Articol de Marian Ursescu, Răzvan Luţac - Publicat marti, 29 decembrie 2015 00:00
Participant la CM de astă-toamnă, rugbystul Ionuţ Botezatu a avut prezenţă de spirit la un festival de datini şi obiceiuri.
Aripa de la Ştiinţa Baia Mare, 28 ani, i-a ţinut limba unui spectator bătut de unul dintre participanţii la o paradă tradiţională desfăşurată de sărbători la Sighetu Marmaţiei.
Rugbyştii demonstrează că sînt gentlemeni nu doar în teren, ci şi în afara acestuia. Ultimul exemplu l-a dat Ionuţ Botezatu, om de bază la Ştiinţa Baia Mare, care a salvat un om de la moarte! Duminică, acesta era prezent la Festivalul de Datini şi Obiceiuri ţinut an de an la Sighetu Marmaţiei.
Şi a reacţionat prompt cînd un spectator a fost lovit în plină stradă chiar de unul dintre participanţii la paradă! "Stejarul", prezent la CM de astă-toamnă, i-a ţinut limba bărbatului pînă la sosirea Ambulanţei.
S-a luat la ceartă cu publicul
"Bărbatul a fost atacat fiindcă îi reproşase participantului la paradă că îşi lovea cu putere calul. După ce s-a luat la ceartă cu publicul", povestesc martorii oculari, care au adăugat că agresorul era băut. Şi îşi cunoştea victima, "cei doi erau certaţi".
Rănitul salvat de Botezatu, însîngerat, a fost dus de urgenţă la spital, în timp ce bătăuşul a ajuns la Jandarmerie.
4 partidea jucat Botezatu la CM, toate în care a fost implicată România: în 3 dintre ele a fost şi titular
"Nu sărea nimeni, toţi făceau poze!"
Ionuţ Botezatu spune că n-a fost pentru prima oară cînd face un astfel de gest.
- Ionuţ, bravo, ai fost la locul potrivit!
- Da, eram în trecere pe la Sighet, mi-am petrecut vacanţa în zonă, şi am aflat de acel festival de datini şi obiceiuri, cu ansambluri venite din toată ţara, din tot Maramureşul. Referitor la incident, am văzut agitaţie, m-am dus în acel loc şi am văzut persoana stînd pe ciment, cu sînge pe faţă!
- A mai sărit cineva?
- Nimeni. Toată lumea se uita şi făcea poze! Mi-am zis că nu pot lăsa omul acolo, Doamne Fereşte! M-am repezit şi am văzut că şi-a înghiţit şi limba, aşa că i-am băgat degetele pe gură şi l-am pus pe o parte, să poată respira. În timpul ăsta, soţia mea a sunat la Salvare.
- Ai mai ţinut legătura, ştii ce a păţit victima, presupun că...
- Am auzit că ieri dimineaţă şi-a revenit, dar cînd l-au urcat în Ambulanţă era inconştient. Sper să se facă bine cît mai repede.
- Te-ai mai confruntat cu aşa ceva?
- Da, nu e prima oară. Îţi dai seama, la rugby sînt dese astfel de contacte. Am mai intervenit cînd au păţit-o colegi de-ai mei.
"M-a sunat şi frate-miu imediat după ce a văzut ştirea. «Ce prezenţă de spirit ai avut!». Noi, rugbyştii, trebuie să fim pregătiţi mereu"
Ionuţ Botezatu, aripă România
Alte gesturi lăudabile ale rugbyștilor:
Au deszăpezit spitalele
Rugbyștii au fost întotdeauna solidari în situațiile de criză. În iarna anul 2012, cînd cantități mari de zăpadă au căzut în Capitală, sportivii au fost primii care au sărit să ajute. Au pus mîna pe lopeți și au acționat la Spitalul Grigore Alexandrescu, Sf. Maria, Filantropia, Floreasca, Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri şi la Spitalul de Oftalmologie.
Tot atunci, federația a pus la dispoziţia autorităţilor din teritoriu sportivi de la cluburile din ţară: Galaţi (50 sportivi), Brăila (30 sportivi), Focşani (40 sportivi) şi a donat alimente pentru sinistrați.
Primii donatori în cazurile "grave"
În februarie 2012, jucătorii campioanei Ştiinţa Baia Mare au donat sînge pentru victimele exploziilor dintr-o discotecă tot din Sighet. Rugbyștii ieșeni au inițiat la începutul acestui an campania "Dacă nu noi, atunci cine?", prin care doreau să facă uitată criza de sînge cu care se confruntau spitalele ieșene.
Jucătorii moldoveni au trecut pe la Centrul de Transfuzie Sangvină Iași, demersului lor alăturîndu-li-se și reprezentanții ISU Iași. Tragedia de la Colectiv nu a fost nici ea trecută cu vederea. Componenții tuturor cluburilor de rugby din țară au donat sînge.