Articol de Marian Ursescu, Cristi Preda (foto) - Publicat vineri, 25 septembrie 2015 00:00
Valentin şi Andrei Ursache sînt născuţi în Valea Seacă (Neamţ) şi au început rugbyul din întîmplare. Calităţile fizice şi le-au format la pădure, ajutîndu-şi tatăl la tăiatul lemnelor. Amîndoi joacă în Franţa, iar mezinul Valentin a marcat în meciul cu Franţa singurul eseu al României.
Cîntecul celor de la Phoenix, "Andrii Popa", se pliază pe povestea de viaţă a fraţilor Ursache, din naţionala de rugby a României. Valentin şi Andrei s-au născut în Valea Seacă din judeţul Neamţ, dar nu acolo au început rugbyul. "Toţi băieţii au făcut caterincă de noi cînd au auzit unde sîntem născuţi. A fost un haz general", povesteşte Valentin.
Piedica destinului
Mezinul familiei, 29 de ani, e cel care a început rugbyul şi l-a adus şi pe fratele său, mai mare cu un an şi jumătate. "Nici nu ştiam ce e ăla rugby, nu ştiam nici cum arată o minge în sportul ăsta", spune Vali. Uriaşul din linia a doua a României a ajuns întîmplător la rugby.
"Cred că aşa mi-a fost mie scris! Cei de la Ciorogîrla au venit într-un cantonament la noi în sat şi ne-am dus şi noi, ca orice copil, să ne uităm ce fac, cum se antrenează. Stăteam pe banca de rezerve, iar antrenorul Ştefan Popescu s-a împiedicat de piciorul meu", îşi aminteşte Valentin.
Tehnicianul l-a pus să se ridice în picioare. "Cînd a văzut că nu se mai termină, l-a luat de după umăr şi la întrebat: «Nu vrei tu să vii la rugby? Fac om din tine!»", adaugă fratele mai mare, Andrei.
"Am fi dat orice să scăpăm de viaţa de la ţară, de muncă, de tăiatul lemnelor! Era greu şi e greu în general pentru copiii de la ţară", spune Vali.
"Eu am fost prima dată la Bucureşti la 16 ani! Nici nu visam să ajung vreodată să văd capitala ţării!", povesteşte rugbystul român. A ajuns la 16 ani la Ciorogîrla, iar la 17 ani făcea deja pasul spre Universitatea Arad, în prima ligă!
Mecanic auto
Andrei a început rugbyul la 22 de ani, îndemnat de fratele său. "Şi eu am muncit la pădure, îl ajutam pe tata, care lucra pe un utilaj ce tracta lemnele. Am plecat la Piatra Neamţ, am făcut o şcoală profesională de mecanici auto. Nu aveam nici o treabă cu sportul pînă a venit propunerea fratelui", povesteşte şi pilierul din echipa naţională.
A ajuns prima dată la Arad, dar nu l-a prins şi pe fratele său, care a plecat la Steaua. "Nu am jucat niciodată în aceeaşi echipă. Am fost adversari, dar coechipieri niciodată la echipele de club", adaugă Andrei. "Lasă, frate, că jucăm pentru naţională. E suficient", îi spune Vali, luîndu-l de după gît.
Ca orice fraţi, Andrei şi Vali îşi aduc aminte că se mai şi certau cînd erau mici, dar se împăcau repede. "Nu ne-am învineţit ochii niciodată. Eram uniţi, ne înţelegeam bine în general. Aveam şi sarcinile împărţite acasă. Eu eram cu curăţenia, el făcea mîncare, îi plăcea la bucătărie", mărturiseşte Andrei.
Au ajuns amîndoi în Franţa
Valentin a fost mai mereu cu un pas în faţa fratelui. El a făcut primul pas spre străinătate, semnînd cu Aix-de-Provence în Pro D2, a doua ligă din Franţa. Nu a stat prea mult acolo, pentru că cei de la Oyonnax au pus ochii pe el.
Clubul de lîngă Lyon a promovat în Top 14, prima ligă din Hexagon, iar românul este unul dintre jucătorii de bază. "Într-un orăşel de 27.000 de locuitori, sîntem regi. Am simţit cu adevărat acolo ceea ce înseamnă să fii respectat", spune Vali, care are contract cu echipa sa pentru încă trei ani.
Andrei a ajuns şi el la Carcasonne, în Pro D2. "Ovidiu Toniţa mi-a pus o vorbă bună. M-am dus ca «joker medical», adică pe locul unui fost jucător al echipei care se accidentase. Am muncit mult pentru că nu am vrut să mă fac de rîs. Iar cei de la echipă mi-au prelungit contractul cu patru ani!", spune mîndru Andrei.
Se simt împliniţi, şi-au întemeiat familii, au copii, Andrei o fată şi un băiat, Valentin o fetiţă. Le pare rău că în România rugbyul nu este la fel de iubit şi că nu se fac prea multe lucruri pentru dezvoltarea lui. "Sportul în general şi rugbyul în special creează caractere puternice. Noi, la Oynnaux, avem 7 terenuri care sînt pline tot timpul. Sînt grupe de copii de la 6 la 21 de ani. Asta înseamnă să se investească.
Georgia are un proiect pe 10 ani prin care investeşte masiv şi rezultatele se văd. O să vedeţi, Georgia în maximum doi ani va fi în Turbeul celor Şase Naţiuni. Noi nu avem nici o şansă să ajungem acolo dacă ne bazăm la echipele de club pe străini. Nu e un lucru rău, dar avem nevoie de copii", spune Vali.
Un eseu care îl face mîndru
Miercuri seara, Valentin a marcat singurul eseu al României în meciul cu Franţa. "În momentul în care am culcat balonul în terenul francez, am simţit bucuria că am răsplătit munca băieţilor, dorinţa cu care toţi au luptat pentru a ajunge acolo", mărturiseşte Vali.
"E cel mai important eseu, dar sînt un pic supărat că am pierdut prea drastic faţă de cum a arătat jocul. S-a văzut încă o dată experienţa Franţei, care joacă multe meciuri importante spre deosebire de noi", adaugă rugbystul de 1,94 m şi 111 kg.
Andrei e mai scund, 1,80 metri, dar are tot 111 kg. "Faptul că joc cu fratele meu în echipa naţională e cel mai bun lucru care mi se putea întîmpla în sport. E o senzaţie aparte cînd ştii că îl ai pe fratele tău lîngă tine, sînge din sîngele tău", încheie Andrei.
Aproape să renunţe la rugby
Andrei a fost la un pas să renunţe la rugby acum cîţiva ani. A fost ofertat de echipa italiană din Firenze şi a plecat de la Timişoara.
"Italienii au plătit pe mine 3.000 de euro! Am semnat un contract pe un an, dar cînd am ajuns acolo mi-am dat seama că nimic din ceea ce era scris în contract nu era îndeplinit. Dormeam la un hotel cu geaca pe mine, atît de frig era. După o săptămînă am plecat acasă, nu am mai rezistat", îşi aminteşte Andrei de cea mai grea perioadă din carieră.
Italienii nu au vrut să renunţe la contractul său şi a fost suspendat un an şi jumătate. "Îi mulţumesc soţiei, dar şi celor de la Timişoara, care m-au ţinut la echipă şi mi-au dat un salariu în acea perioadă grea. Altfel, nu mai eram aici acum, cred că reparam maşini", spune Andrei.
6 partideare Valentin Ursache la Cupa Mondială pentru România. E la a treia ediţie după cele din 2007 şi 2011. Are 61 de selecţii şi 20 de puncte marcate
23 de selecţiia adunat Andrei Ursache în tricoul "stejarilor". A marcat două eseuri, unul chiar în meciul de debut cu Portugalia, în 2012. E debutant la o Cupă Mondială