Articol de Oana Duşmănescu - Publicat joi, 19 noiembrie 2015 00:00
În anii '90, a fost considerat cel mai mare rugbyst al Planetei, omul capabil să se lupte cu orice defensivă adversă.
Neozeelandezul Jonah Lomu a încetat ieri din viață, la doar 40 de ani. Era bolnav cronic de rinichi, dar în ultima vreme se simțea bine şi nimic nu anunţa sfîrşitul său brusc.
Pe Internet lumea distribuie articole cu vestea incredibilă a morții lui Lomu. Rugbystul-emblemă al deceniilor trecute. 1975-2015, așa scrie pe poza muntelui de om și, deși anii săi de boală și suferință fuseseră numeroși, Jonah și moartea nu par nici măcar acum a avea prea multe în comun.
În ciuda problemelor grave de sănătate, Lomu a decedat într-un moment neașteptat. Acum șapte ani, viața îi fusese salvată miraculos printr-un transplant renal. Rinichiul primit însă în 2004 a cedat 7 ani mai tîrziu.
De atunci, din 2011, de cînd trupul i-a respins rinichiul cel nou, marele Lomu era dependent de dializă. Al doilea transplant nu a mai venit. Pentru cei mai mulți, Lomu a rămas simbolul forței brute atinse de vulnerabilitate, de fragilitate. Sportivul desăvîrșit frînt de o boală, care, în cazul lui purta numele sindrom nefrotic.
Chin aproape zilnic
"Marțea trecută, Lomu a petrecut șase ore conectat la un aparat de dializă în Bournemouth, acolo unde locuiește cu familia sa. Vineri s-a întîmplat același lucru. Azi va fi la fel. De trei ori pe săptămînă, șase ore pe zi, aparatul își extrage sîngele din corp, i-l curăță de impuritățile pe care nu le poate îndepărta rinichiul său bolnav și îi pompează sîngele înapoi în organism", scria Sportsmail în vară, descriind chinul suportat de Jonah Lomu.
Jonah s-a născut în familia unor imigranți din Tonga și a jucat pentru prima dată într-un meci test pentru Noua Zeelandă în 1994, la Christchurch, împotriva Franței. Ultima dată, Lomu, considerat primul superstar din rugbyul profesionist, își făcuse apariția publică marți, pe aeroportul din Auckland. Era la fel de viguros ca întotdeauna. În urma sa au rămas soția, Nadene, și doi fii, de în vîrstă de 5 și 6 ani.
Își dorea să prindă majoratul băieților
Într-un interviu acordat în luna august presei engleze, Lomu mărturisea că dorința lui cea mai mare este să apuce ziua în care fiii lui, Brayley și Dhyreille, vor împlini 21 de ani. "Tatăl meu a murit de tînăr, dar eu vreau să trăiesc să îmi văd copiii mari. Vreau să mă asigur că ei sînt sănătoși și că vor avea o viață bună", spunea atunci fostul rugbyst.
Se lupta cu depresia
Jonah Lomu recunoștea că suferă de o boală în care nu trebuie să te lași copleșit de depresie și de disperare. "Trebuie să-ți păstrezi optimismul și să nu cedezi. Uneori mărturisesc că e greu să rămîi așa. Pacienții care suportă procesul de dializă sînt diferiți între ei, dar toți avem un lucru în comun: nu avem de ales. Alternativa e îngrozitoare – renunți și mori", spunea, tot în vară, fostul mare sportiv.
A jucat și după transplant
În 2005, Jonah Lomu a avut nevoie de o dezlegare din partea Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) pentru a-și relua activitatea sportivă, pentru că lua un medicament care să-i ajute rinichiul transplantat să funcționeze în siguranță.
Pe 8 aprilie același an semna un contract cu echipa regională North Harbour, din țara sa natală. A mai semnat cu echipe din Țara Galilor, Franța sau Italia, dar Lomu nu a mai avut niciodată forța necesară de a face față jocului de rugby după transplant. În 2009 a pus definitiv capăt carierei sale de sportiv.
"Era un tip foarte bun și amabil. Acum cîteva săptămîni ne-am uitat împreună la meciurile de la World Cup. Sînt șocat. Jonah a îmbogățit jocul de rugby. Cine nu știe nimic despre rugby știe totuși cine a fost Jonah Lomu"
Tim Horan, fost component al echipei Australiei, prieten cu Lomu"Uram să pierd. Cînd nu-ți place să pierzi, găsești o cale să cîștigi. Cînd ești încolțit ori accepți că vei pierde, ori ripostezi. Mentalitatea mea dintotdeauna a fost: «Dacă mă bați, data viitoare cînd ne întîlnim, vreau nu doar să-mi iau revanșa, ci să-ți demonstrez că nu trebuia să te pui cu mine niciodată»"
Jonah Lomu
63 de meciuritest a disputat Lomu pentru selecționata All-Blacks, în care a reușit 37 de eseuri
8 ania jucat Lomu pentru selecționata All-Blacks, din 1994 pînă în 2002
CV - Jonah Tali Lomu
- născut pe 12 mai 1975, la Auckland, Noua Zeelandă
- decedat pe 18 noiembrie 2015, la Auckland , Noua Zeelandă
- 1,96 metri înălțime, 120 de kilograme
- post: aripă stînga
- echipe la care a jucat: Counties Manukau (1994-1999), Auckland Blues (1996-1998), Waikato Chiefs (1999), Wellington Hurricanes (2000-2003), Wainuiomata (2000-2001), Cardiff Blues (2005-2006), Marseille (2009)
- a disputat finala World Cup 1995 cu Noua Zeelandă, pierdută în faţa Africii de Sud
- deţine recordul de încercări la Cupa Mondială, 15, fiind egalat anul acesta de sud-africanul Bryan Habana
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro