SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN 2021

Cine e Emma Răducanu, campioana de la US Open » „Tatăl meu m-a târât la tenis, dar am simțit competiția și mi-a plăcut”

Emma Răducanu: „Tata m-a târât să joc tenis, mie nu îmi plăcea”
Emma Răducanu: „Tata m-a târât să joc tenis, mie nu îmi plăcea”

Articol de - Publicat duminica, 12 septembrie 2021 14:50 / Actualizat duminica, 12 septembrie 2021 16:48

Emma Răducanu, 19 ani, s-a născut în Canada, la Toronto, din tată român și mamă chinezoaică. Când avea doar doi ani, familia acesteia s-a mutat din Toronto în UK, acolo unde Emma a primit cetățenie britanică și a făcut primii pași în tenis.

Povestea Emmei Răducanu se aseamănă până într-un punct cu cea a Biancăi Andreescu: canadianca are însă ambii părinți de origine română și, pe deasupra, a și locuit câțiva ani în România. Lucru care nu s-a întâmplat și în cazul Emmei Răducanu.

Emma Răducanu, prezentă să îl susțină pe Carlos Alcaraz la finala Wimbledon împotriva lui Novak Djokovic / Foto: Olly (X - fostul Twitter)
Emma Răducanu, prezentă să îl susțină pe Carlos Alcaraz la finala Wimbledon împotriva lui Novak Djokovic / Foto: The Tennis Letter (X - fostul Twitter)
Emma Răducanu / Foto: Imago Images
Emma Răducanu / Foto: Imago Images
Emma Răducanu / Foto: Imago Images
+42 FOTO

Încă de când avea 13 ani, Federația din Marea Britanie a început s-o urmărească cu atenție pe Emma Răducanu, cea care în 2015 triumfa în turneul Nike Junior International, o întrecere dedicată jucătoarelor sub 18 ani. Astăzi, Emma a depășit cu mult statutul de promisiune, iar britanicii îi prevăd un viitor strălucit.

Emma Răducanu: „Tata m-a târât să joc tenis, mie nu îmi plăcea”

Totuși, tenisul n-a fost de la început pe lista de priorități a Emmei Răducanu: „Nu am avut tenisul în minte”, spunea ea pentru Daily Mail în 2018.

„În copilărie, Răducanu a încercat mai multe sporturi: tenis, înot, baschet, echitație, karting, motociclism și balet, iar la 12 ani a renunțat la pasiunea pentru motorsport” , au notat jurnaliștii chinezi într-un reportaj. 

„Părinții mei luau lecții într-un parc din zonă și m-au «târât» și pe mine în treaba asta. Chiar nu mi-a plăcut tenisul la început. Tatăl meu mă cam forța să joc, dar am început să concurez și am simțit că am acel spirit competitiv în mine și că îmi place să lupt”.

Acest tip cazon de educație a fost subliniat de Emma și când a dat conferința de presă de după victoria la US Open: „Am vorbit cu părinții mei, dar nu prea vorbim așa mult de tenis. Ei voiau să știe cum mă simt acum. Aș fi vrut să fie aici, să ne bucurăm împreună. Dar s-au uitat de acasă și sunt foarte mândri. Tata mi-a zis «Ești mai bună decât a crezut tatăl tău”. El e greu de mulțumit, dar azi am reușit s-o fac”, a mai spus Emma.

Pentru „mamaia” Emmei Răducanu, din București, și pentru toate bunicile
US OPEN
Pentru „mamaia” Emmei Răducanu, din București, și pentru toate bunicile

Până să debuteze la cel mai înalt nivel, Emma Răducanu a navigat, la fel care orice jucătoare tânără, prin vastul circuit ITF. Acolo, s-a intersectat în urmă cu mai mult timp cu Andreea Prisăcariu. Jucătoarea română a caracterizat-o, într-un scurt dialog cu GSP: „Am fost la câteva turnee împreună acum câțiva ani. Jucătoare bună, chiar talentată”, mărturisește Andreea.

Ea se mai poate lăuda și cu selecții în echipa de Fed Cup a Marii Britanii, dar și cu faptul că a participat la „Battle of the Brits”, o competiție înființată de britanici în timpul pandemiei, unde a avut ocazia să joace împotriva lui Andy Murray într-un meci de dublu mixt.

