Articol de Luminiţa Paul - Publicat miercuri, 06 decembrie 2017 10:56
La 21 de ani, Leonid Carp are deja rezultate importante într-o carieră presărată și cu dulce, și cu amar.
Încă e foarte tânăr într-un sport în care vântul, soarele și stropii de apă brăzdează repede chipurile. A împlinit 21 de ani la sfârșit de octombrie, dar a trăit deja destule de când s-a apucat de kaiac-canoe. Și bune, și rele. S-a bucurat și s-a încruntat, a strâns din dinți și a revenit. Vine dintr-o parte a țării, din Tulcea, care a dat atât de mulți campioni în sportul său încât e aproape imposibil să-i enumeri pe toți. Ivan Patzaichin e cel mai faimos și cel mai medaliat, o figură legendară, respectată și recunoscută. Când s-a născut Leonid, în 1996, Ivan era deja de bună vreme antrenor al lotului național și aducea medalii pentru România din această postură.
Originar din Dunavățu de Jos, județul Tulcea, Carp a avut viața pe care o au majoritatea celor de acolo. A privit în sus cu admirație și curiozitate spre tatăl său, care era pescar, și în jos spre luciul apei și patina bărcii. Își însoțea părintele în incursiunile acvatice, care începeau la 5 dimineața și la care el era mai mult martor decât ajutor. Avea doar 5-6 ani, a prins gustul pescuitului și a învățat să înoate, deprinderi fără de care nu poți rezista în Deltă.
Respins prima dată
Apoi însă și-a dorit să se apuce de sport, de kaiac-canoe. Primul contact, la clubul CSM Danubius Tulcea, a fost amar pentru micul Leonid, în vârstă de 12 ani. Nu a fost selecționat pentru că nu se încadra în parametrii fizici, părea prea scund și fără anvergură. Părinții l-au sprijiit însă și s-au oferit să-i plătească primele două săptămâni. După ele, specialiștii aveau să decidă dacă îl păstrează sau nu. L-au păstrat. A stat patru ani la Tulcea, după care a fost ales pentru lotul național de juniori, care se pregătea la Bascov. În toamna lui 2014, a urcat spre lotul mare, cel de seniori, și s-a mutat la București.
Rege la Europene
Atrăsese deja atenția. La Campionatele Europene de juniori de la Mantes-la-Jolie reușise să câștige trei medalii de aur, la canoe simplu, canoe dublu și cu canoea de 4, toate pe distanța de 1.000 de metri. Voise să răzbune un debut mai puțin fericit în competițiile internaționale importante, petrecut la CE de la Poznan 2013, când rezultatul nu fusese cel dorit. La fel apoi la Campionatul mondial din același an. În Franța însă, totul s-a legat de minune. După triumful de la simplu, a stat doar 40 de minute și, alături de colegul și bunul lui amic Ștefan Strat, a urcat din nou în barcă, pentru o nouă victorie. A urmat și succesul de la C4, una peste alta, un concurs strălucitor pentru Carp. Unul la care participase pe semnătură fiindcă avea pojar.
În 2015, tot cu canoea de 4, cucerea și prima sa medalie la seniori, argint la Europenele de la Racice.
Visul său era legat de Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016, de o primă participare la cea mai mare competiție polisportivă a Planetei. Leonid Carp și Ștefan Strat au calificat canoea de doi pe distanța de 1.000 m în mai 2016, după o regată în Germania, dar participarea lor la JO depindea de rezoluția în cazul de dopaj al lui Alexandru Dumitrescu. Apele de la Duisburg aduseseră pentru România victoria în două probe, cea de canoe simplu și cea de doi, ambele pe distanța de 1.000 de metri. Leonid Carp, 19 ani, fusese în ambele curse. Mai întâi câștigase competiția pe cont propriu, una care a început la 09:45.
După aproape patru ore, s-a urcat în canoe alături de Ștefan Strat și împreună reușiseră să treacă primii linia de sosire, deși cu 250 m înainte de linia de finiș erau pe locul patru. Învinseseră echipaje mai rodate și mai experimentate. Asta nu le garanta prezența la Rio, ci doar calificarea bărcii pentru România. Până la urmă însă, lucrurile au luat o turnură și mai neplăcută, întreg lotul național de kaiac-canoe al României fiind suspendat de Federația Internațională pentru dopaj masiv cu Meldonium. Carp și Strat au fost și ei între cei depistați pozitiv. Peste Rio s-a așezat eticheta "interzis", deși mai târziu analiza a arătat că puștii avuseseră în proba de urină o cantitate foarte mică din substanța interzisă.
Pe podium după suspendare
Carp a revenit în competițiile importante anul acesta, legând o echipă puternică, interesantă, cu exprimentatul Victor Mihalachi, multiplu campion mondial și european. În iulie, cei doi au cucerit argintul european pe 500 de metri la campionatele continentale de la Plovdiv (Bulgaria), singura medalie a României. O lună mai târziu, la Racice, în Cehia, la Mondiale, repetau performanța, tot argint, în aceeași probă, care e inclusă în programul olimpic. Și asta i-a dus spre Proiectul Samurai. Iar Leonid, încă tânăr pentru acest sport care aduce repede riduri pe chip, își va transfera visul de la Rio la Tokyo.
COSR a lansat "Samurai 2020", programul de asistență specială a sportivilor cu potențial de a obține medalii la cea de a 32-a ediții de vară a Jocurilor Olimpice - Tokyo 2020.
AICI puteți citi toate celelalte prezentări ale sportivilor din programul Samurai 2020