Articol de Remus Dinu - Publicat marti, 07 ianuarie 2025 11:07 / Actualizat marti, 07 ianuarie 2025 13:08
Noutate în zona de legislație rutieră. Șoferii care circulă cu viteză pe autostrăzile A1 și A2, precum și pe Drumul Național 2, nu vor mai fi opriți pentru a fi trași la răspundere, ci vor primi amenzile acasă, prin poștă. Asta după ce autoritățile au montat pistoale-radar pe autostrăzi, într-o încercare de reducere a numărului de accidente.
De la 1 ianuarie, șoferii au un motiv în plus să fie prudenți și să se gândească de două ori înainte să apese mai tare pedala accelerației. Astfel, pe A1 (București - Pitești), A2 (București- Constanța), precum și în județul Vrancea, pe DN2, a fost implementat primul stadiu al programului „E-sigur”, proiectul prin care Direcția Rutieră a Poliției Române își propune să reducă numărul de tragedii de pe șosele.
Noutatea o reprezintă faptul că șoferii care depășesc limita legală de viteză nu vor mai fi trași pe dreapta, ci vor primi „cadoul” la domiciliu, prin poștă.
Pistoale-radar pe autostrăzi
„Începând cu 1 ianuarie 2025, a fost operaționalizat sistemul de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, cu privire la posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, obținute cu mijloace tehnice din dotarea Poliției Române și colectate automat prin sistemul e-SIGUR.
Acest sistem va prelucra imaginile surprinse cu ajutorul cinomometrelor Trucam pe autostrăzile A1 și A2, precum și în județul Vrancea, în zonele cu risc ridicat, iar constatarea și aplicarea sancțiunilor se va realiza de polițiști nominalizați în acest sens
Dispozitivele radar vor înregistra toate autovehiculele care depășesc regimul legal de viteză. La încheierea programului, toate datele sunt descărcate în sistem și colegii mei de la centrul de management al traficului le vor verifica, vor proceda la notificarea proprietarului pentru a stabili datele de identificare ale conducătorului auto.
După care, fiecare caz de depășire a vitezei neregulamentare va fi închis prin închierea unui proces verbal față de conducătorul auto”, a punctat Bogdan Oproiu, Comisar-șef de Poliție la Direcția Rutieră, conform Antena 3 CNN.
„Extinderea la nivel național este planificată ulterior”, a mai transmis Poliția Română.
Cât e amenda dacă depășești viteza legală?
Limita de viteză legală pentru autovehiculele din categoriile A și B este de 100 de km/h pe drumurile europene, expres și naționale. Pe autostradă, limita a fost fixată la 130 de km/h, în timp ce pe celelalte tipuri de drum limita de viteză admisă este de 90 de km/h.
Poliția Rutieră folosește cinci clase de amendă pentru sancționarea șoferilor indisciplinați. În 2022, amenzile de circulație se acordă în funcție de punctul de amendă, a cărei valoare este de 145 de lei, notează cei de la Libertatea.
Sancţiunile în funcţie de viteza înregistrată sunt următoarele:
- 10-20 km/h peste viteza maximă admisă - două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 lei), plus două puncte de penalizare;
- 21-30 km/h peste viteza maximă admisă - patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 lei), plus trei puncte de penalizare;
- 31-40 km/h peste viteza maximă admisă - de la şase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 lei), plus patru puncte de penalizare;
- 41-50 km/h peste viteza maximă admisă – de la nouă la 20 puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 lei), plus şase puncte de penalizare;
- mai mult de 50 km/h peste viteza maximă admisă - de la nouă la 20 puncte-amendă, plus suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile;
Drumul Național 2, una dintre „șoselele morții” din România, a fost cel pe care, în 2020, s-au produs cele mai multe accidente rutiere, 402.