SPORTURI  »  SAMURAI 2020 POWERED BY BCR  »  SAMURAI 2020

Prezentarea lotului "Samurai 2020" » Eminenta din barcă

Geanina Beleagă (stânga) și Ionela Lehaci cu medaliile de aur la CM de la Sarasota +3   FOTO
Geanina Beleagă (stânga) și Ionela Lehaci cu medaliile de aur la CM de la Sarasota

Articol de - Publicat joi, 07 decembrie 2017 10:30

Geanina Beleagă, campioană mondială în barca de două vâsle categorie ușoară în 2017, a luat Bacul cu 8,97 și se gândea la o carieră în jurnalism.

Între Valea Moldovei și Sarasota sunt 9.076 de kilometri cu avionul și șapte ore diferență de fus. Ce leagă satul din Suceava de orașul din Florida? O fată de 22 de ani. Geanina Beleagă e numele ei. S-a născut în 1995 în Valea Moldovei și a devenit campioană mondială cu barca de două vâsle, categorie ușoară, la Sarasota în 2017.

Cu un accent moldovenesc fin, Geanina își povestește începuturile în canotaj: "Eram în clasa a șaptea la școală și au venit antrenorii de la juniorat, Despa Ioan și Avrămoaie Vasile, ei fiind sfătuiți de profesorul de sport Donisa Marius. Le-a zis că are o fată înaltă și poate e ce trebuie. Era în noiembrie 2008. M-au măsurat luni, miercuri m-am dus cu mama la centrul din Fălticeni să văd cum e și duminică mi-am făcut bagajul. Eram foarte încântată, erau mulți copii, colectiv nou, scăpam cumva și de acasă, veneam de la țară, nu avem condiții wow în care am trăit".
I-a plăcut atât de mult încât cum avea o oră liberă, mergea la antrenamente, sus pe ergometru! "Nu ne-a băgat din prima în pâine, să fie foarte greu, ci ne-a luat cu ușurelul, ca să prindem gustul. Apoi, când am dat de greu, îmi doream să progresez, să fiu mai bună decât celelalte fete și asta m-a ajutat să trec de toate greutățile care s-au ivit", continuă Geanina.

"Nu eram nici cal, nici măgar"

Pe lângă lupta cu ergometrul, cu apa, cu barca, Geanina mai ducea o luptă, cea cu kilogramele. Era înaltă, dar și foarte slabă. "Până în 2014 inclusiv am fost la categoria open, dar am încercat să mă îngraș și n-am putut, și nu eram nici cal, nici măgar, nici pentru open, nici pentru categoria ușoară. Mai aproape totuși de cea ușoară".

Cumpăna de după bacalaureat

2012 a venit cu debutul în competițiile internaționale și cu primele victorii, în barca de 8 plus 1, care a ieșit campioană mondială și europeană de juniori. Rezultate copiate la indigo și în 2013. "Eram numărul 1, stânga, pentru că eram cea mai ușoară. Mi se părea uneori ciudat că se uitau antrenorii la mine pentru că eram prea slabă, cumva eu dezvoltam mai multă forță decât celelalte, care erau mai solide. Făcând un raport între greutate și forța depusă, eu eram peste, nu aveam kilograme pe care să le car", povestește amuzată canotoarea.

Tocmai această problemă a făcut-o să se gândească la retragere, mai ales că obținuse 8,97 la bacalaureat, o medie încurajatoare. "Eu așa știam de acasă: că trebuie să învăț. Nu am vrut să se pună eticheta pe mine că sunt sportivă și profesorii trebuie să o lase mai ușor. Stăteam noaptea și învățam singură, cumva. Dacă plecam în cantonamente, când mă întorceam se mirau colegii că sunt la zi". Franceza, geografia, matematica și limba română erau preferatele ei. Iar facultatea pe care își dorea să o urmeze, dacă ar fi renunțat la canotaj, era cea de Jurnalism. "Pentru că îmi place să vorbesc mult", spune amuzată Geanina.

