Articol de Luminiţa Paul - Publicat luni, 24 februarie 2014 00:00 / Actualizat luni, 24 februarie 2014 10:11
Simona Halep e, de azi, numărul 7 mondial. Saltul s-a petrecut într-o săptămînă fără rezultate pentru ea, dar asta e doar o conjunctură nefericită.
Ani de zile, în fiecare luni, telefonul fix şi negru din redacţie suna prompt, cam la aceeaşi oră. Nu un déjà vu, ci un déjà entendu. Un strop de rutină. La capătul firului, un domn care o admira pe Justine Hénin. Atît de mult încît simţea nevoia ca, săptămînă de săptămînă, să se asigure că e tot numărul unu mondial. Sau, dacă nu mai era numărul unu mondial, că n-a căzut prea mult în clasament. Sau, dacă nu juca, că nu e prea gravă accidentarea. Sau, dacă era serioasă, cînd va reveni. "Ştiţi, eu şi soţia n-avem copii. Justine parcă e fata noastră", se scuza el, provocînd, de fapt, o emoţie neaşteptată în receptorul negru. Dar asta e altă poveste.
Pentru domnul pe care îl numeam, afectuos, "tatăl lui Justine", cel mai greu era să accepte că ea putea pierde puncte sau locuri în clasament chiar dacă ajungea, să zicem, pînă în semifinalele unui turneu. E nesfîrşit şirul momentelor în care am încercat să-i explicăm cum e cu clasamentul la tenis. Că nu contează doar ce faci acum, ci şi ceea ce ai făcut anul trecut. Că se alcătuieşte pe baza principiului apărării punctelor. Că dacă în 2003 ai cîştigat la Roland Garros, iar în 2004 pierzi în turul al doilea, cedezi şi puncte, şi poziţie. Pe care le vei recupera în 2005, cînd vei învinge iar pe zgura de la Paris.
Dar nu e singurul criteriu. Contează şi ce fac cei din jurul tău. Dacă tu pierzi puncte, chiar şi puţine, iar ceilalţi îşi îmbunătăţesc copios performanţele, te vor depăşi. Contează şi faptul că se iau în calcul doar 16 turnee, poţi tu să joci şi 35, iar dintre acestea 8 intră obligatoriu la socoteală, iar restul de 8 sînt cele mai bune alte rezultate ale tale. Nu e simplu, dar e un sistem de ierarhie care sprijină consistenţa şi respinge efemerul. Ajungînd în zilele noastre, acestea de acum, din februarie 2014, vedem că Simona Halep a urcat două locuri într-o săptămînă, de pe 9 pe 7, chiar dacă a părăsit turneul de la Dubai din primul tur. Şi lumea zîmbeşte subţire. Aşa-i în tenis. Păi, da, chiar aşa e. În tenis, dar şi în scrimă, spre exemplu, unde clasamentul Cupei Mondiale se face pe acelaşi principiu. Unul căruia nu-i lipseşte temeiul, ci doar transparenţa. Sau mai degrabă accesibilitatea.
Ca să ajungă să fie mîine locul 7 mondial, Halep a început să construiască de acum cîteva luni. Acest progres e consecinţa unui cumul de rezultate. Conjunctura a făcut ca urcarea de două locuri să se producă şi pentru că Petra Kvitova, campioana de anul trecut de la Dubai, a ieşit acum în turul secund, pierzînd astfel puncte preţioase. Pînă la urmă însă, Simona tot ar fi urcat dacă ar fi continuat să joace bine, vezi Doha, pentru că nu are mai nimic de apărat pînă-n mai. E doar păcat, într-un fel, că progresul în clasament n-a conicis cu un rezultat mare. Atunci n-ar mai fi fost nici o umbră de ironie, care, oricum, n-are legătură cu Halep, ci cu un sistem complicat de alcătuire a clasamentelor.
Iar dacă telefonul ar începe să sune iar lunea, cam la aceeaşi oră, şi cineva ar întreba cum stă Simona în clasament sau ce urmează să joace, am răspunde iar cu răbdare. Ce să-i faci, aşa e în tenis!
OFICIAL » Halep a urcat pe locul 7 WTA! Cum arată TOP 10 şi cum sînt clasate celelalte românce