Articol de Mirela Neag - Publicat miercuri, 14 mai 2008 00:00
Asiaticii se pregătesc acum la Bucureşti, printre ei aflîndu-se cei mai buni sabreri din lume.
Sala de scrimă din Floreasca este plină ochi de sabreri. Alături de Mihai Covaliu, Rareş Dumitrescu, Florin Zalomir, Andreea Pelei şi Cătălina Gheorghiţoaia se află o grămadă de sportivi cu ochii oblici. “Lotul olimpic de sabie al Chinei a venit la noi pentru un stagiu de pregătire de două săptămîni”, explică preşedintele FR Scrimă, Ana Pascu, prezenţa asiaticilor la Bucureşti.
Peste toată vînzoleala din sală, nişte voci zgîrie aerul şi acoperă totul. Glasurile stridente vin dinspre doi sportivi mai zgomotoşi. Vorbesc limba germană. “Se află la noi şi doi sabreri din Germania, unul dintre ei fiind Nicolas Limbach, numărul trei mondial”, a completat Ana Pascu.
Aglomeraţia din sală nu e atît de evidentă în prima parte a şedinţei de antrenament, atunci cînd sportivii îşi fac exerciţiile de încălzire individual, cît în momentul în care, îmbrăcaţi în costum şi cu arma în mînă, îşi caută un adversar şi o planşă liberă. Mihai Covaliu, numărul doi mondial, e invitat pentru un duel de Limbach, după care e asaltat de chinezul Man Zhong (foto jos, nr. 15 mondial). Gheorghiţoaia se îndreaptă spre planşa pe care se află Xue Tan, lider mondial şi vicecampioană olimpică la Atena 2004. Rareş Dumitrescu, calificat şi el la Beijing, este chemat pe planşă de o altă sabreră din China.
Şi schimbul de adversari continuă pînă la sfîrşitul antrenamentului. “Chinezii vor rupe gura tîrgului la Beijing. Ne înţelegem foarte bine cu ei. De aceea, ne vom duce şi noi la Beijing în cantonament, timp de două săptămîni, înainte de Olimpiadă. Sîntem singurii pe care i-au acceptat la ei”, mărturiseşte Marius Florea, antrenorul lotului român de sabie.1 e numărul medaliilor pe care FRS le aşteaptă de la JO
“Eu voi trata Olimpiada de la Beijing la fel ca orice alt concurs. Nu vreau să am temeri sau emoţii speciale”
Mihai Covaliu sabrer
“Nu avem voie să ne relaxăm”
Pînă în august, cînd va debuta JO, programul sabrerilor români calificaţi este unul foarte încărcat. “Mai avem de participat la două etape de Cupă Mondială şi la Campionatele Europene. Între acestea avem prevăzute un cantonament la munte, la Poiana Braşov, şi cel de la Beijing”, a explicat Mihai Covaliu, campionul olimpic de la Sydney 2000. Scrimerii, ca şi jucătorii de tenis de masă, sînt sportivii cu cel mai încărcat program competiţional. “Lucrăm după acelaşi sistem şi, pentru a nu ne pierde locul în clasamentul mondial, încercăm să nu ratăm nici un turneu”, a spus Covaliu.
Meniu european
Delegaţia chineză este găzduită la hotelul “Floreta de aur”, de lîngă sediul FRS. Tot acolo şi mănîncă. “Nu au făcut nici o comandă specială. Au lăsat totul în seama noastră, spunîndu-se la început că vor accepta meniul european”, a spus preşedintele federaţiei, Ana Pascu. Aceasta s-a arătat surprinsă de seriozitatea şi disciplina oaspeţilor. “Numai aşa sînt obţinute şi performanţe, iar chinezii ne vor oferi la Olimpiadă multe surprize”, a mai spus Pascu.