Articol de Luminiţa Paul, Roxana Fleşeru - Publicat vineri, 26 ianuarie 2018 09:00
a 7 luni de la finala de la Roland Garros, Simona Halep vorbește despre o schimbare în jocul și în mentalul său, cea mai evidentă dovadă fiind numărul așilor: în ediția trecută de la Roland Garros dăduse 5 ași până în semifinală, în timp ce doar în partida cu Angelique Kerber a reușit 6.
Coșmaruri, lacrimi, tristețe. Prin toate a trecut Simona Halep după finala de la Roland Garros 2017. A fost învinsă de Jelena Ostapenko, după ce a condus cu un set și cu 3-0. Foști marii jucători spun în cor că trebuia să fie trofeul româncei. Însă pe teren lucrurile au stat altfel.
După dezamăgirea de la Paris, a venit cea de la Wimbledon, când a fost la două mingi de numărul unu, iar apoi înfrângerea din primul tur de la US Open în fața Mariei Șarapova. Trei momente care ar fi doborât pe oricine, însă Simona le-a abordat cu maturitate și a reușit să se scuture de ele. A continuat să muncească și să spere că va veni și ziua în care va trăi unul dintre visele copilăriei. A ajuns lider mondial când se aștepta mai puțin, în China, pe final de sezon. Iar acel moment a împlinit-o și a liniștit-o. Nu sunt doar cuvinte în vânt. În 2018 e neînvinsă, iar jocul său arată mai bine ca oricând.
Trei meciuri cât unul singur
Au trecut șapte luni de când Simona părăsea arena Philippe Chatrier cu ochii în lacrimi și cu capul plecat lăsând în urmă o impresie bună, după ce rostise unul dintre cele mai frumoase discursuri ale unei învinse. "Voi continua să lupt și să sper!", spunea ea atunci. Cuvinte în care a crezut și acum iat-o din nou într-o finală de turneu de Mare Șlem. Drumurile sale însă spre cele două ultime acte au fost total diferite.
În vară, la Roland Garros, până în optimi de finală, Simona a petrecut foarte puțin timp în arene, câștigând meciurile în două seturi și stând pe teren în total 3h40. La Australian Open, doar calificarea în optimi de finală a durat 3h44. Partidele din "optimi" au semănat într-un fel, durând puțin, iar adversarele nu i-au pus prea multe probleme.
Sferturile de finală au fost diferite, la Roland Garros Simona a întors incredibil meciul cu Elina Svitolina, în timp ce la Australian Open a oferit o lecție de tenis în fața Karolinei Pliskova. Cele două semifinale au fost aproape ca durată, dar intensitatea și drama de ieri depășesc victoria de control de la Paris în fața Karolinei Pliskova. La Roland Garros, românca a stat pe teren până în finală 8h53, în timp ce la Australian Open a adunat deja 9h56.
Numitor comun: gleznă
Evoluția din jocul Simonei pentru care a muncit din greu în extrasezon alături de Darren Cahill și Andrei Pavel, dar și de preparatorul fizic Teo Cercel este evidentă. Până în semifinale la Roland Garros, Simona dăduse cinci ași în toate cele șase victorii. În timp ce la Australian Open a dat șase doar în partida de ieri cu Angelique Kerber. E adevărat că sunt suprafețe diferite, dar e o cifră de luat în calcul.
Mai există ceva ce leagă cele două turnee disputate la distanță de șapte luni, pe continente diferite. Și la Paris, și la Melbourne, Simona a avut probleme medicale la gleznă. La Roland Garros a jucat cu un ligament rupt și a ajuns în ultimul act.
"Nu am simțit durere, fiind foarte strâns nici nu puteam să-l mișc. Poate nici n-am vrut să mă doară, uneori partea mentală domină și durerea, și tot", spunea Simona despre aceea experiență într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor. Și acum, când accidentarea nu e atât de gravă, Simona a reușit să pună durerea între paranteze.
"De necrezut!"
Întrebată la conferința de presă care e diferența dintre Simona de la Roland Garros 2017 și Simona de la Australian Open 2018, liderul mondial a răspuns: "Mă simt mai experimentată. Mai puternică mental. Felul în care joc e diferit, mă simt mai agresivă. Am reușit 50 de lovituri direct câștigătoare și șase ași în meciul din semifinale. E de necrezut! Sunt diferită și sper să fie așa și sâmbătă", a încheiat Simona Halep o conferință de presă în care a zâmbit mult.
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”