Articol de Marian Ursescu - Publicat luni, 02 august 2021 10:15 / Actualizat luni, 02 august 2021 13:27
Victor Mihalachi și Cătălin Chirilă, canoea de doi, s-au calificat în semifinalele probei de 1.000 de metri, dar nu fără emoții. La noapte au semifinalele, dar și eventuala finală.
- Echipa de jurnaliști GSP din Japonia, formată din Marian Ursescu, Justin Gafiuc și Raed Krishan (foto), transmite cele mai noi informații de la Jocurile Olimpice.
S-au schimbat bărcile la Sea Forest Waterway, canalul artificial din inima Tokyoului. S-au schimbat și sportivii. Au plecat acasă canotorii cei înați, cu picioare de fier. Au venit canoiștii și kaiaciștii. Mai scunzi, cu trenul superior proeminent. Mușchii le strălucesc în razele soarelui, pectoralii se arcuiesc și bărcile lor înaintează cu o viteză ceva mai mică decât ale canotorilor.
România are un singur echipaj la Tokyo. S-au dus vremurile de glorie ale canoei românești. Trăimi din amintiri, din poveștile lui Leon Rotman, primul campion olimpic al României, ale lui Ivan Patzaichin, cvadruplu campion olimpic, din perioada când România era între primele trei puteri ale lumii la acest sport.
Victor Mihalachi are 32 de ani și a participat și la ediția din 2012, la Londra. Coechipierul său din canoea de 2, Cătălin Chirilă are doar 23 de ani și e debutant la o competiție de asemenea anvergură. Au luat locul 3 la Europenele din acest an, dar Jocurile Olimpice sunt altceva.
Două curse în două ore
Românii au intrat în seria a doua în această dimineață, la Tokyo. Ca să ajungă direct în semifinale ar fi trebuit să ocupe unul dintre primele două locuri. Nu au avut însă nicio șansă. Germania și Spania au dominat autoritar cursa. Celelalte bărci, când au văzut că nu mai au șanse, au lăsat-o mai moale. Aveau o altă cursă, în două ore, decisivă pentru calificarea în semifinale.
„Așa se întâmplă la noi. Nu mai tragi, îți dozezi efortul. Nu sunt mulțumit de felul cum am executat tehnic cursa. Am mers, pur și simplu din dorință. Cred că putem mai bine de atât”, spune veteranul bărcii, Victor Mihalachi.
În cursa din „sferturi”, românii înfruntau Ucraina, canoea Comitetului Olimpic Rus (ROC), Brazilia și Ungaria. Primele trei locuri se calificau în semifinale. Românii au pornit tare, dar brazilienii Godman și Queiroz s-au distanțat de celelalte echipaje. Bătaie era pe ultimele două locuri. Chirilă și Mihalachi era pe doi la 1,500 de metri, dar Ucraina și rușii erau foarte aproape.
Cei care au cedat până la final au fost rușii, dar ucrainienii Altuhov și Ianciuk au trecut pe doi. „Nu ne așteptam, pe ucrainieni i-am bătut la Europene, nu ne-au pus nicio problemă, dar pe semne că s-au pregătit foarte bine. Noi ne așteptam la ruși să vină tare. Malantev este campion mondial pe distanța de 500 de metri, iar împreună cu Cebotar au câștigat selecția pentru Tokyo cu conaționalii lor, care ne bătuseră la Europene”, a explicat Mihalachi.
„E greu, trebuie să recunoaștem, chiar și să prindem finala!”
România va lua startul în semifinale, la noapte, ora 3:44, pe culoarul 1, în prima semifinală, alături de Polonia, China, Spania și Ucraina. Va trebui să termine cel puțin locul 4 ca să prindă finala tot de la noapte, ora 5:53.
„De data asta este foarte greu și să prindem finala. După părerea mea, China, Germania și Cuba sunt cele mai puternice la ora actuală, dar în principiu se pot schimba multe. Eu am încredere în noi, vom lupta până la ultima picătură”, spune Victor Mihalachi, dublu campion mondial, dar pe 500 de metri.
„Pentru cursele astea ne-am propus să jucăm cu toate cărțile. Miza este enormă și vrem să prindem finala la care am visat. Va fi o altă zi, alte curse, totul este posibil”, spune și Cătălin Chirilă.
În cursa a doua de azi, lui Mihalachi i s-a făcut rău și a rămas întins pe ponton. „Mi se întâmplă frecvent. Dai totul din tine și cazi lat când ajungi la ponton”, a încheiat Mihalachi.
10 titluri olimpicea adus canoea românească la Jocurile Olimpice. Au fost și 10 medalii de argint și 14 de bronz
2000e anul în care, la Sydney, România a cucerit ultimul titlu olimpic la kaiac-canoe. Florin Popescu și Mitică Pricop câștigau în Australia cursa de 2 pe o mie de metri
Tot ce contează în semifinale este să nu se tragă linie deasupra noastră. Apoi, vom da totul pentru că finala e în două ore. Ce-i drept nu ne-au făcut niciodată așa program, e foarte înghesuit. Dacă finala era la o zi diferență, era mai bine.
- Victor Mihalachi
Avem o cuncurență puternică, dar ce putem promite este că o să dom totul ca să ajungem acolo unde ne dorim cu toții.
- Cătălin Chirilă
Clasament curse
Seria 2
1. Germania 3:42.774
2. Spania 3:44.947
3. Cehia 3:53.056
4. ROC 4:00.218
5. România 4:00.459
6. Ucraina 4:06.089
7. St. Tome Principe 4:34.880
Sfert de finală 1
1. Brazilia 3:48.611
2. Ucraina 3:49.356
3. România 3:51.565
4. Ungaria 3:53.559
5. ROC 4:09.956