Articol de Remus Dinu - Publicat miercuri, 28 august 2024 03:51 / Actualizat miercuri, 28 august 2024 11:35
Turneul de Mare Șlem de la US Open a continuat în noaptea de marți spre miercuri cu partidele din runda inaugurală de pe cele două tablouri. Într-una dintre surprizele notabile de la masculin, Stefanos Tsitsipas a fost eliminat din întrecerea newyorkeză, învins de Thanasi Kokkinakis. Rusul Khachanov și britanicul Dan Evans au oferit cel mai lung meci din istorie la Flushing Meadows, 5 ore și 35 de minute, în timp ce Naomi Osaka a izbucnit în plâns după ce a trecut de Jelena Ostapenko.
Aflat într-un moment de cumpănă al carierei, rătăcit într-un „tunel” ce pare deocamdată fără ieșire, Stefanos Tsitsipas a părăsit încă din primul tur ultima competiție majoră a anului.
Grecul în vârstă 26 de ani, aflat în prezent pe poziția a 11-a în circuitul ATP, a fost eliminat de Thanasi Kokkinakis în patru seturi, scor 6-7 (5), 6-4, 3-6, 5-7, la capătul unui meci întins pe 3 ore și 55 de minute.
Stefanos, cel care recent și-a concediat tatăl după eșecul cu Kei Nishikori de la Montreal, nu reușește să mai găsească rețeta câștigătoare, părăsind prematur Slam-ul său cel mai slab, unde nu a depășit niciodată turul al treilea.
Stefanos Tsitipas, altă deziluzie: eliminat de la US Open în primul tur
După ce a cedat primul set la tie-break, elenul a dat semne de revenire în actul secund, pe care și l-a adjudecat la patru.
Însă cele patru șanse de break nefructificate în setul trei aveau să-l coste scump pe Tsitsipas. Kokkinakis s-a impus cu 6-3 și a făcut un pas apăsat spre victorie, ținându-și nervii tari și în cea de-a patra secvență a partidei, pe care a câștigat-o cu 7-5. Grecul a încheiat meciul cu 51 de erori neforțate!
Învins de al 86-lea jucător al lumii, Tsitsipas a fost consolat de adversarul său, care i-a adresat cuvinte generoase la final:
„Patru ore într-o căldură extremă în fața unuia dintre cei mai buni jucători ai lumii... Stefanos e un jucător al naibii de bun, am mai avut o bătălie de cinci seturi la Australian Open, așteptam un «război» în toată regula și de data aceasta”, a afirmat Thanasi.
Tsitsipas nu pleacă deocamdată acasă, e înscris și pe tabloul de dublu mixt, unde va face pereche cu iubita acestuia, Paula Badosa. Cei doi se vor duela în primul tur cu perechea mexicană formată din Giuliana Olmos și Santiago Gonzalez.
Dan Evans și Karen Khachanov au oferit cel mai lung meci din istoria turneului!
S-a strecurat și o premieră în programul aglomerat de marți seara. La US Open tocmai ce a avut loc cel mai lung meci din istoria turneului, câștigat de Dan Evans în fața rusului Karen Khachanov.
„Maratonul” a durat cinci ore și 35 de minute și a avut parte de un un act decisiv de-a dreptul dramatic. Khachanov, 28 de ani, fost #8 mondial, părea desprins în câștigător la adăpostul unui 4-0 mai mult decât liniștitor.
Doar că britanicul de 34 de ani n-a acceptat prea ușor acel deznodământ. Evans a dat dovadă de resurse nebănuite și și-a adjudecat următoarele șase game-uri, impunându-se cu 6-7 (6), 7-6 (2), 7-6 (4), 4-6, 6-4. Și asta în ciuda faptului că a acuzat crampe și aproape că s-a prăbușit pe teren la 0-4!
Favorit #23, jucătorul din Rusia a beneficiat și de două mingi de break la 4-0, însă Evans a revenit de la 15-40 și a dat tonul unui come-back de poveste.
Precedentul record de la New York era în picioare din 1992, când Stefan Edberg îl învingea pe Michael Chang în semifinale la capătul unui meci care a însumat 5 ore și 26 de minute.
Naomi Osaka, lacrimi necontrolate după ce a învins-o pe Jelena Ostapenko
Pe hârtie, Naomi Osaka, dublă campioană la New York, urma să aibă parte de un test extrem de complicat în fața Jelenei Ostapenko, o adversară întotdeauna incomodă. Doar că japoneza a „survolat” cu brio adversitatea venită dinspre letonă, adjudecându-și victoria în minimum de seturi, 6-3, 6-2.
Pe locul 88 în lume și într-o formă oscilantă, Naomi, 26 de ani, a fost copleșită de emoții la final. Osaka, una dintre jucătoarele care au abordat întotdeauna foarte deschis subiectul sănătății mintale, a izbucnit în plâns pe teren, explicând în conferință senzațiile pe care le-a experimentat în acele clipe.
Fostul lider mondial a vorbit despre provocările venite la pachet odată cu revenirea în circuit, dar și despre nivelul său de încredere, despre care spune că a fost la cote scăzute în ultima vreme.
„În ianuarie, am ajuns la Australian Open cu multă încredere, deoarece se juca pe teren rapid. Nu a ieșit așa cum mi-am dorit... Evident, jocul pe zgură și iarbă nu-l stăpânesc la fel de bine, așa că asta m-a zdruncinat puțin. Mi-aș fi dorit să mă descurc mai bine la Toronto și Cincinnati”, a mărturisit ea.
„Am impresia că am plâns mai mult acum decât atunci când am câștigat Slam-uri”
„Ai mai fost vreodată atât de emoționată? Ce înseamnă acestă victorie pentru tine?”, a fost întrebată nipona, potrivit The Tennis Letter.
„Știți, probabil că o să spun că da, și a fost pe același teren, deci poate că această arenă îmi provoacă ceva unic.
La primul US Open pe care l-am câștigat (n.r. în 2018), am întâlnit-o pe Sabalenka în «optimi» și țin minte că am plâns cu adevărat puternic după acel meci, pentru că aveam o barieră, cea a «optimilor», peste care nu puteam trece.
E puțin amuzant, fiidcă am impresia că am plâns mai mult acum decât atunci când am câștigat Slam-uri.
E o combinație de mai multe lucruri diferite. Am crescut aici, așa că, văzând copiii [în tribune], mi-am adus minte că am fost și eu copil cu mult timp în urmă. Asta m-a emoționat profund.
De asemenea, mi-am amintit că am mers s-o văd pe Coco Gauff jucând semifinale, eram în public și nu știam la acel moment dacă voi mai juca vreodată la acest nivel. Să câștig în fața unei jucătoare grozave precum Ostapenko înseamnă foarte mult pentru mine.
De asemenea, văzând stadionul arhiplin a însemnat enorm... Eram ceva de genul: «Sper că toată lumea aceasta a venit să mă vadă pe mine»”, a punctat Osaka, cea care evoluează la US Open într-un echipament inovativ, care a atras toate privirile în meciul cu Ostapenko.