Articol de Remus Dinu - Publicat sambata, 11 septembrie 2021 09:55 / Actualizat sambata, 11 septembrie 2021 12:38
Înaintea finalei de la US Open dintre Emma Răducanu și Leylah Fernandez, antrenorul Sever Dron a analizat pentru Gazeta Sporturilor ascensiunea spectaculoasă a jucătoarei cu origini românești, oferind informații interesante despre programul prin care aceasta a trecut în Marea Britanie.
- Astăzi se joacă finala US Open 2021 dintre Emma Răducanu și Leylah Fernandez + informații-cheie despre meci;
- La 18 ani, Emma Răducanu dispută prima finală majoră a carierei după un parcurs remarcabil: ea nu a pierdut set până acum la US Open.
- Domnule Sever Dron, cum ați caracteriza-o pe Emma Răducanu? Cum vi se pare ce a realizat la acest US Open?
- Mă alătur tuturor comentatorilor, căci cu adevărat parcursul Emmei este ieșit din comun și nici măcar Serena Williams nu a reușit o asemenea performanță, ea jucând numai pe tabloul principal, iar Emma vine cu încă trei victorii din calificări.
Aceste victorii au ajutat-o să își perfecționeze tehnica, să capete încredere, să fie relaxată, căci își atinsese primul obiectiv, acela de a se califica pe tabloul principal, restul fiind numai un bonus excepțional, lucru care i-a permis să joace fără presiune.
- E ceva ce ați remarcat în victoria cu Sakkari?
- În meciul cu Sakkari, Emma a avut tot timpul o atitudine pozitivă, continuând să își facă jocul ei ofensiv, chiar și în momentele mai importante, pe care le-a tratatat ca și cum ar fi fost puncte oarecare!
Emma Răducanu, prin ochii lui Sever Dron: „Doar Martina Hingis a avut o asemenea ascensiune”
- Vă aduce aminte de cineva această jucătoare? De exemplu, au fost voci care au comparat-o cu Martina Hingis.
- În trecut, numai elvețianca Martina Hingis a avut o asemenea ascensiune. În acea epocă, Martina a impresionat prin gândirea ei tactică, dar s-a împiedicat într-o finală la Roland Garros împotriva lui Steffi Graf. Rezultatele Emmei Răducanu nu sunt întâmplătoare. Ele sunt fructul unei analize amănunțite de acum 7-8 ani a Federației Engleze de Tenis.
Spun acest lucru în cunoștință de cauză, căci în anul 2014 Emma reprezenta Marea Britanie în "Winter Head Cup under 12 years" competiție pe echipe unde calificările s-au jucat în România, la T.C.2000 Academia „Sever Dron”. Marea Britanie s-a calificat alături de Ucraina în finală. Discutând cu John Trehearn, antrenorul din acea vreme, am înțeles că Federația Engleza a început o organizare pe 4 zone geografice, cu selecții corespunzătoare, unde se făcea o învățare a tenisului prin aceeași metodă unitară. Scopul organizării era de a permite jucătorilor talentați și muncitori să ajungă la nivel înalt. Cred că rezultatele se văd astăzi.
- Ce o face atât de redutabilă la doar 18 ani? A jucat deja 9 meciuri la US Open și n-a pierdut vreun set.
- Deocamdată, Emma nu are meciuri cu miză și răsturnări de situație deci este "fresh", fără să își pună multe întrebări, iar jocul ei continuă să fie eficace. Mă întreb, totuși, ce se va mai întâmpla în perioada următoare, fiindcă mă gândesc și la Iga Swiatek, care pare că a pierdut din spontaneitatea care a caracterizat-o când a câștigat Roland Garrosul.
- Ce anticipați pentru această finală surprinzătoare cu Leylah Fernandez? Cum credeți că se vor desfășura ostilitățile?
- Ar fi pretențios din partea mea să anticipez un rezultat al finalei, căci tenisul este un sport atât de complex. Cele două parcursuri ale finalistelor sunt diferite, cu specificația că Leyla a trebuit să treacă prin momente mai dificile decât Emma.