Articol de Costin Ștucan - Publicat marti, 05 mai 2020 13:57
În direct la GSP Live, Florin Mergea (35 de ani) a susținut că tensiunile din 2008 dintre el și Horia Tecău au reprezentat una dintre cauzele înfrângerii din finala turneului olimpic din 2016. Mergea a explicat și ce nu a mers bine în relația de succes cu indianul Rohan Bopanna
În ani consecutivi, 2002 și 2003, doi tineri din România, Florin Mergea și Horia Tecău, deveneau campioni la juniori la Wimbledon. Cuplul sudat de dublu a făcut apoi “trecerea brutală spre seniori” - așa cum o numește Mergea -, iar fiecare dintre cei doi a încercat inițial să aibă o carieră de succes la simplu. Totuși, au continuat să joace des împreună, câștigând cinci titluri Challenger între 2004 și 2008.
7este cel mai bun loc ocupat de Florin Mergea în ierharhia ATP a jucătorilor de dublu. Se întâmpla în iulie 2015. Românul are 7 turnee ATP câștigate, două fiind alături de indianul Rohan Bopanna
Mergea (stânga) și Tecău, după regăsire, în finala turneului olimpic de la Rio de Janeiro, în 2016. Sursă: GettyImages
În direct la GSP Live, Mergea a declarat că Horia Tecău este partenerul de dublu cu care a avut cea mai bună chimie de-a lungul carierei sale:
“Horia a fost, de departe, chiar dacă nu am avut ulterior cea mai bună relație în afara terenului. Dacă ne pui și acum împreună în teren, jucăm cel mai bun tenis al nostru. Eu am o vorbă. Am zis că dacă noi eram uniți și am fi rezistat împreună, nu existau frații Bryan (n.r. - gemenii Mike și Bob Bryan, dublul care a dominat tenisul mondial ani de-a rândul).
VIDEO. MERGEA VORBEȘTE DESPRE CHIMIA DINTRE EL ȘI TECĂU:
A fost un episod la meciul cu America de Cupa Davis, eu nu am jucat, și au întrebat americanii: “Ce ați făcut cu juniorii ăia care erau cei mai buni în lume?”. Toată lumea a tăcut, eu mă uitam la televizor, nu fusesem convocat. Nu e neapărat vina federației, ci a oamenilor din jurul nostru care nu au făcut totul să ne țină împreună încă de la juniori. Rar se nasc două persoane care să fie atât de conectate în teren. Nu o spun că e vorba de noi. Dovada a fost la Rio, unde din nimic am ajuns în finală”.
Despărțirea de Tecău a dus la retragerea lui Mergea
În 2008, între Mergea și Tecău a intervenit o ruptură după ce - în timpul turneului de la Roma - Horia Tecău l-a ales partener pe elvețianul Yves Allegro, invocând dorința sponsorilor.
În direct la GSP Live, Florin Mergea a povestit că despărțirea surprinzătoare de Horia Tecău l-a afectat foarte tare și a dus în cele din urmă la decizia sa de a se retrage în 2010. “În 2008-2009, partea carierei mele în care îmi pusesem cele mai multe speranțe s-a terminat. Pentru mine a fost o lovitură destul de mare. La dublu e greu să-și găsești un partner. Dacă nu-ți găsești perechea, e extrem de greu. Aia a fost picătura finală în care am zis că nu vreau să mai am de-a face cu tenisul. După ce am rupt dublul cu Horia, am vrut să joc iar simplu, dar au apărut accidentările”.
Retras, Mergea a început să antreneze copii, apoi - cu ajutorul soției - a decis să revină, iar în 2016 avea să devină vicecampion olimpic alături de fostul său partner de dublu de la începuturile carierei. În finala turneului de Rio, Mergea și Tecău au fost învinși în trei seturi de Rafael Nadal și Marc Lopez. Patru ani mai târziu, Mergea are o teorie legată de una dintre cauzele înfrângerii:
“Sunt de părere și acum că toate probleme din trecut, toate neînțelegerile pe care le-am avut s-au revăzut în acea finală în care aveam nevoie de absolut orice legătură între noi pentru a câștiga”.
- Sursă foto: Guliver/Getty Images
VIDEO. MERGEA, DESPRE TENSIUNEA CU TECĂU ȘI ÎNFRÂNGEREA DE LA RIO:
- E un pic criptic. Încerc să înțeleg.
- Lucrurile mărunte contează cel mai mult. Toate acele lucruri mici, fine, își vor spune cuvântul la un moment dat.