Emma Răducanu se inspiră de la Li Na și Simona Halep

Într-un interviu acordat presei britanice în vara lui 2020, Emma Răducanu a fost întrebată care sunt jucătoarele de la care se inspiră. Fără să facă și alte referiri la România, Emma a nominalizat-o și pe Simona Halep. 

„Vreau să fiu atletică precum Halep. De asemenea, sunt o mare fană a lui Li Na, are niște lovituri extrem de puternice. Ador mentalitatea ei, niciodată nu se plânge de ceva”, spunea tânăra jucătoare din Marea Britanie.

Emma Răducanu / Sursă foto FOTO: Guliver/Getty Images
Emma Răducanu, prezentă să îl susțină pe Carlos Alcaraz la finala Wimbledon împotriva lui Novak Djokovic / Foto: Olly (X - fostul Twitter)
Emma Răducanu, prezentă să îl susțină pe Carlos Alcaraz la finala Wimbledon împotriva lui Novak Djokovic / Foto: The Tennis Letter (X - fostul Twitter)
Emma Răducanu / Foto: Imago Images
Emma Răducanu / Foto: Imago Images
+42 FOTO

Legăturile Emmei Răducanu cu România sunt, însă, vagi. În descrierea de pe contul său de Instagram, ea include și Bucureștiul - cel mai probabil locul de naștere al tatălui - în șirul de orașe de care se simte apropiată. Acolo se mai regăsesc Londra, Toronto și îndepărtatul Shenyang.

Primul moment de glorie: optimi la Wimbledon

Primul moment când a apărut pe radarul presei mainstream a avut loc la Wimbledon, în acest an. Emma a ajuns până în optimi, a fost propulsată în presa britanică de rezultate, talent și frumusețe, dar a clacat în meciul cu australienca Ajla Tomljanovic, când s-a retras de pe teren acuzând probleme de respirație și nu s-a mai întors. 

+10 FOTO

A urmat o decizie-șoc: și-a schimbat staff-ul după Wimbledon! Emma Răducanu a renunțat la parteneriatul cu Nigel Sears, nimeni altul decât socrul lui Andy Murray, pentru a-l angaja pe Andrew Richardson, fost jucător britanic de Cupa Davis.  

4 lucruri altfel despre Emma Răducanu:

 

  1. Tatăl ei, foarte implicat în decizii. Extrem de implicat în deciziile jucătoarei e chiar tatăl său, Ian Răducanu. Tot Daily Mail scrie că el este cel care ia deciziile pe termen lung în ceea ce o privește pe fiica sa, așa cum se va întâmpla și în cazul antrenorul ei full-time. Ian are o diplomă în inginerie civilă și tot el a fost cel care a ghidat-o pe Emma spre tenis.
  2. Pasionată de arhitectură și jazz. La US Open, Emma Răducanu a dezvăluit într-un interviu că e îndrăgostită de jazz, dar și de arhitectură. „Am în vedere genuri diferite pentru situații diferite. Îmi place rap-ul, dar uneori îmi provoacă somn, așa că nu ascult înainte de meci. Prefer și ceva cu ritm, dar de asemenea ador jazz-ul. Cred că are o vibrație foarte interesantă”.
  3. Vizitează Bucureștiul. La ediția din acest an de la Wimbledon, Emma Răducanu a fost intervievată de Gazeta Sporturilor. Britanica a vorbit atunci despre legăturile ei cu România. „Tatăl meu e din București. La fel ca bunica, ca mamaia (n.a. - pronunță românește cuvântul), care locuiește în continuare în centrul Bucureștiului. Revin acolo de câteva ori pe an pentru a o vedea. E foarte frumos. Iubesc mâncarea de acolo. Să fiu sinceră, e incredibilă! Bunica îmi gătește, iar ăsta e un alt lucru special”, a spus Emma Răducanu pentru Gazeta Sporturilor.
  4. Emma Răducanu și fascinația pentru viteză. Emma Răducanu are multe moduri în care își petrece timpul liber. Recent, aceasta și-a dezvăluit una dintre pasiuni, Formula 1. Adolescenta urmărește fiecare cursă din „Marele Circ”, iar vara aceasta chiar a fost prezentă la Marele Premiu de acasă, de la Silverstone. „Rutina de duminică s-a modificat. Nu poate fi mai bine decât la Formula 1”, a scris Emma pe Instagram în acea zi.

Campioană la US Open după un parcurs de necrezut 

Emma Răducanu a învins-o pe canadianca Leylah Fernandez (19 ani, loc 73 WTA), scor 6-4, 6-3 și a câștigat US Open 2021!

  • Astfel, Emma a devenit prima jucătoare din istorie care câștigă un turneu de Grand Slam, după ce a venit din calificări! Jucătoarea cu origini românești NU a pierdut niciun set la Flushing Meadows;
  • Este prima jucătoare britanică ce se impune într-un Grand Slam, de la Virginia Wade la Wimbledon 1977;
  • E cea mai tânără câștigătoare de Grand Slam de la Maria Sharapova, în 2004.
Emma Răducanu, campioana US Open 2021
Emma Răducanu, campioana US Open 2021
Emma Răducanu, campioana US Open 2021
Emma Răducanu, campioana US Open 2021
Emma Răducanu, campioana US Open 2021
+2 FOTO

Răducanu se afla la startul turneului pe locul 150 și a urcat peste 120 de locuri. Emma s-a clasat în următoarea săptămână fi pe locul 23 WTA, cu un total de 2.571 de puncte, depășind ucătoare precum Serena Williams, Madison Keys, Victoria Azarenka sau Jelena Ostapenko.

  • Până la US open, Emma câștigase 303.000 de dolari din tenis, dintre care 269.000 doar în acest an. 
  • După triumful de la US Open 2021, Emma a primit un cec uriaș, de 2,5 milioane de dolari. Astfel, ea va ajunge la aproape câștiguri de aproape 3 milioane de euro din tenis.

„Rezultatele Emmei Răducanu nu sunt întâmplătoare. Ele sunt fructul unei analize amănunțite de acum 7-8 ani a Federației Engleze de Tenis. Spun acest lucru în cunoștință de cauză, căci în anul 2014 Emma reprezenta Marea Britanie în «Winter Head Cup under 12 years» competiție pe echipe unde calificările s-au jucat în România, la T.C. 2000 Academia «Sever Dron». 

Marea Britanie s-a calificat alături de Ucraina în finală. Discutând cu John Trehearn, antrenorul din acea vreme, am înțeles că Federația Engleză a început o organizare pe 4 zone geografice, cu selecții corespunzătoare, unde se făcea o învățare a tenisului prin aceeași metodă unitară. Scopul organizării era de a permite jucătorilor talentați și muncitori să ajungă la nivel înalt. Cred că rezultatele se văd astăzi”
- Sever Dron pentru GSP

Emma a surprins pe toată lumea. Eu am văzut-o foarte puțin la Wimbledon. Mi s-a părut că este foarte bine pregătită fizic, fâșneață, foarte iute, cu lovituri curate. Îmi place cum accelerează loviturile, îmi dă siguranță. Nu are stilul de lovituri plate, drepte, ca multe jucătoare, ci învârte frumos mingea pe finalul loviturii. Mă impresionează pentru că e foarte bine pregătită fizic, foarte bine antrenată pe scheme de joc. Mi se pare foarte matură în gândire pentru 18 ani. Se vede că jocul ei este foarte bine tacticizat și tehnic.
- Alexandra Dulgheru pentru GSP

Emma Răducanu și comparația cu Serena Williams, nu numai la tenis

Într-o analiză pentru Eurosport, Mats Wilander era foarte entuziasmat de Emma Răducanu, dar și de adversara din finală, cele două reprezentante ale noului val din tenisul mondial: 

Dacă rămâne sănătoasă, Emma poate câștiga multiple titluri de Grand Slam. Nu-mi pot imagina ca o astfel de jucătoare să nu câștige măcar trei sau patru turnee, chiar nu pot. Cred că aceste jucătoare sunt la un alt nivel chiar și față de Coco Gauff în acest moment, iar asta este incredibil. IQ-ul de tenis al lui Coco nu se apropie de al lor, însă ea este un fenomen fizic. Este greu de înțeles de unde au răsărit aceste fete, fără să fie speriate de necunoscut. Deodată ne-am mutat de la Serena Williams la aceste două jucătoare.

Dar comparația nu are loc numai pe arena de joc. Un expert în PR din Marea Britanie a comparat-o și el pe Emma cu Serena ca potențial de marketing. Practic, jucătoarea cu origini românești devine una dintre cele mai apreciate sportive la nivelul Regatului și, de ce nu, la nivel mondial. 

„Dacă va câștiga turnee de Grand Slam, aș pune-o lângă Serena Williams și Steffi Graf ca potențial comercial. Aș îndrăzni să o numeesc „billion-dollar girl” (n.r.fata de un miliard de dolari). Dar pentru asta e nevoie de multă constanță, nu poți să dai o singură lovitură, la un turneu, apoi să dispari”, a spus Mark Borkowski, specialist pe PR în Marea Britanie, pentru The Sun. 

Citește și alte știri despre Emma Răducanu: 

Emma Răducanu, apariție spectaculoasă după victoria de la US Open: „Tata e greu de mulțumit, dar azi am reușit”

Elogii pentru Emma Răducanu după triumful istoric de la US Open! Ce scrie presa din Marea Britanie

Imagine rară cu Emma Răducanu în România » La ce eveniment a participat în urmă cu mai mulți ani

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Liga Campionilor: două răsturnări de pus în ramă! În minutul 87 erau conduși cu 2-0, dar au întors uluitor » Rezultatele serii + clasament
Liga Campionilor
Liga Campionilor: două răsturnări de pus în ramă! În minutul 87 erau conduși cu 2-0, dar au întors uluitor » Rezultatele serii + clasament
Pus pe liber de Manchester United, Ruud van Nistelrooy va fi instalat antrenor principal în Premier League!
Campionate
Pus pe liber de Manchester United, Ruud van Nistelrooy va fi instalat antrenor principal în Premier League!
După 3 ani, instanța a pronunțat divorțul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf » Cât are de plătit antrenorul. Impresara contestă verdictul
Diverse
După 3 ani, instanța a pronunțat divorțul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf » Cât are de plătit antrenorul. Impresara contestă verdictul

Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat

Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”


Comentarii (9)
289534292959553
Jiří Janečko  •  12 Septembrie 2021, 20:38
Postat de valyomanyd pe 12 Septembrie 2021, 15:40

Alooo, domnilor, gata, Emma nu reprezinta Romania,nici China,(chiar daca au bunicii in aceste tari) e cetatean englez!Felicitari pentru performanta obtinuta!Atat !

Alooo domnule, nu ai înțeles nimic, este vorba despre faptul că o ”fetișcană” a câștigat US Open, indiferent de naționalitate, etnie, etc. Plus de asta, trebuie adăugat că până în prezent în istoria tenisului mondial nu a mai reusit nimeni din fete sau băieți să câștige un turneu GrndSlam, așa că nu înțeleg de ce trebuie să te iei de ea că reprezintă sau nu reprezintă România. Pe dumneavoastră vau felicitat pentru ceva succes marile legende ale tenisului sau chiar regina Marii Brutanii? în caz că da, ași dorii să știu pentru ce?

valyomanyd
valyomanyd  •  12 Septembrie 2021, 20:25
Postat de rva4 pe 12 Septembrie 2021, 19:01

Ha, ha, ha, ha! Pe tine chiar te ustură rău de tot succesul Emmei și prăbușirea Simonei! Ești genul ăla "sa moară toate caprele vecinilor!" Ha, ha, ha! Unde afirm eu ca spui neadevăruri? Ți am spus sa dispari, sa i lași pe toți ceilalți sa se bucure. *** Adio!

Prostalaule, Emma Raducanu reprezinta Marea Britanie! Nu are nici o treaba cu Romania, dealtfel dupa meci a multumit fanilor si in chineza !In romaneste stie sa zica doar sarmale cand vine ( o data la doi ani)la bunica in Bucuresti!

rva4
rva4  •  12 Septembrie 2021, 19:01
Postat de valyomanyd pe 12 Septembrie 2021, 18:32

Prostovane, ce neadevar am spus ?

Ha, ha, ha, ha! Pe tine chiar te ustură rău de tot succesul Emmei și prăbușirea Simonei! Ești genul ăla "sa moară toate caprele vecinilor!" Ha, ha, ha! Unde afirm eu ca spui neadevăruri? Ți am spus sa dispari, sa i lași pe toți ceilalți sa se bucure. *** Adio!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează