Articol de Mirela Neag - Publicat marti, 01 iulie 2008 00:00
Camelia Potec a vorbit pentru prima dată despre cele 14 luni petrecute în Hexagon alături de antrenorul Philippe Lucas.
Camelia Potec a venit să concureze la Campionatele Naţionale de la Bucureşti. Nu a stat mai mult de două zile, timp în care a luat startul în 5 probe. A venit joi după-amiază, dar în aceeaşi zi, la ora 20:00, a făcut un antrenament în bazin. A terminat concursul sîmbătă, la ora 18:00, dar nu a intrat la vestiar pînă nu s-a dus să vorbească cu antrenorul Philippe Lucas. "Mă duc să văd dacă mai fac un antrenament azi", a explicat Camelia. Nu a scăpat de încă o şedinţă de pregătire. Duminică s-a întors în Franţa, la Canet-en-Rousillon, unde se antrenează din mai anul trecut. Cu gîndul la Jocurile Olimpice de la Beijing, ultima competiţie importantă din cariera campioanei de la Atena.
- Camelia, în mai 2007 ai început colaborarea cu Philippe Lucas. Ce a însemnat pentru tine această schimbare?
- Totul. Veneam după trei ani de regres continuu. Mă duceam la fund fără scăpare. Trebuia să fac ceva radical, iar rezultatele din ultima perioadă, nouă recorduri personale, demonstrează faptul că am luat decizia corectă.
- Practic, te-ai autodepăşit... Care este secretul antrenamentelor cu Philippe Lucas?
- Marele secret sînt condiţiile din Franţa. Şi, bineînţeles, seriozitatea antrenamentelor.
- Poţi să detaliezi?
- Aici mă antrenam numai în bazinul de la Bucureşti. Cîteva luni în cel în aer liber, în care se ţin şi concursurile, şi apoi treceam în cel acoperit. În Franţa, poţi să alegi să schimbi săptămînal piscina! Nu mai vorbesc de sălile de forţă, de terenurile de alergare... Unui sportiv de performanţă îi e greu să înoate mereu în acelaşi bazin. Apare monotonia, care-i periculoasă.
Climă avantajoasă
- Ţi-a priit Franţa!
- Este puţin spus. Am ales Canet-en-Rousillon pentru că este în sudul ţării, unde temperatura nu scade sub 10 grade Celsius, motiv pentru care am înotat numai afară, în bazine descoperite, un alt aspect important pentru un sportiv. Nu mai vorbesc despre faptul că mie îmi place căldura. Îmi prieşte clima blîndă.
- Mai sînt şi alţi sportivi cu tine?
- O mulţime. Sînt multe cluburi de înot la Canet. Iar aici m-am putut antrena alături de mulţi înotători valoroşi.
- Cum este Philippe Lucas?
- Este greu să-l descrii într-un cuvînt. La antrenamente este un tip dur. Altfel nici nu se putea. Trebuia să recuperez într-un an ce alţii au făcut în patru. Mi-a plăcut că ştie ce vrea, la fel ca şi mine. Cînd am început, mi-a spus să aleg între a da totul sau a renunţa din start. Lui nu-i plac compromisurile, lucrurile neserioase.
- În afara bazinului?!
- Cînd terminăm antrenamentele este alt om. Cît am stat în această perioadă în Franţa, nu m-am simţit niciodată singură şi asta i se datorează lui Lucas. Mi-a fost aproape ca un tată. De fiecare dată a avut grijă să-mi facă un program plăcut după antrenamente sau în week-end-urile fără ai mei. Mă invită la el acasă ori la plimbare în parc cu familia sa, cu cei doi copii mici ai săi şi cu soţia.
La superlativ
- De acasă cine venea la tine?
- Din două în două săptămîni aveam pe cineva apropiat lîngă mine. Fie părinţii, fie fratele ori prietenul meu.
- E ceva ce nu ţi-a plăcut în aceste 14 luni petrecute în Franţa?
- Sincer? Nu. Încă nu am găsit ceva care să-mi producă vreun sentiment neplăcut în Franţa.
1 titlu olimpic are Camelia Potec în palmares, în proba de 200 metri liber, la Atena 2004
3 medalii a cucerit Potec la CE din 2008, argint la 200 m liber, bronz la 400 şi 800 m liber
Şi cu antrenoarea!
Răzvan Florea, medaliat cu bronz la JO de la Atena la 200 m spate, a ameninţat la Campionatele Naţionale că nu va merge în China dacă nu este însoţit de Gina Handrea, cea care se ocupă de pregătirea sportivului din Constanţa.
"Nu s-a pus niciodată problema ca Răzvan să meargă fără antrenoarea sa. La înot, din delegaţia României vor face parte Philippe Lucas, Gina Handrea şi Doina Sava", a precizat ieri Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR.
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”