Articol de Remus Dinu - Publicat sambata, 13 aprilie 2024 21:49 / Actualizat sambata, 13 aprilie 2024 22:54
Ilie Năstase, 77 de ani, primul #1 din istoria ATP, a făcut mai multe dezvăluiri despre relația pe care a avut-o cu fiul fondatorului Adidas, neamțul Horst Dassler. Fostul mare jucător a povestit cum a ajuns să-i ofere un ceas germanului și ce s-a ales de respectivul accesoriu.
Ilie Năstase a avut un parteneriat de mare succes cu firma germană, numărându-se printre sportivii celebri pe care Adidas i-a sponsorizat în anii '70. Jucător în vogă în acea perioadă, Nasty a fost „adoptat” de cunoscuta companie de îmbrăcăminte sportivă, un legământ sonor, care avea să reziste și peste decenii.
Ilie Năstase: „El a zis de atunci: «Eu cu ăsta mă îngrop!”»
Românul a rememorat în podcastul „Fain & Simplu” gestul pe care l-a făcut pentru moștenitorul gigantului Adidas.
„Da, e adevărat. Țineam foarte mult la el, era un om extraordinar. Era tânăr, investise foarte mulți bani... Toate echipele, dacă nu majoritatea, erau îmbrăcate de Adidas la Jocurile Olimpice. A murit tânăr, la 50 și ceva de ani, avea cancer, ceva la un ochi.
I-am făcut un cadou, fiindcă el m-a marcat pe viață pe mine. Am zis: «Dom'le, fac și eu un gest.» M-am dus la Rolex, i-am cumpărat un ceas, am scris pe spate: «To my friend, Horst» (n.r. Horst Dassler, numele fiului fondatorului Adidas)
De atunci, el așa a zis: «Eu cu ăsta mă îngrop!» Pe tatăl lui îl chema Adolf, de aici și numle firmei. Mai avea un frate care era la Puma, ei le-au avut pe ambele”, a spus Nasty, în podcastul lui Mihai Morar.
Horst Dassler a încetat din viață pe 9 aprilie 1987, la vârsta de 51 de ani.
Lui Dassler i s-ar fi spus să-l evite pe Năstase
Năstase e în continuare imaginea celor de la Adidas, colaborarea având o poveste interesantă în spate. Conform Libertatea, multe voci l-ar fi avertizat pe Horst Dassler că parteneriatul cu românul ar fi o mutare neinspirată pentru companie, sfaturi ignorate însă de Dassler.
Peste ani, s-a dovedit contrariul: Năstase a devenit numărul unu mondial în circuitul masculin, iar Adidas a vândut milioane de perechi de încălțăminte care purtau numele românului.
Compania nemţească poartă actuala denumire din 1949, după ce fraţii Adolf şi Rudolf Dassler nu se puseseră de acord asupra strategiei firmei de încălţăminte pe care au înfiinţat-o în 1924, rezultând două societăţi celebre azi: Adidas şi Puma.