SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  AFGANISTAN

Talibanii nu le recunosc pe femeile care vor reprezenta Afganistanul la Jocurile Olimpice: „Ne asumăm responsabilitatea doar pentru bărbați”

Guvernul taliban al Afganisanului nu le recunoaște pe cele trei femei care vor reprezenta statul asiatic la Jocurile Olimpice / Sursă foto: Imago Images
Guvernul taliban al Afganisanului nu le recunoaște pe cele trei femei care vor reprezenta statul asiatic la Jocurile Olimpice / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat marti, 09 iulie 2024 11:45 / Actualizat marti, 09 iulie 2024 12:50

Guvernul taliban al Afganisanului nu le recunoaște pe cele trei femei care vor reprezenta statul asiatic la Jocurile Olimpice, notează France24. Un purtător de cuvânt al regimului de la Kabul i-a menționat într-o declarație oficială doar pe bărbații care vor lua startul în întrecerile de la Paris.

Comitetul Olimpic Internațional a confirmat prezența la Jocurile Olimpice a unei delegații formate din șase sportivi afgani, trei femei și trei bărbați, în urma consultărilor avute cu Comitetul Olimpic Național al Afganistanului, care se află în exil în acest moment. Dar situația e mult mai complicată de atât.

Talibanii îi sprijină doar pe bărbații care participă la Jocurile Olimpice

„Doar trei sportivi reprezintă Afganistan la Jocurile Olimpice”, a afirmat Atal Mashwani, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sport din cadrul guvernului taliban. Referindu-se, așadar, doar la cei trei bărbați desemnați să reprezinte Afganistanul la Paris.

Sursa citată mai menționează că, dintre cei șase sportivi amintiți, cinci dintre ei locuiesc în afara Aganistanului. Este vorba despre toate cele trei femei și doi dintre bărbați. Singurul care locuiește în prezent pe teritoriul statului taliban este un judoka.

Ceilalți doi vor reprezenta Afganistanul în competițiile de atletism, respectiv înot. Cât despre reprezentantele de sex opus, acestea ar trebui să concureze la atletism și ciclism.

Mashwani a adăugat: „Actulamente, sporturile feminine au fost oprite în Afganistan. Din moment ce nu se practică, cum pot merge să reprezinte echipa națională?”, a mai spus oficialul, potrivit AFP.

Comitetul Olimpic Internațional ține legătura doar cu oficialii afgani aflați în exil

Comitetul Olimpic Internațional a informat că nu a purtat vreun dialog cu oficialii talibani pe marginea componenței delegației și că aceștia nu au fost invitați la Jocurile Olimpice.

Mark Adams, purtătorul de cuvânt al CIO, cofirmase luna trecută că reprezentanții Comitetului Olimpic Național al Afganistanului, în speță președintele și secretarul general, ambii aflați în exil, „rămân singurii interlocutori desemnați să ia parte la pregătirea și participarea echipei afgane la JO”.

Cu toate acestea, Dad Mohammad Payenda Akhtari, directorul general al Comitetului Olimpic Afgan, aflat în țară, spre deosebire de ceilalți doi oficiali, a afirmat că, în timp ce sportivele de sex feminin își desfășurau pregătirea în străinătate, comitetul său coordona cu autoritățile talibane pregătirea sportivilor bărbați.

Acesta a fost completat de Atal Mashwani, care a susținut că guvernul îi sprijină pe aceștia cu antrenamente și burse:

„Ne asumăm responsabilitatea doar pentru trei sportivi bărbați care participă la Jocurile Olimpice”, a spus el pentru AFP.

Talibanii nu le recunosc pe femeile care vor reprezenta Afganistanul la Jocurile Olimpice: „Ne asumăm responsabilitatea doar pentru bărbați”
Talibanii nu le recunosc pe femeile care vor reprezenta Afganistanul la Jocurile Olimpice / Sursă foto: Imago Images

Discriminare și restricții pentru femei, după revenirea la putere

Reprezentanții Afganistanului vor concura la Paris sub steagul negru, roșu și verde aparținând vechiului guvern susținut de Occident, care s-a prăbușit după retragerea trupelor americane, petrecută în urmă cu trei ani.

Retragerea trupelor americano-britanice, după 20 de ani, și revenirea talibanilor la putere a readus teama în rândul femeilor din Afganistan.

E de notorietate faptul că, de la revenirea la putere din 2021, guvernul taliban, condus de fundamentaliști musulmani, a impus restricții în urma cărora femeile au fost excluse din sport, precum și din unele școli și universități.

Organizația Națiunilor Unite a descris restricțiile impuse de talibani drept un „apartheid de gen”, adică „discriminare sexuală socială şi economică împotriva indivizilor, din cauza sexului sau genului lor”.

În trecut, Afganistan a primit interzis la Jocurile Olimpice

În 1999, Comitetul Olimpic Internațional exclusese Afganistanul de la ediția din 2000 a Jocurilor tocmai din cauza restricțiilor aplicate de talibani împotriva femeilor. Afganistan a fost reprimită la Jocurile Olimpice odată cu înlăturarea talibanilor de după „9/11”.

În timpul guvernării lor anterioare, din 1996 până în 2001, talibanii le-au interzis femeilor orice formă de educație. Ele nu puteau ieși din casă fără a fi însoțite de o rudă de sex masculin, nu li s-a permis să lucreze și au fost forțate să aibă mereu corpul și fața complet acoperite.

Ediția de la Paris este prima la care Afganistan participă după revenirea guvernului taliban la putere. De data aceasta, Comitetul Olimpic a optat pentru a permite prezența statului afgan la Olimpiadă.

Gazeta Sporturilor a scris în urmă cu trei ani despre tratamentul îndurat de fotbalistele din Afganistan, „abandonate, blocate în casă, speriate!” după revenirea talibanilor la putere.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența
Stiri extrasport
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (4)
tictictic
tictictic  •  09 Iulie 2024, 18:36

Stai asa, ca acum apare nea janta catalynna (...fara numar) sa ne explice ca talibanii afgani au dreptate, ca au fost asupriti si macelariti de americani, si abia dupa plecarea alora au ajuns stapani pe tara lor si pe obiceiurilor lor democratice ancestrale... :)))

ceglumabuna
ceglumabuna  •  09 Iulie 2024, 18:36
Postat de dumitru.serban pe 09 Iulie 2024, 12:53

Au dreptate. Bravo lor ca se tin pe pozitii. Noi am ajuns cum am ajuns datorita iluminismului...

un pic prea stricti .. dar in mare parte au dreptate ... femeia trebuie sa aiba grija de casa sa creasca copiii ... cum barbatul treb uie sa munceasca sa intretina familia .... Intre timp noi ne plangem ca rata de depresie a crscut . Normal daca mami e tati si tati e mami .. sau in alte cazuri si mai rau ... Nu am nimic cu comunitatea LGBT .. dar prea mula promovare .. haideti sa facem si noi parada carnatilor care iubesc placinta ..Haideti sa ne aratam si noi personalitatea.. umbland pe strazi in chiloti cat mai stramti cum fac femeile in ziua de astazi ... ca drepturi avem toti... O lume Bolnava rau de tot ..... Si te miri de oameni ca Catalin (cacofonie intentionata) care isi doreste ca Romania sa plateasca pentru echipa lui de suflet :))))

nicto
nicto  •  09 Iulie 2024, 13:44

da... asta este mult mai rau decat triburile izolate din padurea amazoniana... astia mai pretind ca au scoli...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează