SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Drumul de la Old Simo la New Simo » Halep explică punct cu punct care sunt schimbările care i-au influențat pozitiv jocul

foto: Guliver/GettyImages
foto: Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat marti, 23 ianuarie 2018 09:00

Simona Halep s-a calificat ieri în "sferturi" la Australian Open, după 6-3, 6-2 cu Naomi Osaka, și urmează să o înfrunte, miercuri, pe Karolina Pliskova. 

Liderul mondial a vorbit despre felul în care s-a schimbat și despre urmările pozitive asupra jocului și rezultatelor. 

Un turneu, cel de la Melbourne, imbibat de evenimente, de situații noi. Sau vechi, dar revizitate cu anxietate și grijă pentru ce va urma. Accidentarea la gleznă, jocul pe durere, la mâna bandajelor și a antiinflamatoarelor, meciul imens din turul al treilea, experiență unică. Toate acestea i s-au prezentat Simonei Halep în prima săptămână de Australian Open, testându-i serios nervii, răbdarea, capacitatea de a rezista.

Până ieri, când a avut, în optimile de finală contra lui Naomi Osaka, un meci fără accente și efecte speciale. Pur și simplu, un meci solid, sănătos, controlat, în care Simona a făcut lucrurile cum trebuie. Atât de corect și conform planului a curs totul încât pare aproape plictisitor. Niciun moment de tensiune, niciun factor extern, surprinzător, care să perturbe rutina victoriei. Atenție, rigurozitate, calm și concentrare la mingile de break ale adversarei sau atunci când, la începutul setului secund, a trebuit să revină după ce își cedase serviciul.

"Fiecare minge e importantă"

După 3 ore și 45 de minute în turul precedent, o oră și 19 minute ieri, cu Osaka, au reprezentat o schimbare bine venită. Halep își cunoștea adversara, se mai întâlniseră de două ori și de fiecare dată câștigase românca, însă în trei seturi. De cum a început meciul, a rămas liniștită, privind doar spre minge și peste fileu, adaptându-se rapid la ceea ce i se oferea. Nu s-a panicat nicio clipă, a luat punct după punct, concentrându-se doar pe momentul respectiv. "A fost mult mai bine de această dată. Sunt mulțumită că mi-am găsit ritmul pentru că nu e ușor s-o faci când ești obosit. Știam însă că asta trebuie și am reușit", a explicat Simona după victorie.

Concret? "Primul lucru bun a fost că am stat acolo la fiecare minge. Știam că ea poate reveni, în cele două dăți anterioare când am jucat a intrat în meci după ce eu câștigasem primul set. Știam că fiecare minge este importantă. Că dacă iau avans în setul al doilea va fi afectată fizic, dar și mental. Mi-a ieșit", a explicat Halep. Din punctul de vedere strict al jocului, "am deplasat-o, am încercat să nu greșesc prea mult, în schimb, s-o împing în spatele liniei de fund. Nu a putut domina jocul. L-am dominat eu. Am venit mult la fileu și am încheiat punctul când am simțit că e momentul potrivit".

Mentalul face diferența

Sună logic și chiar este. A fost meciul care a reflectat cel mai clar maturitatea atinsă de româncă de câteva luni bune încoace. De când a început să lucreze la schimbare, iar schimbarea a început, la rândul ei, să se rotunjească tot mai mult. E ceva ce ține de unele aspecte ale jocului, cum ar fi schimbarea destul de drastică în bine a serviciului, ca și introducerea, încă timidă, a unor ruperi de ritm. Ceea ce e însă cu adevărat altfel se află în cap. "Mental este o mare diferență între Old Simo și New Simo", explica Halep într-o discuție în studioul ESPN, purtată în ziua succesului epic în fața lui Lauren Davis.

Această creștere mentală nu a apărut din senin, doar că acum este finisată, evidentă. Începuse să se manifeste încă de anul trecut, de la meciurile jucate la Mamaia, în Cupa Fed contra Marii Britanii, atunci când a apărut pe teren calmă și foarte, foarte hotărâtă. În plus, atunci a absorbit și a neutralizat în joc posibila influență a factorilor externi, incidentele ce au încins spiritele. Apoi, s-a văzut în jocul foarte bun din sezonul de zgură, în tăria de a juca un Roland Garros întreg cu ruptură de ligamente la gleznă, în credința, poate neexplicită, că va reuși să urce pe primul loc al clasamentului mondial, chiar și după trei ocazii ratate.

La Melbourne, în meciul cu Davis și într-o zi în care jocul nu i-a mers lin și sigur – pentru că există și astfel de zile – refugiul, salvarea au fost în mental. "Nu am renunțat din cauza vreunui punct, nu am crezut că voi pierde, chiar și când ea avea trei mingi de meci. Mi-am spus că trebuie să relaxez brațul și atunci am servit mult mai bine", a detaliat Simona.

Mai calmă și mai pozitivă

"Am muncit mult să schimb, să mă schimb, din punctul de vedere mental. Este o parte foarte importantă. Dacă ești puternic mental, crezi în tine și devii mai puternic și în restul jocului, pe teren, nu renunți. E dificil zilele acestea, toată lumea joacă bine, muncește mult. Și eu muncesc mult, trebuie doar să fiu mai calmă pe teren și mai pozitivă. E ceea ce, de fapt, m-a învățat Darren", a conchis liderul WTA.

Într-un interviu acordat Gazetei la finalul lui 2015, antrenorul australian prefața evoluția colaborării dintre ei. O făcea cu o exactitate care astăzi pare incredibilă, aproape vrăjitorească. "Se vor ivi și obstacole în călătoria noastră pentru că e imposibil să joci bine în fiecare zi, și chiar dacă ai putea, uneori întîlnești pe cineva care te învinge pentru că e mai bună în aceea zi. Acesta e sportul. Aceasta e provocarea de a deveni mai bun", spunea Cahill.

Și atrăgea atenția asupra unei trăsături a Simonei pe care o dorea modelată. "E un pic prea perfecționistă astfel că și atunci cînd se impune ușor se poate frustra dacă lucrurile nu i-au ieșit perfect. Perfecțiunea nu e posibilă. Trebuie să muncească și mai mult pentru a-și îmbunătăți jocul mediu și a-l face îndeajuns de bun pentru a le învinge pe majoritatea jucătoarelor și să poată apela la jocul ei de plus A cînd are cu adevărat nevoie, nu în fiecare moment al unui meci".

Este ceea ce Halep a început să accepte cu adevărat începând cu anul trecut. Că poate greși. Că asta nu înseamnă sfârșitul unui meci. Că poți întoarce de la 3 match point-uri ale adversarei. Sau că poți evita să ajungi acolo. Că e bine să joci punct cu punct, game cu game și meci cu meci. Să te agăți, să crezi, să domini, să construiești. Toate la un loc. Toate pornesc de la mental și se regăsesc în "New Simo". 

"Cei din echipa mea au fost mândri de mine și fericiți că nu am renunțat. E lucrul cel mai important pe care l-am îmbunătățit în ultima perioadă, dar vreau să lucrez mai mult la el" Simona Halep

"Am învățat de la Simona că lucrurile pe care le spui au o mare greutate. Ea ascultă cuvintele și le pune la suflet. E puternică și motivată la exterior, dar cu totul diferită în interior"Darren Cahill

Tenisul privit la televizor
O altă noutate de dată relativ recentă pentru Simona. "Zilele acestea mă uit mult la tenis la tv. În trecut nu o făceam, nu îmi plăcea", a explicat ea în conferința de presă de după meciul cu Naomi Osaka. "Acum însă sunt mult mai relaxată. Încerc să învăț câte ceva de la fiecare jucătoare. Am văzut, de asemenea, și mult tenis masculin. Nu-mi urmăresc doar viitoarele adversare, ci orice meci. Acum îmi place. E ceva ce a venit natural, nu mi-a spus Darren s-o fac", a adăugat Halep. 

Somn înainte de meci
După meciul epic cu Lauren Davis, de 3 ore și 44 de minute, Simona spune că s-a simțit bine în prima zi, apoi însă a început să resimtă dureri peste tot. Nu s-a putut odihni în noaptea dinaintea "optimilor", dar a reușit să fure două ore de somn chiar înainte de partidă. "Ore perfecte. M-am simțit fresh apoi, a fost bine". 

Glezna rezistă
Accidentată în meciul din primul tur, glezna stângă a lui Halep încă doare. "Nu mă gândesc prea mult la ea. Am văzut că pot câștiga meciuri și așa, nu mă mai sperie", a detaliat ea. "Probabil că m-am obișnuit cu durerea. Cu ideea de a lua punct după punct. Întrebată ce plănuiește să facă după Australian Open legat de gleznă, Simona nu a insistat. "Nu știu. Trebuie să văd când se termină lucrurile aici, apoi voi lua cu siguranță câteva zile libere. Trebuie să fac o nouă RMN, dar dacă am putut juca la acest nivel, nu e rupt nimic. Doar ligamentele sunt întinse. Cred că am nevoie doar de tratament și puțină pauză". Următorul turneu la care e înscrisă este Sankt Petersburg, "dar vom vedea", a conchis ea. 

22 de lovituri câștigătoare a reușit Simona ieri, la egalitate cu adversara ei, Naomi Osaka

65%a fost procentajul de reușită pe primul serviciu, destul de echilibrat cu cel la al doilea, 55%

70 de puncte a adunat românca în total, cu 15 mai multe decât japoneza

170km/ha avut cel mai rapid serviciu al lui Halep, inferior puternicei ei oponente, 186km/h

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (12)
timm
timm  •  24 Ianuarie 2018, 00:30
Postat de Alex Slaniceanu pe 23 Ianuarie 2018, 21:09

Ostapenko si Muguruza mai au cel putin 5 ani de lustruit pantofii si carat bagajele surorilor Williams, lui Hingis, lui Sharapova, Henin si cine mai erau pe acolo pe vremea aia. Sa fim seriosi! Si realisti! Si pe mine ma bufneste rasul sa vad ce joaca cele doua. Adevarul e crunt si dureros pentru ele: valoarea tenismenelor actuale a scazut grav in timp ce, culmea culmilor, premiile s-au marit de cateva ori. Imagineaza-ti ca fara sa castige nimic Halep are deja 20 de milioane! Asta e! Cred ca vremurile de azi se caracterizeaza prin lideri slabi, cu dese fluctuatii de forma, care pierd la orice ora din zi si din noapte la jucatoare aflate de la locul 100 in sus. Chestie de care profita in special casele de pariuri. Clasamentele se schimba foarte des, apar si dispar sperante, apar si dispar lideri, jucatoarele ajung mult mai repede in top si scopul lor e doar sa ajunga acolo. In rest, Dzeu cu mila! Tot cu puscariile astea care comenteaza acum, Serena facea sparring! La locul 1 nu visa nici dracu! Ala era amanetat de Serena de la inceputul anului si fa si tu un efort minim de vointa si uita-te cam ce distanta era intre ea si restul lumii care oracaie azi. La puncte ma refer ca de valoare nu se punea problema niciodata. Care din cele doua, cu jocul lor de azi, cu echipamentele de azi, cu logistica de azi si metodele de azi ii lua vreun set lui Serena acum 10 ani? Sau Sharapovei? Saului Venus? Crede-le pe ele dar bag mana in foc ca de cele doua n-ai sa mai auzi in cateva luni!

Prost mai esti :)))

1320590467969555
Alex Slaniceanu  •  23 Ianuarie 2018, 21:09
Postat de baruch pe 23 Ianuarie 2018, 14:27

ostapenko si muguruza spun (si inclin sa le cred pe ele) ca pur si simplu te apuca rasul cand vezi cat de slab era nivelul de joc in tenisul feminin de acum 10-15 ani.

