Articol de Luminiţa Paul - Publicat vineri, 28 aprilie 2017 00:00
Simona Halep a început convingător sezonul suprafeței roșii, cu 3 meciuri de calitate. Ce va fi în continuare?
De când a câștigat Roland Garros-ul la junioare, românca a primit, aproape automat, o mică etichetă de specialistă a suprafeței.
Justificată în timp, grație finalelor disputate în circuit la Fes (2010, 2011) și la Bruxelles (2012), apoi a semifinalei de la Roma 2013, eticheta a devenit mult mai amplă după finala de la Roland Garros 2014.
Nu mai era vorba de juniorat, ci de lupta dură cu profesionistele de cel mai ridicat nivel. De atunci, în ciuda rezultatelor importante pe iarbă, dar mai ales pe hard, s-a tot spus că șansele cele mai mari de a cuceri un titlu de Mare Șlem tot la Roland Garros rămân.
Restartul de care avea nevoie
E vorba de o specializare căreia Simona evită să i se supună acum, având și argumentul puternic al performanțelor pe terenuri rapide. Totuși, zgura i-a oferit de-a lungul anilor satisfacții, iar în acest sezon pare că e îndreptățită să aștepte altele noi. Venind după un început de 2017 tulbure, apăsat de problema la genunchi, ea a avut nevoie de câteva săptămâni de pauză pentru vindecare și refacere.
Apoi de alte câteva în care să intre treptat în atmosfera turneelor, a meciurilor oficiale și în care să atingă un confort fizic optim. Nu i-a reușit imediat și atunci s-a resimțit frustrarea. Alte zile de pauză și faptul că a operat o schimbare de atitudine au dus-o spre un start impresionant pe zgură. Chiar dacă e vorba de numai 3 meciuri.
Încredere în creștere
În Cupa Fed, weekend-ul trecut, Halep le-a învins mai mult decât convingător pe Heather Watson și Johanna Konta, în această ordine. Fără set pierdut, fără să se panicheze când a fost, pentru scurt timp, condusă, jucând un tenis eliberat și creativ. Acel tenis care a dus-o în elită acum 3 ani. Și acel tenis pe care l-a translatat, intact, la Stuttgart săptămâna aceasta.
În prima ei partidă, cea din turul secund, cu Barbora Strycova, a dominat din nou, în fața unei adversare care nu joacă liniar și care poate surprinde prin schimbările de ritm.
Din nou două seturi și destule momente de tenis inspirat, aproape magic. "Acest meci îmi crește încrederea, cu siguranță. Venisem deja încrezătoare aici după weekend-ul de Fed Cup în care am jucat bine acasă", a spus ea după confruntarea cu cehoaica.
Episoade din trecut
Condițiile de la Stuttgart sunt puțin diferite decât în cazul altor turnee pe zgură pentru că se dispută în sală. De aceea e mai rapid, însă Simona s-a adaptat repede, având și o zi și jumătate la dispoziție pentru antrenamente. E însă un concurs în care a avut evoluții contrastante de-a lungul anilor.
În 2016, venind după Cupa Fed de la Cluj, contra Germaniei, încă nerefăcută fizic și cu încrederea jos, a pierdut din primul meci la Laura Siegemund, 1-6, 2-6, acuzând pe teren un blocaj, un atac de panică.
Cu un an înainte, reușea cel mai bun rezultat al ei aici, semifinale, cu victorii la Garbine Muguruza și Sara Errani și o înfrângere strânsă la Caroline Wozniacki. În 2014, sosind tot de la Cupa Fed, contra Serbiei, de la București, a cedat după două seturi cu prelungiri la Svetlana Kuznețova.
Constanta roșie
Fiecare dintre ultimele 4 sezoane ale Simonei pe zgură s-a developat diferit, însă rezultatele notabile nu au lipsit niciodată. Cu excepția lui 2015, în toți anii a cucerit măcar un titlu WTA pe această suprafață.
Iar anul acesta, indiferent cum se va finaliza turneul de la Stuttgart, actualul număr 5 mondial are șanse reale la performanțe importante pe terenurile roșii. Poate chiar la Roland Garros, acolo unde a început totul pentru ea și unde ar fi minunat să se rotunjească o carieră care a adunat deja 14 trofee.
Evoluțiile pe zgură ale Simonei în ultimii ani
- 2013 – turul 1 la Madrid, semifinale la Roma, turul 1 la Roland Garros, titluri la Nurnberg și Budapesta
A fost anul care a descătușat-o pe Halep. Victoriile de la Roma, mai ales cea în fața Agnieszkăi Radwanska, i-au demonstrat că se poate lupta de la egal la egal cu cele mai puternice jucătoare - 2014 – un meci câștigat în Fed Cup, contra Serbiei, înfrângere din primul meci la Stuttgart, finală la Madrid, optimi la Roma, finală la Roland Garros, titlu la București
Cel mai consistent și spectaculos sezon pe zgură, cu finale în premieră într-un turneu Mandatory (Madrid), respectiv de Mare Șlem (Paris). Plus trofeul cucerit acasă, la prima ediție a Bucharest Open - 2015 – semifinale la Stuttgart, turul 1 la Madrid, semifinale la Roma, turul 2 la Roland Garros
Un an cu fluctuații pentru româncă, după ce făcuse unele schimbări în joc și nu le asimilase complet. A resimțit și presiunea confirmării rezultatelor din sezonul precedent - 2016 – un meci câștigat în Fed Cup, contra Germaniei, înfrângere în primul meci la Stuttgart, titlu la Madrid, înfrângere în primul meci la Roma, optimi de finală la Roland Garros
Triumful de la Madrid i-a deschis sezonul, după o săptămână în care a jucat la cel mai înalt nivel. Putea confirma la Paris, însă evoluțiile bune s-au întrerupt și din cauza condițiilor dificile de acolo, cu ploaie și teren greu
Pentru semifinale cu Sevastova
Simona Halep o întâlnește azi în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart pe Anastasija Sevastova, 26 WTA. Letona în vârstă de 27 de ani a învins-o ieri în turul al doilea pe britanica Johanna Konta cu 6-3, 7-5.
Simona și Anastasija s-au mai întâlnit până acum de cinci ori, iar Sevastova conduce cu 3-2, dar succesele sale datează de dinainte de ascensiunea fulminantă în clasament a româncei. Ultima confruntare dintre cele două a fost în finala turneului de la București, în 2016, când Halep s-a impus cu 6-0, 6-0.
Ieri, Simona Halep și Alicja Rosolska au fost eliminate de pe tabloul de dublu, ele fiind învinse de pereche ceho-australiană Hlavackova/Stosur cu 6-4, 6-4.