imago

Răzvan Pîrcălabu: „Sponsori și bani doar de la foști luptători și prieteni foarte, foarte apropiați”

Sport cu o tradiție adâncă la noi, aflat pe locul 5 în clasamentul medaliilor olimpice aduse de-a lungul timpului, mai au luptele popularitate în România, mai pot atrage audiență, sponsori, bani?

34de medalii olimpice în total, 7 de aur, 8 de argint, 19 de bronz, a cucerit România la lupte de-a lungul anilor

„Sponsori și bani pot să spun că doar de la foști luptători și prieteni foarte, foarte apropiați care încearcă să ne mai ajute cu diverse favoruri. Dar greul cade pe noi și încercăm să facem din resursele proprii pe care le avem și pe care le atragem din managementul propriu în Federația Română de Lupte”, explică Răzvan Pîrcălabu.

Din nou fără medalie olimpică, luptele românești suferă: „Suntem acolo, pe drumul cel bun, totuși undeva greșim. Vom face un plan pentru 2028”
Răzvan Pîrcălabu, președintele FR Lupte

„Am constituit această federație ca o societate pe acțiuni, am încercat să facem un marketing foarte bun și să atragem surse extrabugetare cât mai multe. Am reușit în ultimii ani, totuși, după atâtea eforturi și atâtea competiții mari, Campionate Europene, Mondiale organizate în România, suntem acolo, la limită.

Am avut cinci calificați, obținem titluri europene, medalii la Campionatele Mondiale, înseamnă că suntem acolo, pe drumul cel bun. Totuși, undeva greșim. Trebuie să reanalizăm situația stării de fapt a luptelor românești și din toamna aceasta să facem un nou program pentru 2028, ceea ce înseamnă Jocurile Olimpice de la Los Angeles”, a conchis el.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Superliga
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Superliga
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru
Campionate
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Preoți-antrenori, 2500 de mici, mămăligă amestecată cu bormașina și o galerie cu Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu sau Adi Ilie prezenți » GSP a asistat la „cuplajul anului”, la o parohie: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”


Comentarii (2)
MaxiP
MaxiP  •  18 August 2024, 18:00

Domnul presedinte dezinformeaza, dupa parerea mea, putin. Discursul e cam rupt de realitate, remarcand cuvintele lui despre titlurile europene obtinute, care de fapt sunt obtinute in mare parte de un singur sportiv si de medaliile mondiale, care cu tot respectul, nu prea exista. Mai exact la ultimele 3 editii de Campionate Mondiale, Romania a obtinut 2 medalii. Niciuna in 2023, anul preolimpic. E vorba de un sport cu o multitudine de probe, la Mondiale disputandu-se mult mai multe probe decat la JO. Sa vorbesti de medalii mondiale in conditiile astea... ele au fost strict exceptii, la fel ca titlurile europene. Exista medalii europene, e adevarat, un progres fata de decada 2010'. Legat de obiectivul sau de a veni cu o medalie de la Paris, eu sunt curios pe ce anume s-a bazat. S-au calificat 5 sportivi. Din discurs, el pare ca vrea sa induca ideea ca au fost multi. Nu, nu au fost multi. Din cei 5 calificati, 3 s-au calificat la un turneu preolimpic ce dadea ultimele locuri, doar unul s-a calificat la un turneu ce reprezenta penultima sansa de a ajunge la JO, iar unul nici macar nu se calificase, a ajuns acolo prin redistribuirea locurilor. Niciunul necalificat prin Mondialele din 2023, care au dat primele locuri. Practic obiectivul de medalie era din start bazat pe asteptarea unei mari surprize. Iar legat de Andreea Ana, nu era niciodata favorita la medalie olimpica, e inventie ce spune. Poate un "dark horse", dar daca ne uitam pe lista de participante niciodata nu e

fantoma_lui_BabaNovac
fantoma_lui_BabaNovac  •  18 August 2024, 16:17

Pai am auzit ca Magomed Ramazanov ar fi vrut sa concureze ptr. Romania dar Federatia l-a refuzat si nu stiu motivele, poate le-a fost frica ca vor fi numiti "putinisti" de romanii spalati pe creieir. Nu-i nimic Magomed Ramazanov a concurat ptr. Bulgaria la Paris si a castigat medalia de aur la 86 de kg. Iar acum citesc ca se vaita.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează