Articol de Daniel Grigore - Publicat sambata, 17 februarie 2024 09:37 / Actualizat sambata, 17 februarie 2024 09:47
Doru Toma, avocat, a analizat demersul recent al Simonei Halep (32 de ani), acela de a intenta un proces firmei canadiene Quantum Nutrition, cea care a produs pudra de colagen pe care sportiva dă vina pentru testul pozitiv la roxadustat, una dintre cauzele care a dus la suspendarea ei pentru 4 ani.
În așteptarea verdictului de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv în cazul suspendării pentru 4 ani, Simona Halep a decis să acționeze în instanță firma Quantum Nutrition, cea aflată în spatele suplimentului alimentar despre care sportiva spune că a fost contaminat cu roxadustat, substanța interzisă care i-a fost găsită în organism.
Halep solicită daune de peste 10 milioane de dolari de la compania care comercializează produse sub brandul Schinoussa Superfoods. Procesul a fost intentat la un tribunal de stat din Manhattan, New York.
Avocatul Doru Toma, despre daunele cerute de Simona Halep firmei canadiene
Avocatul Doru Toma consideră că firma „trebuie să plătească”, în condițiile în care nu a avertizat pe eticheta produsului posibilitatea de contaminare sau prezența substanței interzise printre ingrediente. Mai mult, el sugerează că momentul acțiunii în instanță a fost ales strategic, în timp ce judecătorii de la TAS deliberează în cazul de dopaj.
„Eu cred că Simona Halep și echipa ei de avocați au fost tot timpul consecvenți în ceea ce au declarat. Simona a spus de la început că nu s-a dopat, că suplimentul a fost contaminat, iar acest proces confirmă că ea crede în această idee. Astfel, nu a fost niciodată «închis» momentul în care să îi dea în judecată.
Nu neg, poate este un moment potrivit, despre care echipa Simonei să se fi gândit că arată și mai mult determinarea în a susține afirmațiile pe care le-a făcut în fața TAS. Ca atare, nu găsesc să fie greșit momentul sau demersul. Dacă mă gândesc că ar fi o neglijență a celor care produc suplimentul, este foarte clar că ei trebuie să plătească.
Noi operăm mai mult cu informațiile care provin din presă, nu din dosar. Citind aseară ceva referitor la acest aspect, era indicat că în afară de daunele cerute, ea solicită și daune punitive. Acestea pedepsesc suplimentar persoana respectivă, în sensul în care o descurajează să mai facă asemenea greșeli.
Simona nu avea cum să știe despre [contaminarea cu roxadustat]. Ca atare, firma care nu și-a trecut pe etichetă aceste informații trebuie să plătească.
Ea are șanse foarte bune în acest proces, dar nu știm cum se va apăra firma. Au fost destule controverse. Am văzut o anchetă a celor de la GSP, după deplasarea în Canada, care spunea că suplimentul a fost produs în 2018 și expirat. Sunt anumite elemente care nu îi ajută. Puțin probabil să fie doar un «țap ispășitor»”, a afirmat Doru Toma în această dimineață, la Știrile ProTV.
Conform Lege5.ro, „daunele punitive au ca scopuri generale pedepsirea, descurajarea autorului faptei ilicite (prevenţia specială) şi a altor persoane tentate de anumite conduite ilicite (prevenţia generală)”.