SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

AUSTRALIAN OPEN. Dezbaterea care împarte lumea tenisului: antrenamente sau meciuri oficiale? » Simona Halep, ca Nadal și Federer: "Așa fac jucătorii mari"

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat marti, 09 ianuarie 2018 13:06

Australian Open 2018 va începe pe 15 ianuarie, în noapte de duminică spre luni. Părerile despre pregătirea unui turneu de Mare Șlem sunt împărțite: unii jucători preferă să meargă din timp la fața locului, alții să participe la turnee.

Până la startul primului turneu de Grand Slam au mai rămas cinci zile. Jucătorii de top au abordat metode diferite de a se pregăti pentru Australian Open. Dintre primele zece jucătoare ale lumii, șase au ales să nu joace și să se antreneze pe terenurile de la Melbourne, în timp ce patru s-au înscris la turneul de la Sydney. La băieți alegerea este mai mult decât evidentă, dintre primii zece, doar Jack Sock este prezent pe tabloul unui turneu oficial. 

"Învăț de la ei"

Simona Halep s-a înscris de câțiva ani în trend-ul jucătorilor de top, care preferă să nu aibă un turneu înainte de o competiție de Mare Șlem. "Așa am hotărât și când am mai făcut asta mi-a mers destul de bine, și la Wimbledon am făcut sfert de finală, la US Open la fel. Cred că din ce în ce încep să-mi dau seama de anumite chestii și să am curaj să le pun și în practică. Jucătorii mari cam toţi fac așa, învăț și eu de la ei", spunea românca la finalul lui 2016.

Iar managerul său, Virginia Ruzici, explica această decizie: "Ideea în echipă este de a juca turneul de dinainte și de a-și lăsa o săptămână liberă înainte de un turneu de Mare Șlem, o perioadă în care să te pregătești la fața locului. Nu e bine să ajungi obosit, să joci două-trei turnee înainte". Un plan căruia Simona i-a rămas fidelă de atunci și până acum.

Acesta este planul general, care poate fi modificat însă în funcție de chestiuni punctuale. Un exemplu într-o extremă e cel al lui Novak Djokovici, care în 2015 a câștigat la Wimbledon fără să fi jucat înainte vreun meci oficial pe iarbă. Și, mai mult, venind după dezamăgirea de a fi pierdut finala de la Roland Garros, pe atunci un vis ratat.

În 2013, poveste identică, dar înainte chiar de Australian Open. Sârbul nu a participat la niciun turneu înainte de Melbourne, dar a cucerit titlul la Antipozi. Australian Open și Wimbledon sunt singurele concursuri majore în care îți poți permite o asemenea abordare, mult mai greu, aproape imposibil să reușești la Roland Garros sau la US Open fără meciuri în picioare.

Wild card de avarie

Alteori însă, unii jucători de top acceptă wild card-uri de ultim moment, jucând și în săptămâna dinaintea unui turneu de Grand Slam. O fac când nu sunt siguri pe forma lor, când au nevoie de victorii și de încredere. Uneori funcționează, cum a fost cazul lui Stan Wawrinka, înainte de Roland Garros 2016. Avea doar 3 meciuri câștigate pe zgură în acel sezon, dar și-a regăsit pofta de joc la Geneva, unde a și cucerit titlul. În continuare, a avansat până în semifinale la Paris, deși rezultatele dinainte nu l-ar fi recomandat pentru un traseu atât de lung. 

Și încă un exemplu, de la dublu de această dată. Horia Tecău și Jean-Julien Rojer au avut un sezon trecut fluctuant. Cu o săptămână înainte de US Open, ei s-au impus însă în concursul de la Winston-Salem, apoi au mers până la capăt și la New York, câștigând al doilea trofeu de Mare Șlem din cariera lor, dar și din parteneriatul început în 2014. Cei doi au accentuat la momentul respectiv imboldul oferit de seria victoriilor de la Winston-Salem.

În general însă, jucătorii cei mai experimentați și bine clasați, Federer, Nadal, Serena Williams, Sharapova, preferă să fie din timp la locul de disputare a unui turneu de Mare Șlem și să se antreneze în cadrul specific de acolo. Un trend evidențiat în ultimii ani și care, în cazul lor, e justificat. 

Jucătoare din top 10 care joacă în săptămâna de dinainte de Australian Open:

Garbine Muguruza: Sydney
Venus Williams: Sydney
Jelena Ostapenko: Sydney
Johanna Konta: Sydney

Jack Sock Auckland

"Senzația e că pornesc destul de greu, poate pentru că eu sunt o jucătoare care se hrănește din meciuri și atunci când intru în ritmul turneului mi-e mai ușor. Așa, să plec de pe loc, e un pic mai greu, dar sper anul acesta să fiu mai pe fază"
Simona Halep

Când a jucat Simona Halep înainte de un turneu Mare Șlem

2013

  • Hobart - Australian Open (turul 1)
  • Nu a jucat în săptămâna de dinainte - Roland Garros (turul 1)
  • s-Hertogenbosch - Wimbledon (turul 1)
  • New Haven - US Open (optimi de finală)

2014

  • Sydney - Australian Open (sferturi de finală)
  • Nu a jucat în săptămâna de dinainte - Roland Garros (finală)
  • s-Hertogenbosch - Wimbledon (semifinale)
  • Nu a jucat în săptămâna de dinainte - US Open (turul 3)

2015

  • Nu a jucat în săptămâna de dinainte - Australian Open (sferturi de finală)
  • Nu a jucat în săptămâna de dinainte - Roland Garros (turul 2)
  • Nu a jucat în săptămâna de dinainte - Wimbledon (turul 1)
  • New Haven - US Open (turul 3)

2016 

  • Sydney - Australian Open (turul 1)
  • Nu a jucat în săptămâna de dinainte - Roland Garros (optimi de finală)
  • Nu a jucat în săptămâna de dinainte - Wimbledon (sferturi de finală)
  • Nu a jucat în săptămâna de dinainte - US Open (sferturi de finală)

2017

  • Nu a jucat în nicio săptămână de dinaintea unui turneu de Mare Șlem
  • Australian Open (turul1 )
  • Roland Garros (finală)
  • Wimbledon(sferturi de finală)
  • US Open (turul 1)

Cursa continuă

Mihaela Buzărnescu merge mai departe în turneul de la Hobart. Ea s-a calificat ieri în sferturile de finală, după încă o victorie concludentă, de data aceasta în fața germancei Anna-Lena Friedsam, 7-5, 6-4 în o oră și 46 de minute. Pentru un loc în semifinale, românca o va înfrunta pe învingătoarea meciului dintre Kirsten Flipkens și Alison Riske. Este doar al doilea "sfert" WTA din cariera Mihaelei, primul fiind reușit toamna trecută, la Linz, unde a avansat până în semifinale. Sezonul de explozie 2017 e continuat foarte bine de ea și în debutul noului an competițional. Tot la Hobart, în primul tur, duelul compatrioatelor s-a tranșat în favoarea Monicăi Niculescu, care a învins-o cu 6-3, 6-2 pe semifinalista de la Shenzhen, Irina Begu. 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”
Special
Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”
Românul de 4 milioane de euro, OUT » A rămas fără echipă, oficial: „Sunt recunoscător”
Stranieri
Românul de 4 milioane de euro, OUT » A rămas fără echipă, oficial: „Sunt recunoscător”
Îl recunoști? » Imagini geniale cu șeful din Superliga la 14 ani: „Primul idiot din generația mea care a învățat să facă asta”
Superliga
Îl recunoști? » Imagini geniale cu șeful din Superliga la 14 ani: „Primul idiot din generația mea care a învățat să facă asta”

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (5)
merace
merace  •  09 Ianuarie 2018, 18:58

Probabil nici Muguruza n-ar fi jucat la Sydney daca nu iesea din primul tur la Brisbane, dar cred ca a vrut sa se incalzeasca mai bine, accidentarea nefiind grava. Pana la urma, fiecare jucatoare are strategia ei. Oricum nu au loc toate la fiecare turneu, si au nevoie si de odihna uneori.

onduku
onduku  •  09 Ianuarie 2018, 18:49
Postat de dinamo4eva pe 09 Ianuarie 2018, 17:58

pentru a se testa contra jucatoarelor de top .

Si Brisbane a fost praf, multe s-au accidentat, restul erau la Hopman iar in finala a ajuns Sasnovich. :) Pai Sabalenka de exemplu e doua clase peste ea. Nu e vina Simonei ca Sharapova nu a fost in stare sa ajunga in finala. Nu prea te poti testa, asa cum zici tu, la inceput de sezon. Testarile au avut loc poate in 2017. La inceput de 2017 multe merg la Cupa Hopman unde e un turneu neserios. In saptamana a doua la Sydney, majoritatea nu vor sa joace pentru a se pregati pentru Australian Open. Deci efectiv pregatire intensa pentru Australian Open nu exista. Asa cum e inainte de Roland Garros sauUS Open de exemplu.

dinamo4eva
dinamo4eva  •  09 Ianuarie 2018, 17:58
Postat de comabi pe 09 Ianuarie 2018, 14:26

Pai si de ce sa fi jucat acolo? Doar pt ca era mai important? Poate ca se bazeaza pe meciuri mai multe, victorii si incredere. Ca sa nu mai spun ca la Shenzen mereu s-a dus cu placere. Sa vedem ce se va intampla la Melbourne, cine ajunge mai departe in turneu: ea sau Svitolina.

pentru a se testa contra jucatoarelor de top .

Vezi toate comentariile (5)
Comentează