Articol de GSP - Publicat marti, 26 ianuarie 2021 08:14 / Actualizat marti, 26 ianuarie 2021 09:28
Rafael Nadal (34 de ani, 2 ATP) se află la Adelaide, în așteptarea turneului de Mare Șlem de la Australian Open. Ibericul a oferit o primă reacție publică după apariția discuțiilor aprinse legate de condițiile de carantină din Australia.
- Spaniolul a fost criticat pentru faptul că nu ia atitudine în privința condițiilor pe care unii jucători sunt nevoiți să le suporte la Melbourne. Argentinianul Guido Pella a fost cea mai importantă voce din tenis care s-a întrebat „de ce Nadal tace”.
- Răspunsul ibericului a venit luni seara, când, de la Adelaide, a oferit un interviu pentru ESPN. Nadal a atins mai multe subiecte și, la un moment dat, a părut că trimite săgeți către Novak Djokovic, cel care s-a implicat public în problemele jucătorilor carantinați la Melbourne.
- Australian Open 2021 va începe pe 8 februarie și se va încheia pe 21 februarie.
„Pot să înțeleg. Dar care este limita privilegiilor? Eu văd lucrurile altfel. Aici, în Adelaide, condițiile noastre au fost mai bune decât majoritatea condițiilor din Melbourne, dar unii jucători din Melbourne au camere mai mari unde pot face activitate fizică, alții au camere mai mici unde nu pot avea contact cu un antrenor sau preparator fizic. Care este linia? Este vorba de etică și toată lumea are o opinie. Unii vor să facă publice lucrurile pe care le fac pentru alții, în timp ce unii dintre noi o facem într-un mod mai privat, fără să facem totul public
Nu i-am văzut pe cei care s-au plâns așa de mult de condițiile de la Adelaide să se plângă de condițiile în care stau mai mult de 20 de jucători care nu s-au antrenat. Plângerile vin mereu de la cei dezanvajtați. Când vorbim de fair play și condiții egale, oamenii nu tind să se plângă de poziția celor care sunt mai rău decât ei. În final fiecare dintre noi încearcă să scoată maximul din condițiile avute și să ne ajutăm unii pe alții” a declarat Nadal pentru ESPN, citat de eurosport.ro.
Djokovic i-a înfruntat pe organizatorii de la Australian Open
Novak Djokovic a intrat în atenția publică după ce i-a trimis lui Craig Tiley, directorul Australian Open, o scrisoare cu 6 cerințe prin care condițiile de cazare ale jucătorilor ar fi îmbunătățite. Printre altele, sârbul a cerut ca jucătorii să fie mutați în case private cu terenuri de tenis pentru a se putea antrena, a cerut ca antrenorii sau preparatorii fizici să poată vizita jucătorii dacă au teste COVID-19 negative și ca perioada de izolare să fie micșorată.
Mesajul lui Novak Djokovic: „Oare nu ar trebui să stau liniștit și să mă bucur de beneficiile mele?”
În lumina criticilor pe care scrisoarea mea către Craig Tiley (directorul turneului Australian Open) le-a general, aș vrea să clarific câteva lucruri.
Intențiile mele bune pentru colegii de competiție din Melbourne au fost interpretate greșit, ca fiind egoiste și nerecunoscătoare. Asta nu ar putea fi mai greșit. Când văd reacția după astfel de lucruri, mă întreb dacă nu ar trebui cumva să stau liniștit și să mă bucur de beneficiile mele, în loc să fiu atent la greutățile pe care alții le întâmpină. Totuși, mereu aleg să fac ceva și să fiu în serviciul altora, în ciuda consecințelor și a neînțelegerilor apărute.
Chiar îmi pasă de colegii mei de competiție și înțeleg foarte bine cum este condusă lumea, cum unii primesc mai multe și de ce. Mi-am obținut privilegiile pe calea dificilă, și din acest motiv, este greu pentru mine să stau doar să privesc, când știu cât de mult a contat pentru mine fiecare gest atunci când eram mic, nesemnificativ. Așadar, îmi folosesc poziția privilegiată pentru a ajuta, oricât de mult pot, oriunde pot și oricând e nevoie.
Mereu am avut o relație bună și l-am respectat pe Craig Tiley pentru efortul pe care îl pune pentru a face Australian Open un loc în care să îți dorești să revii. În emailurile trimise, am încercat să vin cu idei care să îmbunătățească șederea jucătorilor din Melbourne, aflați în carantină.
Au fost câteva idei și sugestii pe care le-am adunat de la alți jucători din grupurile noastre. Am dorit doar să ajut. Eram conștient că șansele ca oricare dintre sugestii să fie acceptată erau mici, așa cum și cererea mea de a sta izolat în Melbourne în loc de Adelaide nu a fost acceptată. Dar din moment ce nu am putut fi alături de ceilalți jucători în Melbourne, m-am pus la dispoziția lor.
Lucrurile au escaladat în spațiul media și s-a creat impresia generală că jucătorii (inclusiv eu) sunt nerecunoscători, slabi și egoiști, din cauza sentimentelor pe care le-au avut cu privire la carantină. Îmi pare rău că s-a ajuns la asta, știu cât de recunoscători mulți dintre jucători sunt.
Sunt nerăbdător să joc în fața oamenilor și să simt energia acestui oraș, care întotdeauna m-a ajutat să câștig. Abia aștept și să văd ceilalți jucători împreună, la Melbourne. Sunt uimit de numeroasele mesaje de mulțumire și afecțiune pe care le-am primit în ultimele zile. Vă urez tuturor sănătate și iubire,
Novak
Guido Pella îi critică pe Nadal și Thiem: „Tăcerea lor e ciudată”
În urmă cu câteva zile, Guido Pella, 30 de ani, 44 ATP, i-a luat apărarea lui Novak Djokovic și a criticat atitudinea lui Nadal și Thiem, care, susține el, nu au comentat în nici un fel perioada dificilă dinaintea Australian Open 2021.
Djokovic, Thiem și Nadal sunt în Adelaide, unde se antrenează 5 ore pe zi, iar Pella este la Melbourne, cu alți 71 de jucători, în carantină în camerele de hotel. Aceștia au călătorit în avioane în care au fost depistați pasageri infectați.
„Sunt două realități complet diferite. Am văzut poze, balconul lui Djokovic e mai mare decât camera mea! Dar tăcerea lui Nadal și Thiem e și mai ciudată. Măcar Novak și-a arătat bunele intenții. E clar că federației din Australia îi pasă doar de jucătorii de top”, a spus Pella pentru podcastul 3Iguales.
VIDEO Sever Dron, dezamăgit de Novak Djokovic: „N-o să ajungă niciodată la nivelul lui Federer sau Nadal”
Citește și alte știri din tenis:
Sorana Cîrstea, săgeată către Simona Halep înainte de Australian Open? De la ce a pornit totul