SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN

EXCLUSIV Cum arată viitorul Emmei Răducanu? De la Artemon Apostu-Efremov la Alexandra Dulgheru, ce spun 5 specialiști pentru GSP: „2023 va fi cu adevărat anul ei”

Emma Răducanu, foto: Imago
Emma Răducanu, foto: Imago

Articol de - Publicat joi, 02 decembrie 2021 10:43 / Actualizat joi, 02 decembrie 2021 18:27

Evoluția Emmei Răducanu, deja cu un titlu de Grand Slam în palmares la 18 ani, pentru sezoanele următoare este cântărită pentru Gazeta Sporturilor de cinci voci importante din tenisul de la noi. 

Surpriza anului, una rotundă, strălucitoare, a venit din partea unei adolescente britanice cu mamă chinezoaică și tată român. 

Un talent care se anunța, dar care a irumpt cu o forță superbă și nebănuită la US Open, acolo unde Emma Răducanu a cucerit titlul venind din calificări și fără să piardă nici măcar un set. La 18 ani și 10 luni, a sărit etape întregi, pe care jucătoarele le parcurg de obicei în carieră, și a ajuns la o țintă dorită de toată lumea: un trofeu de Mare Șlem. 

Succes atins fără să fi câștigat însă vreun meci în circuitul WTA, ceea ce îi face realizarea și mai deosebită. Unică. Înainte de New York, trecuse trei tururi la Wimbledon, de asemenea concurs de Grand Slam.

„Titlul de la US Open 2021 poate fi o armă cu două tăișuri pentru Emma Răducanu”

Cum se colorează însă viitorul Emmei Răducanu în această situație specială? 

„E un pic relativ acest lucru cu meciuri în turneele WTA, ea a jucat turnee ITF, sunt aceleași jucătoare pe care le-a întâlnit până la Wimbledon, apoi ea a crescut", spune Artemon Apostu-Efremov, 42 de ani, fost jucător, acum antrenor cu reputație solidă, care a lucrat cel mai recent cu Simona Halep, iar înainte cu Irina Begu, Raluca Olaru sau Mihaela Buzărnescu. 

„Mi se pare incredibil să ai trei săptămâni cum a avut ea la US Open în care vii din calificări, păstrezi momentul și câștigi turneul. De obicei traseul e invers, până să faci ceva la Grand Slam-uri prinzi ceva calificări, un tablou WTA", adaugă Arti.

Foto: twitter US Open
+42 FOTO

„Un titlu de Grand Slam venit atât de devreme în parcursul dezvoltării unei jucătoare este în mod cert o armă cu două tăișuri. Pe de-o parte este confirmarea faptului că lucrurile au fost făcute corect până în acest punct. Pe de alta, însă, devii una dintre jucătoarele de bătut, iar restul sportivelor își adaptează tactica pentru a te învinge. Iar asta nu e deloc ușor de gestionat, atunci când se adună și presiunea factorilor externi", punctează Dragoș Suciu, fost jucător, actualmente comentator tv la Eurosport și DigiSport. 

„Zero victorii la nivel WTA, chiar și cu un număr mic de turnee jucate în momentul cuceririi autoritare a primului Grand Slam pare a fi un scenariu SF. Iar Emma nu a câștigat deloc întâmplator la US Open, dovada fiind amploarea victoriilor. 20 de seturi jucate, toate câștigate. Una dintre cele mai clare victorii dintr-un turneu de Grand Slam în istoria recentă a tenisului", completează el.

Raluca Olaru: „Emma Răducanu îmi amintește de Bianca Andreescu”

„Îmi aduce aminte de Bianca Andreescu. Va fi o provocare pentru ea. Este posibil să apară niște pauze, așa cum au fost și la Bianca, pentru că sunt multe de gestionat acolo. E clar că e o jucătoare foarte bună și cu un potențial foarte mare" e de părere Raluca Olaru, 32 de ani, fost număr 53 WTA la simplu, de câțiva ani specializată pe dublu, unde a urcat până pe 32.

O opinie asemănătoare are și experimentatul antrenor Ion Geantă, 71 de ani, care a activat în ultimele patru decenii în Germania și a lucrat cu multe nume cunoscute. 

„Au fost mai multe exemple de jucătoare, Bouchard, Andreescu, mai recent, care au obținut succes devreme. Depinde de acum și de ce are Emma în jurul ei, de tot acest sistem. E un context destul de greu pentru o fetiță de 18 ani. Aici trebuie să fie atentă. Cred însă că o să ajungă foarte departe pentru că are calități deosebite. Trebuie să-și găsească liniștea interioară și atunci lucrurile vor merge bine. Intră în modul normal, își vede de muncă", subliniază el. 

„Am avut și eu o situație asemănătoare cu câțiva băieți, chiar și cu Andrei Pavel, când a început să joace bine, lucrurile acestea se repetă la jucătorii tineri când fac un salt calitativ mai mare, au nevoie de prelucreze situația nouă, să treacă prin ea. Fata are calități foarte mari, poate să joace foarte bine, i-a dat Dumnezeu mult, acum trebuie să folosească".