Trecerea la categoria ușoară

Anul 2014, cel în care a făcut pasul de la juniori la tineret și s-a mutat la București, a fost unul greu. A ajuns în barca de patru vâsle și s-a clasat abia pe cinci la Mondiale. Un an mai târziu însă avea să vină schimbarea pentru ea. A ajuns în barcă alături de Ionela Lehaci și de atunci sunt nedespărțite, iar anul aceasta au gustat împreună din triumful mondial. "Datorită domnului Alupei și domnului Cristi Maliș am ajuns împreună, dar, din păcate, nu am reușit să ne calificăm la Jocurile Olimpice. Noi ca timp eram al 11-lea timp, dar nu eram în finala care trebuia. În 2016 a venit domnul Roman și am reușit să calificăm barca de două vâsle categorie ușoară la JO. Am venit pe locul 8 la Rio, foarte puțin, era să prindem și finala, dar lasă că o s-o câștigăm la următoarea, nu doar o prindem!", spune optimistă canotoarea.

Vânătoare de greșeli

Anul acesta, chiar dacă nu a început bine, cu un loc patru la Campionatele Europene de seniori, a continuat pe un drum strălucitor pentru Ionela și Geanina. Locul unu la Europenele și Mondialele de tineret și la Mondialele de seniori. "Aceste medalii ne-au adus încredere, dar nu ne-o luăm în cap. Ne-au adus de asemenea și dorința să repetăm același rezultat și la anul. Știm că trebuie să muncim la fel, poate și mai mult ca să putem păstra aceeași ierarhie. La Sarasota, celelalte au fost foarte aproape de noi. În ultima perioadă ne tot uităm la cursă și vânăm greșelile, avem destule!", explică ea.

Pentru Geanina, Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt departe, așa că, deocamdată, își setează repere intermediare. "Dacă stau să mă gândesc că sunt trei ani, e mult, dar nu mă gândesc la Tokyo, eu mă gândesc la anul următor: hai că mai am o lună până la vacanța de iarnă, nu vreau să mă ia valul. Normal că visez și îmi doresc să ajungem acolo, dar îmi pun obiective intermediare ca să-mi fie mai ușor", încheie Geanina Beleagă. Între Valea Moldovei și Tokyo sunt 8.672 km și șase ore diferență. 

57 de kilogrameeste media în care trebuie să se încadreze Geanina Beleagă și Ionela Lehaci pentru a concura la categoria ușoară 


"Rezultatul de la Mondialele din SUA trebuie să ne dea maturitatea neceară ca să putem să conștientizăm ce suntem și ce vrem"
"Câteodată când îmi e mai greu, mai ales toamna când e urât pe lac la Snagov, nu e nimic, e frig și ceață, mă întreb ce caut eu aici și atunci mă uit la cursa de al Mondiale și gata știu, îmi trece"
Geanina Beleagă

 

COSR a lansat "Samurai 2020", programul de asistență specială a sportivilor cu potențial de a obține medalii la cea de a 32-a ediții de vară a Jocurilor Olimpice - Tokyo 2020.

AICI puteți citi toate celelalte prezentări ale sportivilor din programul Samurai 2020

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marius Șumudică, atac către rivalele din Superliga: „Noi nu folosim injecții, știu că există echipe care apelează la alte metode de recuperare”
Superliga
Marius Șumudică, atac către rivalele din Superliga: „Noi nu folosim injecții, știu că există echipe care apelează la alte metode de recuperare”
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Superliga
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Cutremur în Superliga! Fotbalistul liderului U Cluj, prins DOPAT cu o substanță interzisă » A cerut de urgență rezilierea contractului
Superliga
Cutremur în Superliga! Fotbalistul liderului U Cluj, prins DOPAT cu o substanță interzisă » A cerut de urgență rezilierea contractului

Se poate bate mingea pe Lună? » Interviu cu astronomul Adrian Șonka: „Cineva a dus o crosă de golf în spațiu și a lovit mingea. Nu a mai văzut-o niciodată”

Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează