SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CANOTAJ

VIDEO EXCLUSIV Visul olimpic al bărcii care s-a sudat din prima: Roxana Anghel și Ioana Vrînceanu sunt pregătite să dea totul pentru o medalie la Paris

Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel - bronz în proba de dublu rame la CM 2023 Belgrad FOTO Raed Krishan +17   FOTO
Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel - bronz în proba de dublu rame la CM 2023 Belgrad FOTO Raed Krishan

Articol de , - Publicat sambata, 20 iulie 2024 15:04 / Actualizat sambata, 20 iulie 2024 16:04

Roxana Anghel (26 de ani) și Ioana Vrînceanu (30 de ani) concurează oficial împreună din primăvara lui 2024, însă au ajuns foarte repede la succese în proba de dublu rame: două titluri europene și un bronz mondial. Acum vor să se prezinte la fel de bine și la Jocurile Olimpice.

În urmă cu un an și 4 luni nici nu le trecea prin minte că vor deveni colege de barcă, apoi vor începe să adune victorii, rezultate care scânteiau promițător, visuri și speranțe. Iar acum, cu 6 zile până la startul Jocurilor Olimpice, sunt o echipă consolidată, care își cântărește așteptările pariziene după o metodă simplă: cea a orelor de antrenament și a kilometrilor vâsliți împreună.

„Am început să fac echipă cu Roxana abia de anul trecut”, a rememorat Ioana pentru GSP. „Noi ne cunoșteam de mai de mult, dar nu prea am ieșit împreună cam în nicio barcă.

În 2023 am început să vâslim împreună și totul a venit natural. N-a trebuit să facem noi nimic, doar să lucrăm împreună și să facem echipă, să muncim pentru barcă, nu pentru noi, individual”, a adăugat canotoarea mai experimentată, în vârstă de 30 de ani.

„Cum a spus și Ioana, într-adevăr, de anul trecut am început să facem o echipă împreună. Eu am mai avut o amintire cu ea în 2017, când colega ei de atunci, Iuliana, a avut ceva de rezolvat și nu a putut fi prezentă în antrenament.

Am ieșit eu în locul ei. Atunci eram în primul an, venită la tineret și am avut emoții foarte mari când am ieșit cu dânsa”, își amintește respectuos Roxana.

„Am simțit însă de la primul antrenament că ne completăm și suntem pe aceeași lungime, că avem unitate și putem lucra împreună bine”, a completat.

Medalie de la prima cursă importantă împreună

Până în 2022 inclusiv, Vrînceanu trăsese în barca de dublu rame, una de succes de-a lungul anilor pentru România la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale și Europene, alături de Denisa Tîlvescu. Împreună, au cucerit titlul continental la Munchen 2022, apoi însă Denisa a avut o problemă medicală care a forțat-o să ia o pauză mai mare.

Varianta alături de Roxana Anghel s-a dovedit inspirată, ele țâșnind spre titlul continental la Bled în 2023, la primul lor concurs mare împreună. S-au aflat pe 3 la 500 m, apoi pe 2 la următoarele două repere și, făcându-și cursa proprie, au urcat în poziția de vârf pe porțiunea finală.

Este una dintre trăsăturile stilului de antrenament al lui Antonio Colamonici, aceea de a pregăti foarte bine totul, astfel încât canotorii români sunt capabili să țină ritmul pe finiș, în timp ce adversarii cedează.

Deja rodate, la Mondialele de la Belgrad, din septembrie, au fost prima barcă tricoloră care a obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, apoi au urcat și pe podium, pe locul de bronz. Pentru Roxana era prima medalie la CM de seniori. „Este cea mai muncită și, chiar dacă este bronz, este cea mai strălucitoare”, mărturisea ea atunci cu emoție.

Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel - bronz în proba de dublu rame la CM 2023 Belgrad FOTO Raed Krishan
Roxana Anghel și Ioana Vrînceanu - FOTO Raed Krishan
Roxana Anghel și Ioana Vrînceanu - FOTO Cristi Preda
Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel - FOTO Raed Krishan
Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel - bronz în proba de dublu rame la CM 2023 Belgrad FOTO Raed Krishan
+12 FOTO

Iar Ioana sublinia că mai au de muncit pentru o sincronizare ideală. „Avem de lucrat la finețe, acum începem să ne unim din ce în ce mai bine. Treptat, cu mult antrenament, cred că putem fi și mai bine”, spunea ea, iar Roxana completa cu umor: „Ne completăm ca ying și yang”.

Acea etapă a rămas în urmă, între timp fetele și-au păstrat titlul la Europenele din acest an, de la Szeged, câștigând finala cu peste 7 secunde avans. Și acum sunt foarte aproape de obiectivul cel mai mare: Jocurile Olimpice de la Paris.

Privire spre Paris: „Kilometrii vâsliți ne dau încredere”

Roxana Anghel, Ioana Vrînceanu la Campionatele Europene de Canotaj 2024 Foto: Raed Krishan
Roxana Anghel și Ioana Vrînceanu - FOTO Raed Krishan
Roxana Anghel și Ioana Vrînceanu - FOTO Cristi Preda
Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel - FOTO Raed Krishan
Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel - bronz în proba de dublu rame la CM 2023 Belgrad FOTO Raed Krishan
+12 FOTO

Privim încrezătoare, știm că o să fie o competiție grea, aspră, dar asta nu ne sperie”, afirmă Vrînceanu cu convingere. „Orele de antrenament și kilometrii vâsliți ne dau încredere că o să fie bine”, adaugă Anghel.

Fac ele ceva special înainte de cursă, repetă aceiași pași sau au un ritual care să le asigure confortul? „Nu prea cred în superstiți și nici ritualuri nu avem. Doar că în start îi spun Roxanei să facem cursa noastră cea mai bună indiferent pe ce poziție suntem, că important este să simțim noi că am dat tot în cursă, că am făcut totul cât de bine am putut”, asigură Ioana.

Și ne urăm baftă!”, nu uită să precizeze, cu un zâmbet, Roxana. Anul trecut, la Mondiale, absorbeau o pauză de 10 ani a României fără prezență pe podium la dublu rame, de la argintul cucerit în 2013, la Chenju, de Roxana Cogianu și Nicoleta Albu. În noaptea aceea nu au visat, dar au dormit cu medaliile la gât.

La JO, au trecut 16 ani de la un podium tricolor. E timpul pentru încă o bucată de istorie. Venită de la ying și yang.

Jocurile Olimpice sunt principalul element în mintea mea anul acesta. Mă gândesc tot timpul și când am antrenamente bune spun că spre ce-i mai bun trebuie să tind, ca și la Jocuri să fac o cursă foarte bună – Ioana Vrînceanu în februarie 2024

CV Ioana Vrînceanu

  • Născută pe 7 martie 1994
  • Campionate Mondiale: aur la 8 plus 1 rame 2017, 2022, 2023, bronz la dublu rame 2023
  • Campionate Europene: aur la 8 plus 1 rame 2017, 2018, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, la dublu rame 2022, 2023, 2024, argint la 4 rame 2019
  • Campionate Mondiale de tineret: aur la 4 vâsle 2013, la dublu vâsle 2014, 2015, bronz la dublu vâsle 2016
  • Campionate Mondiale de juniori: aur la 4 rame 2012, bronz la 4 rame 2011

CV Roxana Anghel

  • Născută pe 1 ianuarie 1998
  • Campionate Mondiale: aur la 8 plus 1 rame 2023, bronz la dublu rame 2023
  • Campionate Europene: aur la 8 plus 1 rame 2019, 2023, 2024, la dublu rame 2023, 2024

Rezultate România în proba de dublu rame: 6 medalii de aur

  • Tokyo 2020 » locul 3 în finala B (Adriana Adam, Iuliana Buhuș)
  • Rio de Janeiro 2016 » locul 3 în finala B (Mădălina Bereș, Laura Oprea)
  • Londra 2012 » locul 5 (Georgeta Andrunache, Viorica Susanu)
  • Beijing 2008 » locul 1 (Georgeta Andrunache, Viorica Susanu)
  • Atena 2004 » locul 1 (Georgeta Andrunache, Viorica Susanu)
  • Sydney 2000 » locul 1 (Georgeta Andrunache, Doina Ignat)
  • Atlanta 1996 » locul 4 în finala B (Liliana Cazac, Angela Cazac)
  • Barcelona 1992 » locul 1 în finala B (Doina Șnep, Doina Robu)
  • Seul 1988 » locul 1 (Rodica Arba, Olga Homeghi)
  • Los Angeles 1984 » locul 1 (Rodica Arba, Elena Horvat)
  • Moscova 1980 » locul 4 (Florica Dospinescu, Elena Oprea)
  • Montreal 1976 » locul 6 (Marinela Maxim, Marlena Zagoni)

(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Transferul lui Sidibe la FCSB a picat! » De la Palat, în Gara de Nord: imagini COLOSALE surprinse de GSP! Fotbalistul lui Mititelu a luat acceleratul spre Craiova
Superliga
Transferul lui Sidibe la FCSB a picat! » De la Palat, în Gara de Nord: imagini COLOSALE surprinse de GSP! Fotbalistul lui Mititelu a luat acceleratul spre Craiova
MM Stoica a spus de ce a picat transferul lui Sidibe la FCSB: „Cluburile erau înțelese”
Superliga
MM Stoica a spus de ce a picat transferul lui Sidibe la FCSB: „Cluburile erau înțelese”
Lucescu i-a repezit pe kosovari la conferință: „Asta nu e întrebare” + De ce l-a convocat pe Ianis Hagi: „În cazul lui, mai e vorba de ceva”
Nationala
Lucescu i-a repezit pe kosovari la conferință: „Asta nu e întrebare” + De ce l-a convocat pe Ianis Hagi: „În cazul lui, mai e vorba de ceva”

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (1)
betino1995
betino1995  •  30 Iulie 2024, 21:14

In proba asta avem fie locul 1, de sase ori deja, ori nimic ! Hai sa vina si a saptea medalie de aur la Paris !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează