Articol de Justin Gafiuc, Marius Mărgărit - Publicat joi, 17 octombrie 2024 13:41 / Actualizat joi, 17 octombrie 2024 16:10
Sandu Pop s-a mutat brusc la începutul anului din postul de secretar general al FRC în rolul de antrenor secund al lotului olimpic. Efect: un plus de 76.000 euro pe lista premierilor după JO Paris. Va reveni pe funcție după încasarea banilor. Schema a funcționat și la Tokyo, în 2021. Sursă COSR: „Nu e singura federație care procedează așa”
Pe deja celebra listă cu propunerile de premiere frapante ale federației de canotaj pentru rezultatele de la JO Paris, dezvăluită ieri în exclusivitate de GSP, un nume a atras atenția în mod special. Este vorba despre Sandu Pop, nominalizat ca antrenor secund, cu un bonus de performanță de 238.000 euro, 50% din cuantumul antrenorului principal Antonio Colamonici.
În mod uzual, Pop, mâna dreaptă a Elisabetei Lipă la FRC, este secretar general. Dar, înaintea Olimpiadei, a pasat funcția temporar către Cătălin Erhan, iar până la finalul anului va reveni pe post. E o schemă care a funcționat și înainte de JO Tokyo 2021, când Sandu Pop s-a transformat scriptic în metodist în preajma Jocurilor japoneze. Și s-a întors apoi pe locul său în fruntea SG.
Plus 76.000 de euro din pix
O sursă din COSR decriptează: „Federația de canotaj nu e singura care aplică pentru anumite personaje această manevră administrativă. Explicația este că un secretar general va încasa mai puțin decât un antrenor principal sau secund din rațiuni legate de algoritmul legal. Adică secretarul general e asimilat personalului-suport, mai slab remunerat decât colectivul tehnic de bază”.
Așa se face că, acum, la FRC, propunerile sunt strident diferite: Sandu Pop (antrenor secund) – 238.000 euro, Cătălin Erhan (secretar general) – 162.000 euro. Diferență de 76.000 euro, adică suficient pentru un BMW X5 xDrive, Maserati Grecale, Mercedes AMG sau Audi Q8. Ori un apartament cu 2 camere într-o zonă decentă din București.
O magie - „Mutat antrenor cu vreo două luni înaintea Olimpiadei”
Într-un dialog abracadabrant cu GSP.ro, președintele interimar al FRC, Valentin Gavril, mărturisea că Erhan a fost mutat secretar general cu „vreo două luni înaintea Olimpiadei, printr-o decizie a Biroului Executiv”. El a lucrat înainte la CS Dinamo, iar la FRC se ocupa, de obicei, cu chestiuni legate de personal, după cum susțin surse federale.
A migrat însă provizoriu pe funcția de conducere pe durata JO și până când statul va efectua toate plățile pentru Paris 2024. După securizarea banilor în conturi, va reintra în mulțime spre a-i permite lui Pop să se reîntoarcă pe postul său obișnuit. „Va reveni până la 31 decembrie”, întărește Gavril.
El a evitat însă să răspundă direct și ferm la întrebarea repetată dacă Pop a activat efectiv ca antrenor secund în ciclul olimpic pentru care ar trebui să fie premiat cu 238.000 euro printr-o piruetă administrativă validată pe circuit intern. Și a explicat ambiguu că ”nu știu, e antrenor, are cursuri, își face treaba. Se ducea și la Snagov, era și prin federație, și la competiții”.
Scandalul navei ”Tismana” și povestea gardului de la vila din Pantelimon: „M-au falimentat”
E același Sandu Pop care apărea în episoade scandaloase cu prilejul unei investigații GSP din 2018. Gazeta dezvăluia atunci cazul uluitor al unei nave, ”Tismana”, primită spre folosință gratuită de FRC, pentru 49 de ani, printr-o HG semnată în 2005 de premierul Tăriceanu.
Construit în 1983, vasul fusese dat la casat de Ministerul de Interne, dar a fost preluat de federația de canotaj pentru a organiza la bord 70 de locuri de cazare pentru sportivi la Orșova, unde era ancorată la mal. În ciuda unor cheltuieli FRC de reamenajare de minimum 200.000 de euro, ”Tismana”, care nu deținea nici avize tehnice la zi din partea Autorității Navale, a rămas neutilizată.
Unul dintre constructorii antamați, Iosif Roca, evoca faptul că Sandu Pop a refuzat la un moment dat să-i facă plățile pentru lucrările de la ”Tismana„ și-i dispăreau peste noapte materiale aduse la șantierul de pe vas. ”De la contractele cu canotajul m-am dus în cap, spre faliment”, afirma Roca. Și recunoștea că Pop l-a rugat să-i rearanjeze gardul, ”fără contract”, la vila sa din comuna Pantelimon. Operațiune finalizată tot cu tensiuni: ”A costat 15.000 lei plus TVA, n-am văzut niciun ban!”.
Pop: „Era mai important lotul decât activitatea administrativă”
Acum, Sandu Pop neagă că ar fi trecut antrenor din secretar general doar pentru a viza premii mai generoase ulterior Olimpiadei. ”Sunt în colectivul tehnic al lotului olimpic încă din ciclul precedent, că acolo vreți să ajungeți!”, și-a început Pop discursul pentru gsp.ro.
Explică apoi că „m-am retras de prin februarie din postul de secretar general, fiindcă atribuțiile de la loturi, în calitate de antrenor, mă împiedicau să-mi mai fac treaba respectivă. Îmi era din ce în ce mai greu. Era mai important lotul decât activitatea administrativă. Nu vă supărați însă, evaluarea mea nu o face presa, ci se produce numai în interiorul federației”.
Dacă federația de canotaj nu are rezultate, nu e bine. Dacă are, premierile sunt prea mari. Lumea chiar uită că la Paris am avut cinci medalii, plus alte patru finale? Au fost multe rezultate, puncte, medalii, finale, pe care statul le premiază. Asta e legislația!
Sandu Pop, ex-secretar general FRC
„Am carnet de antrenor din 1992”
”Mă bucur că au apărut public aceste referate, fiindcă nu avem nimic de ascuns”, mai adaugă Pop.
Dar fandează atunci când vine vorba despre prestațiile pe care le-ar fi făcut ca antrenor secund în timpul ciclului olimpic, spre a justifica propunerea de premiere cu 238.000 euro. La întrebare, urmează o tăcere de câteva secunde, apoi un răspuns evaziv în primă instanță: ”Nu intru în această discuție. Nici nu contează. Repet, activitatea mea e evaluată numai în cadrul federației”.
Completează, totuși: „Sunt în colectivul tehnic de șapte ani și cu asta am încheiat acest subiect. E o chestie tendențioasă. Am fost prins în planul de pregătire, trimis la COSR. Nu e nicio surpriză. Am mers și la Tokyo, în 2021. N-am apărut așa, cu o lună înainte de Olimpiadă”.
A antrenat efectiv și pe durata cantonamentului din Italia, derulat cu susținerea COSR în perioada noiembrie 2023 – martie 2024? ”Da, cu întreruperi!”. Punctează că e antrenor din 1992, ”când am terminat facultatea”, și are calificare de categoria a doua. ”Vă pot pune oricând la dispoziție licențele, dar după ce revin din concediu”, subliniază Pop.
„Sper să nu taie nimeni primele sub presiune”
Insistă în final că abordarea legată de sumele majore apărute în dreptul secretarului general de ocazie, Cătălin Erhan, și al contabilei Roxana Petrescu, fiecare câte 162.400 euro, nu sunt traduse corect de media și de public: „Problema nu se pune așa, pe persoană fizică. E vorba despre premieri legale dedicate personalului federației, îndreptățit să încaseze până la 40% din cuantumul primelor sportivilor. Dacă ei sunt acum pe anumite funcții, asta e altceva. Dar nu se premiază X fiindcă e secretar general, ci pentru că face parte din personalul federal, așa cum spune legea”.
Dacă propunerile de premii la canotaj sunt foarte mari și par sume imense, asta se datorează colecției de rezultate și nivelului de recompensă posibilă recunoscut de legislație
Sandu Pop, ex-secretar general FRC, pentru gsp.ro
Conchide: „Sper ca aceste prime să nu fie tăiate pe traseul de avizare. Ar fi ilogic să cedeze cineva sub presiune. Listele sunt întocmite legal de federație și asta e tot ce contează”.
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”