Ostapenko si Muguruza mai au cel putin 5 ani de lustruit pantofii si carat bagajele surorilor Williams, lui Hingis, lui Sharapova, Henin si cine mai erau pe acolo pe vremea aia. Sa fim seriosi! Si realisti! Si pe mine ma bufneste rasul sa vad ce joaca cele doua. Adevarul e crunt si dureros pentru ele: valoarea tenismenelor actuale a scazut grav in timp ce, culmea culmilor, premiile s-au marit de cateva ori. Imagineaza-ti ca fara sa castige nimic Halep are deja 20 de milioane! Asta e! Cred ca vremurile de azi se caracterizeaza prin lideri slabi, cu dese fluctuatii de forma, care pierd la orice ora din zi si din noapte la jucatoare aflate de la locul 100 in sus. Chestie de care profita in special casele de pariuri. Clasamentele se schimba foarte des, apar si dispar sperante, apar si dispar lideri, jucatoarele ajung mult mai repede in top si scopul lor e doar sa ajunga acolo. In rest, Dzeu cu mila! Tot cu puscariile astea care comenteaza acum, Serena facea sparring! La locul 1 nu visa nici dracu! Ala era amanetat de Serena de la inceputul anului si fa si tu un efort minim de vointa si uita-te cam ce distanta era intre ea si restul lumii care oracaie azi. La puncte ma refer ca de valoare nu se punea problema niciodata. Care din cele doua, cu jocul lor de azi, cu echipamentele de azi, cu logistica de azi si metodele de azi ii lua vreun set lui Serena acum 10 ani? Sau Sharapovei? Saului Venus? Crede-le pe ele dar bag mana in foc ca de cele doua n-ai sa mai auzi in cateva luni!

cneius
cneius  •  23 Ianuarie 2018, 15:20
Postat de Alex Slaniceanu pe 23 Ianuarie 2018, 14:08

Ce vezi tu e doar pentru ca pana acum, cel putin anul asta, Simona n-a avut nici macar un meci adevarat, cu o adversara de top. Doar ciurucuri. De asta n-ai mai vazut tu crizele cu care ne-a obisnuit si reactii de frustrata care simte ca scapa banii printre degete. AO e primul turneu important din an si vine imediat dupa pauza si sarbatori. Ca atare e cel mai slab! Daca pe asta nu-l castiga, cand aproape toate favoritele s-au retras, au avut crampe sau au fost eliminate usor ( nu cred ca-i mai da cineva lui Svitolina un 6-0 din martie pana la sfarsitul anului ) atunci cu siguranta ca n-o va face nici la Wimbledon, RG, US Open, cand toate adversarele ei vor fi mult mai pregatite decat acum si cand va reintra si Serena. Stai s-o vezi pe Simona cand va avea cu adevarat probleme si atunci sa-mi spui cat de degajata ti-a parut ea. Cu Pliskova are palmares pozitiv, deci teoretic ar putea sa treaca si de ea. N-am vazut-o pe Karolina pana acum asa ca nu stiu in ce forma e. Dar stiu ca Kerber e pe val iar Wozniacki e constant buna. Dar nu stii niciodata. Mertens a inceput anul extrem de bine.... Romanca nu e un nr 1 merituos, dar trebuie sa recunosc ca jucatoarele de azi sunt cele mai slabe ever din circuit din ultimii 10 ani! Asa ca e normal sa iasa la rampa si jucatoare ca Simona. Cand a fost exclusa Liverpool din CCE dupa momentul Heysel din 1985, la pachet cu restul echipelor engleze, au facut ochi prin Europa si echipe minuscule ca Steaua, Dinamo Kiev, etc

"...echipe minuscule ca Steaua, Dinamo Kiev, etc" ? Inclin sa cred ca nu ai idee despre ce vorbesti si nici nu ai vazut respectivele echipe jucind !

Vezi toate comentariile (12)
Comentează