- Tu spui că dacă nu existau asperitățile din trecut între tine și Horia, ați fi putut avea un avantaj în finală?
- Clar. Asta ar fi ajutat și în pregătire.
Mergea și Bopanna, învinși de Tecău și Jean-Julien Rojer la Londra, în 2015. Sursă: GettyImages
Când ne pregăteam pentru Rio, am făcut semifinală cu Horia la Stuttgart. Noi ne arătam semnele noastre, iar antrenorul adversarilor era în spatele nostru și le arăta lor prin semne unde o să servim. Așa am pierdut meciul. De atunci, am învățat să vorbim, să nu ne mai facem semne
- Florin Mergea
Ruptura de Bopanna: "Era mai relaxat"
La GSP Live, Florin Mergea a vorbit și despre dublul pe care l-a făcut cu indianul Rohan Bopanna, jucătorul alături de care a câștigat turneele de la Stuttgart și Madrid, în 2015. Apoi, cei doi au decis să rupă parteneriatul.
- Cum se alege partenerul ideal de dublu?
- După foarte multă analiză, cred că îl găsești din întâmplare. Ne uităm la X, Y, Z, ce stil are, cum ar sta în teren cu mine, dar cel mai important e ce comunicare ai cu omul respectiv și la ce nivel te poți conecta cu el. Un partener de dublu e la fel ca într-o relație. Dacă nu există comunicare și sinceritate maximă este foarte greu să evoluezi. Asta am simțit-o cel mai mult cu Rohann Bopanna.
1.679.552 de dolarieste suma câștigurilor obține de Florin Mergea din tenis, conform site-ului ATP. Fostul număr 2 din ierahia jucătorilor de dublu, Horia Tecău, a câștigat 5.394.901 de dolari
- De ce?
- Deși ne cunoaștem de la 18 ani, pe teren e mai dificil. Nu exista o comunicare excelentă între noi și nu din partea mea. Cu timpul, eu am devenit foarte critic cu mine. Neavând fonduri, Daiana, soția mea, filma meciurile și analizam, așa am învățat să mă autoeduc. Când ajungi în primii 10 din lume, te aștepți ca și ceilalți să fie la fel. Rohan este alt caracter, abordează complet diferit antrenamentele. El e genul: “M-am trezit bine astăzi, ok, joc bine astăzi. Dacă nu, asta e. Vedem zilele următoare”.
VIDEO. CE NU A MERS ÎNTRE MERGEA ȘI BOPANNA
Eu am încercat să-mi ridic jocul mediul în așa fel încât să pot să câștig și într-o zi rea. Asta e marea artă pe care o reușesc cei mai buni jucători din lume. Dar asta trebuie lucrat, vine din muncă asiduă.
- Florin Mergea
- Rohan era mai relaxat?
- Da, era mai relaxat. Eu îmi doream să analizăm mai mult unde pierdem, de ce pierdem meciurile, ce putem îmbunătăți. Așa funcționează orice echipă în dublu. La dublu, nu mai bați din talent, e tactică. La dublu, dacă nu ai pus mingea pe monedă, cum zicem noi, ai șanse mici să câștigi. De aceea, după ce ai jucat o oră meciul, te duci două ore să repari ce nu a mers. Lucruri pe care eu le făceam, dar le făceam singur. Degeaba am avut rezultate bune (n.r. - cu Bopanna), pentru că nu au fost constante. Pe mine mă termina treaba asta.
- Îi spuneai lucrurile astea? Cum discutai cu el?
- Clar. Dar depinde de felul omului. La mine, dacă îmi explici că am jucat prost mingea aia, mă duc și încerc să o repar. Eu comunicam foarte mult cu antrenorul lui , îl avea de foarte mulți ani. Din ce am observat ulterior, nu prea îi spunea ce îi transmiteam eu. La un moment dat am avut o discuție cu el și mi-a zis: “Eu n-am reușit să-l schimb pe Rohan în șase ani de când lucrez cu el, nu o să reușești să-l schimbi tu”. Asta mi-a arătat că ori îmi ridic eu jocul, să fiu eu pilonul, ori nu va merge. Deja echipele ajunseseră să găsească tactica pentru a ne bate. Era greu să învingem. Asta a dus la o separare.
Când te bucuri pentru un punct, e bine să te bucuri cu partenerul. Eu aveam tendința să mă bucur cu cei din afara terenului. Asta am învățat-o cu timpul. Eu nu simțeam nevoia asta, dar partenerii mei aveau nevoie să mă bucur alături de ei
- Florin Mergea