SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Corespondenţă de la Paris » Victorie în soare » Simona Halep s-a calificat în penultimul act de la Roland Garros cu un joc al minţii

Articol de - Publicat joi, 05 iunie 2014 00:00 / Actualizat joi, 05 iunie 2014 00:17

Amînat aproape două ore din cauza vremii capricioase, meciul din ”sferturi” cu Svetlana Kuzneţova, 6-2, 6-2, a avut pînă la urmă o scenă glorioasă. Şi o învingătoare fără semne de întrebare.

Publicul francez a ales-o pe Simona chiar de la încălzire. Aplauzele au sunat zgomotos cînd a fost prezentată românca pe Arena "Suzanne Lenglen", deşi în faţa ei se afla o fostă cîştigătoare de la Roland Garros, Svetlana Kuzneţova. Campioană în 2009, finalistă în 2006. Uneori, memoria colectivă în sport, dar nu numai, e scurtă.

Meciul începe cu norii grei, cenuşii, încă atîrnînd deasupra terenului. În tribună însă, lumea umple golurile. Are poftă de tenis după ce s-a învîrtit ore bune pe alei, căutînd adăpost sub copertine. Şi s-au terminat şi magneţii cu afişul de anul acesta! Umbrele colorate şi fulgarine transparente rămîn însă la îndemînă pentru că pericolul umed stăruie.

Ultimul moft al ploii
Simona face break din primul game. Intră mai repede în căldura deocamdată palidă a confruntării, spre deosebire de Sveta, care greşeşte mai mult. Face apoi 2-0 şi arată hotărîtă, cu chef de joc. Dar cînd nu e ea aşa? Ultima zvîcnire a norilor se petrece la 2-1, Kuzneţova egalînd situaţia sub o răpăială înteţită de ploaie.

Apoi, brusc şi definitiv, irumpe soarele. Ovaţii! "Allez, soleil!", se aude din public. E altceva acum, iar lumina strălucitoare o inspiră şi pe Halep, care începe să joace din ce în ce mai bine. Vede terenul ca şi cum ar avea o lupă uriaşă la dispoziţie, care-i măreşte zgura pînă la ultima granulă, iar întoarsă îi aduce liniile aproape.

Tot ce face e gîndit, construcţie şi execuţie pură, diagonale scurte, perfide, mingi trimise lung, care o obligă pe adversară să ţopăie înapoi, să se ferească, biciuri care şfichiuie zgura pe ambele părţi. E o combinaţie fascinantă de geometrie şi fantezie, cu vîrfuri surprinzătoare.

Control suprem
Face încă un break, şi încă unul, apoi închide setul la 2, în deplin control, stingînd pentru cîteva minute motoarele bine încălzite. Rusoaica primeşte tratament medical în afara terenului, moment salutat cu fluierături de public, dar revine cu o faşă groasă pe coapsa stîngă. Dovada că n-a fost moft e deplasarea şchiopătată, din ce în ce mai grea. De aceea, Kuzneţova încearcă să rezolve cît mai mult din braţ, lovind tare, scurtînd punctele, sacrificînd precizia.

Publicul cucerit
Iar Halep e lansată. A observat ce se întîmplă cu adversara şi apasă pe schimbările de direcţie, obligînd-o să alerge. Curînd, zboară la 4-1, cu două break-uri. Un strop de relaxare şi Sveta se apropie la 2-4, dar a fost doar un set de cadouri oferit de Simona. Care imediat se remontează.

Vine şi scurta, rusoaica privind neputincioasă din apropierea prelatei. Apoi, dacă mai era nevoie, publicul o adoptă definitiv după ce cîştigă o minge grea, cu un cros la fileu agăţat în ultima clipă.

Serveşte pentru meci şi lumea oftează la cele două duble greşeli pe care le face. Oftează în cor, amplu şi sonor. Pe faţa româncei aproape că se strecoară un zîmbet, care se face deplin doar după ce Kuzneţova trimite ultima minge în fileu.

Halep ridică braţele, se întoarce spre loja ei şi rîde, uşor neîncrezătoare. E în semifinale la Roland Garros! A cîştigat fără dubii. Lumea o iubeşte, lumea e a ei. A fetei micuţe care vede mereu terenul printr-o lupă.

Şedinţă de Guvern scurtată datorită meciului Simonei
Premierul Victor Ponta a cerut ieri miniştrilor ca şedinţa Guvernului să se încheie pînă la ora 15:00, cînd începe meciul Simonei Halep din "sferturi". "Bate Simona, trebuie să terminăm şedinţa pînă la ora trei", a spus Ponta înainte de şedinţă. Un membru al Cabinetului a întrebat dacă este vorba de finală. "Nu, nu, nu, sferturi sînt deocamdată", a explicat premierul, care şi-a amînat cu o oră şi acţiunea de la Universitatea Politehnică, anunţată iniţial la 15:30.

18 lovituri direct cîştigătoare a reuşit Simona Halep, în timp ce adversara sa a reuşit 11

20 de greşeli neforţate a comis Simona Halep, în timp ce adversara sa a adunat 23

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Chiar n-a glumit! » Patronul din Superliga, filmat la metrou: „Prima dată am spus: «Bă, dar sărac e ăsta, merge cu metroul!». Am înțeles mult mai târziu”
Superliga
Chiar n-a glumit! » Patronul din Superliga, filmat la metrou: „Prima dată am spus: «Bă, dar sărac e ăsta, merge cu metroul!». Am înțeles mult mai târziu”
S-a făcut, Barcelona l-a luat „de pe plajă”! Revenire spectaculoasă pe teren, după ce își anunțase retragerea luna trecută
Campionate
S-a făcut, Barcelona l-a luat „de pe plajă”! Revenire spectaculoasă pe teren, după ce își anunțase retragerea luna trecută
Situație fără precedent în sportul european » Nu vor să joace împotriva echipei din Israel, dar asta ar aduce falimentul clubului: „Boicot! Nu suntem de acord cu ce fac”
Handbal
Situație fără precedent în sportul european » Nu vor să joace împotriva echipei din Israel, dar asta ar aduce falimentul clubului: „Boicot! Nu suntem de acord cu ce fac”

EXCLUSIV Caz ULUITOR în Liga 3: au folosit pe fals un sud-american pe post de român U19 și l-au prezentat arbitrului ca jucător surdomut și analfabet! » „Românii sunt niște jeguri!”

Alt atac american împotriva bronzului olimpic obținut de Ana Bărbosu la sol » Ce probe neașteptate invocă pentru Jordan Chiles în procesul din Elveția


Comentarii (4)
ticbis
ticbis  •  05 Iunie 2014, 12:11
Postat de wallachian pe 05 Iunie 2014, 09:21

frumos articol... mai putin partea despre mizeria de premier care conduce Romania... de fapt e buna alaturarea... de o parte avem o campioana, o luptatoare... iar de cealalta parte un mitoman plagiator corupt si infractor

Ai perfecta dreptate! Daca badaranul asta va indrazni sa murdareasca cu prezenta lui groteasca si slinoasa succesul de exceptie a Simonei, inseamna ca neamul asta isi merita pe deplin soarta! Plagiatorul asta n-a facut NIMIC, dar ABSOLUT NIMIC pentru a ajuta cu ceva la performantele Simonei. Iar daca se va afisa din nou cu nevasta-sa la meciurile Simonei, asa cum a facut-o recent la Eurovision, ar trebui huiduit de toti cei 7-8 mii de spectatori ai arenei de la Roland Garros, inclusiv de catre francezi! Ca sa nu mai vorbim de ghinionul pe care-l aduce prezenta sa oricarui om cinstit cu care se intersecteaza in viata!

cristinaco71
cristinaco71  •  05 Iunie 2014, 10:52

FELICITARI SIMONA, ma bucur enorm pentru tine.O MARE performanta; sper din tot sufletul sa castigi un trofeu de mare slem cat de curand si jocul tau sa fie din ce in ce ai spectaculos. HAI ROMANIAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!

enjoy.the.silence.
enjoy.the.silence.  •  05 Iunie 2014, 10:20
Postat de wallachian pe 05 Iunie 2014, 09:21

frumos articol... mai putin partea despre mizeria de premier care conduce Romania... de fapt e buna alaturarea... de o parte avem o campioana, o luptatoare... iar de cealalta parte un mitoman plagiator corupt si infractor

NU POT DECAT SA FIU DE ACORD CU TINE! Felicitari pentru, in sfarsit, un articol corect, fara miszerii tabloidizante. puye Monta, tie si celor care te asculta! BRAVO SIMONA, ESTI COMOARA ROMANIEI! MULT SUCCES IN SEMIFINALA, SPERAM SI AVEM INCREDERE IN TINE CA VEI JUCA CU TROFEUL PE MASA!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează