Articol de Luminița Paul - Publicat vineri, 25 septembrie 2020 18:50 / Actualizat vineri, 25 septembrie 2020 19:51
Dragoș Suciu, comentator tv și fost jucător, a identificat reperele de care trebuie să țină cont Simona Halep, campioana din 2018, în drumul spre un mult așteptat nou titlu la Roland Garros.
În acest an atipic, Simona Halep a cucerit un titlu înainte de întreruperea circuitului WTA, în februarie, la Dubai, apoi a revenit pe suprafața care i-a oferit succesul de-a lungul anilor, zgura, și s-a transformat în favorită clară la un alt triumf parizian. Dragoș Suciu i-a urmărit cu atenție toate partidele de la Praga și Roma și identifică unele aspecte vitale pentru româncă, astfel încât această țintă să poată fi atinsă.
„Simona se află în probabil cel mai bun moment al carierei, mai ales dacă ne uităm la faptul că a reușit în premieră să lege 3 titluri, înainte de pandemie și după reluarea turneelor", observă el. „Suprafețe diferite și mici schimbări legate de registrul de joc, toate convergând spre această performanță obținută chiar înaintea obiectivului principal din sezon: titlul la Roland Garros".
De ce a căpătat atâta greutate concursul de la Porte d'Auteuil? „Cu Jocurile Olimpice amânate pentru 2021 și absentând de la US Open, un al doilea triumf pe zgura pariziană rămâne visul din această toamnă. Și cert e că, având un plan tactic bine pus la punct, pe Simona ar trebui să o aștepte trofeul la finiș", spune Suciu. Care sunt însă cheile unui nou succes?
Will the surface she loves love her back in Paris? 🇫🇷#RolandGarros | @Simona_Halep https://t.co/VXAFvEjmcu
— Tennis Channel (@TennisChannel) September 23, 2020
Startul de Roland Garros, vital pentru Simona Halep
„Cred că pentru Simona rămâne extrem de important. Atât la Dubai, cât și la Praga și Roma, a suferit la nivelul consistenței jocului în primele meciuri. Două tiebreak-uri câștigate în setul 3, aidoma loviturilor de departajare în fotbal, pot să facă diferența între un parcurs excelent și ceea ce am fi numit o perioadă gri. Totuși, dacă interpretăm într-o altă cheie, remarcăm exact ceea ce declara Simona: faptul că maturitatea în plan tactic îi permite găsirea soluțiilor atunci când contează cel mai mult în timpul meciurilor. Aș include aici ceea ce s-a întâmplat din setul doi al partidei cu Sabalenka de la Dubai, în decisivul cu Râbakina din finală, după primele 3 game-uri cu Iastremska de la Roma si, mai ales, în semifinala cu Muguruza, în finalul decisivului.
Serviciul Simonei, cele mai multe semne de întrebare
„Aș pune accent și pe modul în care va servi Simona, pentru că pare momentul ce naște cele mai multe semne de întrebare. Pe parcursul turneelor a reușit să crească atât frecvența, cât și eficiența, însă primele tururi rămân un semn de întrebare. Nu sunt de acord cu clișeul conform căruia "cel mai greu meci la un turneu este primul". Întrebați-l pe Djokovici dacă e mai complicat un meci cu un jucător de locul 80 ATP sau unul cu Nadal, dacă tot vorbim despre Roland Garros! Însă pentru Simona, în această situație particulară, este destul de posibil ca primele două meciuri să fie cu adevărat cele mai grele din turneu".
Maturitatea și gestionarea energiei
„Poate că, odată cu atingerea maturității tactice și cu toate beneficiile obținute astfel în planul jocului, crește și timpul de acomodare într-un turneu. Însă de atâtea ori vedem marii campioni începând ceva mai greu, păstrând resursele și energia pentru final. De obicei, aceasta este strategia câștigătoare, cu condiția ca startul să nu fie prea lent și ecartul de recuperat prea mare înainte de linia dreaptă".