Cred că adevărata față a Emmei va fi cea din 2023, atunci când va acumula și suficientă experiență, iar 2022 va fi mai mult un sezon de probă în care trebuie să învețe să accepte
- Dragoș Suciu

Cum arată viitorul Emmei Răducanu? De la Artemon Apostu-Efremov la Alexandra Dulgheru, ce spun 5 specialiști pentru GSP: „2023 va fi cu adevărat anul ei”
Bianca Andreescu la US Open 2021, foto: Imago

„Vor fi unele fluctuații în jocul Emmei, cel puțin în viitorul apropiat"

Emma Răducanu e conștientă, deși are doar 19 ani împliniți pe 13 noiembrie, că sunt multe chestiuni din jocul ei care trebuie aduse la un alt nivel, pas cu pas. 

Lovituri, tactică, rezistență fizică, sunt aspectele pe care le-a enumerat într-o conferință de presă din timpul turneului Transylvania Open de la Cluj-Napoca, acolo unde a câștigat primul ei meci WTA. 

„De aici înainte e nevoie de liniște și de răbdare, aspect în care lumea tenisului în general și cea a sportului britanic în special nu excelează. Sezonul 2022 va fi primul full-time în circuitul WTA și, oricât de ciudat sună, va fi un sezon de adaptare și de reglaj pe diferitele suprafețe pentru cea mai tânară campioană de Grand Slam", elaborează Dragoș Suciu.

Cum arată viitorul Emmei Răducanu? De la Artemon Apostu-Efremov la Alexandra Dulgheru, ce spun 5 specialiști pentru GSP: „2023 va fi cu adevărat anul ei”
Emma Răducanu în turneul de la Cluj-Napoca (foto: Raed Krishan/GSP)

„Eu cred că va confirma, rezultatele nu se vor opri aici, dar vor fi unele fluctuații, cel puțin în viitorul apropiat. E normal, până la urma media jocului și a performanței primează și în momentul în care ai un boom de acest gen, și eu am avut boom-ul meu, cumva e greu să-l ții, trebuie să acumulezi în continuare, să ai acel nivel constant prin muncă, prin experiență, mai ales prin experiență, care se câștigă din mers", mai spune Raluca Olaru.

„Uneori acceptarea a tot ceea ce se întâmplă cu tine și în jurul tau poate fi copleșitoare", crede Suciu. Cu un nou antrenor, Torben Beltz, experimentat, valoros, totul va avea însă un aer mai concret, mai așezat. 

„Are 19 ani, iar un an în circuitul WTA e foarte rutinant, are opriri în sezon, multă variație, va trebui să treacă un sezon-două încât să poată să lege constant turnee. Cu atât mai mult este de apreciat performanța Simonei, care a încheiat șapte ani la rând în Top 10", indică Apostu-Efremov. 

E ceea ce își dorește și Emma Răducanu, după cum chiar ea a declarat. Consistență la nivel înalt. Deocamdată însă, după explozia de la New York, trebuie să ia lucrurile pas cu pas. Pentru că viitorul, la fel ca prezentul, îi zâmbește larg. 

19este locul ocupat actualmente de Emma Raducanu în clasamentul mondial

25de meciuri a câștigat britanica în 2021, dintre care două contând în circuitul WTA

2,8 milioane de dolaria câștigat în acest sezon campioana de la US Open

Maturitatea mă impresionează cel mai mult la ea. În decizii, în faptul că reușește să-și țină planul de joc. Lovituri au majoritatea jucătoarelor, însă ea face diferența în acest plan
- Artemon Apostu-Efremov

Artemon Apostu-Efremov: „Nu e datoare lumii și trebuie să i se acorde răbdare"

La Cluj, în prezența multor jurnaliști britanici la conferințele de presă, unii dintre ei aflați chiar la fața locului, Emma Răducanu a cerut răbdare. A făcut-o zâmbind, dar și cu un pic de anxietate. „În primul rând, ea trebuie să-și acorde această răbdare", spune Artimon Apostu-Efremov. 

„Nu este datoare lumii cu nimic, nu e datoare să câștige, dacă ea înțelege asta și își găsește propriul ei drum, o să continue bine. Deja toată lumea zice: «Ahh a pierdut la Cluj, a pierdut la Linz, se așteaptă să câștige acum fiecare meci, nu e posibil așa ceva». Fiind matură, așa cum am văzut-o, și sfătuită corect să gestioneze presiunea sponsorilor și a participărilor în turnee, într-adevăr are șanse foarte bune". 

Cum arată viitorul Emmei Răducanu? De la Artemon Apostu-Efremov la Alexandra Dulgheru, ce spun 5 specialiști pentru GSP: „2023 va fi cu adevărat anul ei”
Emma Răducanu, foto: Imago

Alexandra Dulgheru despre Emma Răducanu: „E rezistentă ca Na Li”

Alexandra Dulgheru a avut o situație asemănătoare cu a Emmei în 2009, când a câștigat primul ei titlu WTA, de categorie Premier, la debutul în circuitul mare. 

  • Primăvara lui 2009, o finală jucată pe o vreme închisă în capitala Poloniei, și lumea tenisului făcea cunoștință abrupt cu Alexandra, cu exuberanța ei, cu spiritul de luptă, cu jocul ei elaborat. 
  • La capătul unei săptămâni de emoții și cucerire a unui teritoriu necunoscut, venind din calificări, românca pe atunci în vârstă de 19 ani câștiga trofeul în turneul de categorie Premier. 
  • Primul din cariera ei la prima prezență pe un tablou WTA, urcând în câteva zile de pe locul 201 mondial direct în Top 100, pe 83. 
  • Piti, 32 de ani, a vorbit pentru Gazetă despre felul în care a gestionat o situație asemănătoare cu cea a Emmei din acest an și cum crede că va evolua campioana de la US Open în perioada următoare.

- Alexandra, cum a fost pentru tine în 2009? Ai făcut un salt de peste 100 de locuri, te-ai găsit dintr-odată în altă situație...
- Chiar i-am povestit Emmei, i-am spus «Uite, și la mine a fost la fel, doar că la mine nu a fost Grand Slam, am jucat numai ITF-uri, după care m-am dus și am câștigat primul titlu WTA, am făcut lucrurile total invers». Și a început să râdă, e același lucru, dar la un nivel mai înalt. 

Eu am simțit atunci că am avut un free ticket sau VIP ticket, să intru mai repede în lumea asta mare. Practic nu am mai trecut prin intervalul dintre locurile 100 și 200, iar acolo e destul de greu de urcat, am simțit ca și cum m-am transportat în timp și am ajuns acolo unde îmi doream.

„Intrasem în cușca leilor"

- A fost un avantaj sau ai avut nevoie de mai mult timp pentru ajustare?
- Da, a fost un avantaj, dar mi-a fost și un pic greu să mă adaptez, am simțit că intrasem deja în cușca leilor. Deodată, de la fetele cu care mă băteam în ITF-uri la cele de top, mi s-a părut o diferență destul de mare în primul rând de atmosferă. 

Apoi toată lumea era mult mai profi la turneele WTA, mai greu de bătut. Iar la început, chiar atunci, înainte de Wimbledon, am făcut o entorsă care m-a ținut pe loc un pic și știu că în anul respectiv am mai jucat câteva turnee WTA, dar nu am mai câștigat mare lucru. Mi-a luat ceva timp să mă acomodez, să înțeleg și cum sunt celelalte jucătoare, să fiu în lumea asta nouă. În același timp eram ca un burete, absorbeam și simțeam că totul este un câștig.

- Ce a urmat?
- Apoi m-am întors un pic la ITF-uri pe zgură ca să-mi regăsesc ritmul, am început să câștig iar multe meciuri și am mai urcat în clasament, dar în 2010 practic a fost lansarea mea veritabilă în circuitul WTA. Atunci am început să câștig meciuri bune, să bat jucătoare de top și ușor, ușor a început maturizarea mea.

Puzzle făcut de echipă

- Cum crezi că va fi pentru Emma de acum înainte?
- Simt că o să aibă o perioadă de tranziție în care o să-i fie un pic greu pentru că toată lumea o să fie cu ochii pe ea și jucătoarele nu o mai văd ca pe un outsider, toate vor să joace și s-o bată, toate îi vor studia jocul. Va fi o tranziție care poate dura jumătate de an, poate un an, după care o să se simtă că face parte cu adevărat din lumea asta.

- Ce trebuie să îmbunătățească?
- Pentru 18 ani are niște calități și deja un bagaj pe care multe nu îl au. E foarte rapidă, are picioare foarte bune, rezistente, ca Na Li, are iuțeala nativă care o va ajuta imens, apoi trebuie să lucreze deștept, să îmbunătățească la pregătirea fizică, la anduranță, să insiste pe lovituri, la toate poate progresa, dar baza este bună peste tot. 

Se poate construi ușor pe ea. E și foarte modestă, ambițioasă, setată pe tenis, nu au cum să nu apară rezultatele, are tot ce-i trebuie, doar echipa trebuie să-i pună puzzle-ul unde trebuie. Plus că este un proces lung, nu poți face asta imediat, durează mult.

2 titluri WTAare Dulgheru în carieră, ambele de categorie Premier, cucerite la Varșovia în 2009 și 2010

Citește mai multe știri despre Emma Răducanu: 

Lewis Hamilton a căutat-o pe Emma Răducanu: „A fost foarte cool, m-a liniștit”

Ruse, desagă plină de cadouri pentru Emma Răducanu: „Am multe surprize, țuică și vișinată” :D

Emma Răducanu, imaginea unei campanii de 6 milioane de lire în Marea Britanie » Apare alături de vedetele lui Chelsea și Manchester City

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
267890
267890  •  02 Decembrie 2021, 20:00

Nu va fi nicidecum anul ei. A fost un foc de paie, o jucatoare de duzina care a prins o forma buna corelata cu un joc dezastruos al adversarelor. Ar trebui sa incetam sa o tot bagam in seama.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează